Bekymret børneekspert: Forældre holder ferie uden børn

16x9

Overraskende mange danske forældre vælger at holder ferie uden deres børn.

Overraskende mange danske forældre vælger at holder ferie uden deres børn. Det viser en rundspørge fra pædagogernes forbund BUPL blandt 419 pædagogiske ledere fra hele landet.

Fire ud af fem ledere i landets vuggestuer og børnehaver bekræfter over for BUPL, at de i deres institution oplever, at børn bliver afleveret til pasning, mens forældrene holder ferie. For de større, skolesøgende børn er tallet mindre – her er det tre ud af fem ledere, der oplever, at børnene kommer i SFO eller klub, mens forældrene selv holder ferie.

BUPL påpeger, at denne forskel mellem de mindre og de større børn snarere skyldes, at skolebørnenes institutioner holder tvungen lukning, end at det reelt er et udtryk for et aktivt forælder-valg.

Tæt på halvdelen af lederne fortæller desuden, at de har børn i deres institution, der sammenlagt holder mindre end tre ugers ferie fordelt på et helt år.

Børn har ligesom voksne brug for ferie

Tallene fra BUPL vækker bekymring hos børneekspert og netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen:

- Jeg synes, at børn skal have ferie på lige fod med forældre. Uanset hvor omsorgsfulde og dygtige pædagoger er, så kan de ikke erstatte den nære kontakt, som børn normalt har med deres forældre – og det skal de heller ikke. På samme måde skal forældre heller ikke tro, at de skal overtage pædagogernes rolle, når institutionen lukker. De skal give sig selv lov til at være forældre og ikke pædagoger, siger netsundhedsplejersken til tv2.dk.

- Mange børn har en meget stressende hverdag. De har en lang dag – ofte længere end forældrenes, for ud over at mange forældre arbejder 37 timer om ugen, så skal der også lægges transporttid oveni. Nogle gange handler forældrene også, før børnenes hentes, fordi man ikke vil slæbe rundt på et træt barn i Super Best, og så har barnet pludselig en arbejdsuge på 40 timer eller mere, fortsætter hun.

- I løbet af dagen er barnet udsat for et højt lydniveau og mange krav – krav fra andre børn, det kan være børn der skubber, slår, bider, tager legetøj fra en, eller større børn der driller. Og også voksne, der naturligt ikke kan være lige meget omkring hvert barn hele tiden – så man må vente, tolerere, klare sig selv, og det er nogle gange hård læring.

"De aner ikke, hvad de skal stille op med børnene"

En anonym leder fra BUPLs undersøgelse fortæller: ”Vi oplever, at både ressourcesvage og –stærke forældre ikke holder ferie med deres børn. Begge grupper ved simpelthen ikke, hvad de skal stille op med børnene. For nogle af de ressourcestærke handler det også om, at de vil have tid til sig selv. For nogle af de svage anbefaler vi, at børnene kommer i institution, fordi det er bedst for børnene.”

En anden leder fortæller: ”Forældrene bruger ferien på have- og husforbedringer, og der er børnene i vejen. Andre forældre ønsker at holde en uges børnefri ferie!”

Kommentarerne fra de anonyme ledere vidner om, at der kan være mange forklaringer på, hvorfor forældre vælger at sende deres børn i institution, mens de selv holder ferie – ressorcesvage forældre kan have svært ved at overskue at have deres børn hjemme flere dage eller uger i træk. Ressourcestærke forældre oplever, at børnene gør det vanskeligt at gøre de ting, de vil, hvad enten det er at passe hus og have eller pleje sig selv eller parforholdet.

Børn skal kede sig

En gennemgående tendens er, ifølge BUPLs undersøgelse, at mange forældre føler, at børnene hurtigt kommer til at kede sig derhjemme – og derfor bliver de sendt i institution. Men det er ifølge Helen Lyng Hansen helt misforstået - børn skal nemlig kede sig:

- Når barnet keder sig, så er det fordi, barnet mærker rastløsheden i kroppen, og den kommer netop, når man skal slappe af efter en hektisk periode. Og den rastløshed skal have lov til at være der. Det er ud af rastløsheden, at kreativiteten springer, det er først, når barnet har fået lov til at kede sig, at barnets fantasi spirer, og legene begynder – og det tager tid, og tid skal der være, siger hun til tv2.dk.

- Ofte går der et par uger, før barnet har vænnet sig til at slappe af. De fleste børn vil starte ferien med at sige ”jeg keeeder mig!” og ”hvad skal jeg lave?” ofte svarer vi forældre ”du kan da bygge med dine klodser?!”, eller ”hvorfor går du ikke ud og spiller bold” osv. og det svar vi får er ”det har jeg gjort!”, ”det gider jeg ikke!” – og det er netop udtryk for at barnet ikke har brug for aktivitet, men for at slappe af.

Har du nogensinde sendt dit barn i institution, mens du selv holdt ferie? Afgiv din stemme i boksen til venstre på siden. Fortæl os samtidig hvorfor du har sendt dit barn afsted - eller hvorfor du aldrig kunne finde på det - ved at skrive en kommentar på vores Facebookside. Følg linket her på siden.

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".