Skolestart: Hjælp dit triste barn efter ferien

16x9
Skolestarten kan være hårdere for drenge end for piger - hør hvorfor her Foto: Polfoto

Efter hvad der sandsynligvis har været en fabelfantastisk sommerferie, kan det være hårdt at forholde sig til skolen.

Efter hvad der sandsynligvis har været en fantastisk sommerferie, kan det være hårdt at forholde sig til skolen, når man er barn. Men heldigvis er der meget du kan gøre for at hjælpe dit barn godt i gang igen. 

Søde skiver vandmelon, muligheden for at sove længe, eksotiske ferieoplevelser, frihed på alle fronter og leg i bølgerne. Når livet som sommerferiebarn i denne uge skiftes ud med skolebænken, kan det være noget af et chok for dit barn. Det fortæller børnepsykolog Birgitte Ørnstrup. 

- Når så ferien er slut, er det ikke svært at forestille sig, at både voksne og børn har brug for tilvænning. De gamle rytmer skal genoprettes, og tilbagevenden til dagligdagen kan også i den umiddelbare fase opleves som et tab af noget af den nærhed og tryghed, som man har bygget op sammen i ferien, fortæller Birgitte Ørnstrup. 

Hun sammenligner situationen med den rastløshed og følelse af at kede sig, som både børn og voksne kan opleve i begyndelsen af en ferie, når aktivitetsniveauet og tempoet pludselig er et andet. Når vi efter sommerferien skifter tilbage til hverdagen, er der brug for ekstra tålmodighed og rummelighed, siger børnepsykologen, der har arbejdet med børn og familier siden 1997. 

Giv lov til at sørge 
- Som med alle andre oplevelser af at miste noget, har vi mennesker brug for lidt tid til at "sørge over vores tab". Så man skal hellere give lidt tid til, at følelserne kan opleves og gerne deles. 

Man skal derimod undgå at blive for konfronterende, hvis ens barn viser sig fra en mat og trist side.

- Hvis man begynder at rationalisere og siger: "Du kan jo nok se, nu skal vi altså igang med det og det" kan det ende i konflikter, siger Birgitte Ørnstrup. 

Hun anbefaler, at man hurtigt genopretter de grundlæggende rytmer med søvn og mad. Samtidig skal man hjælpe sit barn med at blive opmærksom på de gode ting, som skaber hverdagsglæde. Det kan være klassekammerater, søde lærere, fritidsinteresser. 

- Det gør tabet lettere, fordi der er nærvær i samværet med kammeraterne og fælletskabet i skolen. Det er et meget vigtigt samvær, som er med til at udvide barnets sociale horisont, siger Birgitte Ørnstrup. 

Står i stampe

Hvis dit barns hverdagsliv og humør bliver ved med at være trist og tungt, er der grund til at være ekstra opmærksom. 

- Hvis det ikke lykkes barnet at blive drevet videre fra ferie til hverdag, og hvis det står lidt i stampe, skal man blive opmærksom på sit barns hverdagsliv. Måske er der ting, der skal ændres. 

Her er psykolog Pernille Scharff, der også har børn og familieliv som et af sine speciale, helt enig. Hun mener, at man skal støtte sit barn, ved at opmuntre en udvikling. 

- Et barn har en helt naturlig udviklingskraft. Så man kan hjælpe sit barn til at gribe den udviklingsmulighed. Eksempelvis kan man tage en snak med barnet omkring, hvordan man tager initiativ i forhold til andre børn, siger hun. 

- Men det er vigtigt ikke at problematisere for meget. Man skal bevare den udviklingsprægede ånd. Så hvis barnet er ked af ikke at have en bedste ven i skolen endnu, og ikke har så meget lyst til at skulle tilbage til skolen, kan man hjælpe med at tænke over, hvem man kunne spørge eller lave aftaler med. Man skal ikke gøre det til et kæmpe problem.

Hun mener også at fritidsaktiviteter, hvad end det er fodbold eller dans, kan være med til at skubbe til udviklingen. 

-  De børn, der ikke er så gode til at skabe kontakt, kan få meget ud af at gå til en hel del ting og finde en styrke i det. Så tag en snak med barnet om, hvad der kunne være spændende at gå til. Så man peger fremad, siger Pernille Sharff.