Forlag: Derfor er ”grov” børnebog i orden

16x9
Her ses omslaget på bogen af "Alle børnene". Foto: Forlaget Carlsen/Polfoto

Vittighederne i bogen Alle Børnene er helt i orden, mener forlagschef Camilla Schierbeck

Det er helt i orden, at en børnebog indeholder vittigheder som:

”Alle børnene suttede på bolsjer, undtagen Rikke, hun suttede på pikke”.

Det mener chef for forlaget Carlsen, Camilla Schierbeck, der i 2013 udgav bogen ”Alle Børnene”, hvori den ovenstående vittighed er med.

- Vi synes, at det er sjovt, og at bogen har sin berettigelse. Der skal være plads til at overskride grænser, og der skal være plads til den grovkornede- og den sorte humor, siger hun til tv2.dk

Stor debat
Flere skoler i Kolding har valgt at fjerne bogen fra hylderne på deres skolebiblioteker på grund af den meget udpenslende sprogbrug, og lige nu buldrer debatten af sted på Facebook.

Men den nylig opstået debat er ikke noget, der får forlagschefen til at vakle på sine holdninger.

- Jeg har fuld respekt for, at man fjerner bogen fra hylderne. Men det bliver trist, hvis vi skal tilpasse tingene så det passer til alle, for ellers bliver det så tamt.

- Vittighederne er 23 år gamle, og dengang var det børnene, der indsendte dem. Så det er jo sjovt at se, hvordan grænsen har rykket sig.

Fjerner pædofili vittigheder
Selvom at Camilla Schierbeck synes, at vittighederne i ”Alle Børnene” har sin berettigelse, så har forlaget dog alligevel valgt at fjerne visse af vittighederne i næste bogoplag.

- Vi har fjernet visse vittigheder, der kan være meget anstødelige og minde om pædofili. Resten har vi ladet stå med åbne øjne.

- Jeg synes ikke, at det er for meget. Jeg synes der skal være plads til dén form for humor. Børn er kvikke i dag, og de har adgang til grovkornet humor på mange forskellige platforme, siger Camilla Schierbeck, der selv har givet bogen til sine børn.

- Mine børn har fået bogen, og de synes den er sjov. De har sorteret i den grove humor, for børn kan godt gennemskue, at det er sort humor.

Advarer på omslaget
Første oplag på i alt 5000 bøger er ifølge Camilla Schierbeck blevet revet væk fra hylderne, og næste oplag af børnebøgerne med den grovkornede humor er allerede på vej.

Humoren i den nye udgave forbliver den samme og den står forlaget inde for.

- Vi har advaret på bogens omslag, at det er barsk humor. Hvordan man tolker advarslen er op til den enkelte, siger Camilla Schierbeck.