Livsfarlig fejring: Mand skudt med kanel-kanon

Søndag den 3.

Søndag den 3. november fyldte Henrik Stevnhoved fra Hobro 25 år, og det syntes han venner, at det skulle fejres med en gammeldags jysk tradition - et ordentligt skud kanel.

Bundet til et træ blev fødselaren først overhældt med flydende becel, flåede tomater og motorolie, men det var kun begyndelsen. Som du kan se i videoen ovenover, blev han herefter bogstaveligt talt skudt med en kanel-kanon, da vennerne brugte en løvblæser til at skyde flere kæmpe ladninger kanel af sted mod Henrik Stevnhoved.

- Det var voldsomt. Jeg er den sidste af gutterne, der fylder 25, så det var nok derfor, det blev lidt vildt. Jeg koncentrerede mig bare om at trække vejret, for der kommer altså 10 kg kanel igennem maskinen på én gang, så jeg var lidt presset til sidst. Men det var nu ret sjovt, fortæller Henrik Stevnhoved til tv2.dk dagen derpå.

Kanel kan dræbe
Hos Videnscenter for Allergi mener centerleder og professor, Jeanne Duus Johansen, at kanellegen i værste fald kunne have fået fatale følger.

- Kanel er et krydderi som hovedsagligt består af stoffet kanelaldehyd, et stof der kan påvirke immunsystemet og frigøre histamin i kroppen. Hvis det sker, så kan man udløse astma, høfeber, nældefeber i huden, og får man tilstrækkelig med kanel kan det i værste fald udløse kollaps og i allerværste fald medføre død, siger Jeanne Duus Johansen til tv2.dk.

- Kanel hører hjemme i bagværk, og bare fordi det opfattes som et naturstof, så er det ikke uskyldigt. Det hører ingen steder hjemme at hælde folk over med kanel, og man skal undgå at få det på huden og ned i lungerne, slår allergieksperten fast.

Lidt halsbrand
I videoen kan man se, at Henrik Stevnhoved er beskyttet med briller, en støvmaske og en del tøj, men det ændrer ikke på, at han er dækket med kanel fra top til tå. Han var dog ikke klar over, at kanel kan være årsag til åndenød og allergier.

- Nej, jeg var ikke været opmærksom på, at kanel kan være sundhedsskadeligt, men det er måske derfor, jeg har lidt halsbrand i dag. Man kan godt – uden at overdrive – sige, at der blev gået lidt til ekstremerne, men der er jo ikke nogen, der er døde, så det går nok, siger han med et grin.

Kopiér ikke fejringen
Allergieksperten Jeanne Duus Johansen opfordrer til, at man ikke kopierer og udsætter hinanden for denne særlige fødselsdagsfejring. Kanel har nemlig også en påvirkning på massecellerne, og hvis ens mastceller er let påvirkelige, så skal der nødvendigvis ikke så meget til, før det kan have en skadelig effekt.

- Da jeg så videoen, var jeg bekymret for den unge mand, for det er ret ekstremt at blive udsat for så meget kanel. Men det er godt at høre, at han har det fint i dag, og at han ikke lidt overlast, men det ville andre kunne, hvis de kopierede denne form for fejring. Også med mindre mængder kanel. For nogle kunne det direkte være livstruende, hvis man er en person med sarte mastceller, siger Jeanne Duus Johansen.