Luise er stedmor: Det er en kæmpe udfordring

16x9
Luise Rathje har fået hjælp til at trives i rollen som ekstramor, som hun kalder det, da hun synes det lyder mindre negativt end stedmor. Foto: Privat

Da 32-årige Luise Rathje for et par år siden fandt sammen med sin nuværende kæreste, var det ikke kun forelskelsen, der vendte op og ned på hendes liv

Da 32-årige Luise Rathje for et par år siden fandt sammen med sin nuværende kæreste, var det ikke kun forelskelsen, der vendte op og ned på hendes liv. Kæresten havde to børn fra et tidligere forhold, og det bekendtskab var en større omvæltning, end hun havde regnet med.

- Jeg havde nok en forestilling om, hvordan det ville være, men min hjerne bedrog mig, siger hun og fortsætter:

- Det var en kæmpe stor udfordring. Havde jeg vidst det, havde jeg selvfølgelig stadig gjort det, men jeg var overrasket over, hvor svært det var. Det tager rigtig lang tid at finde en form, der fungerer for alle parter.

Børnene var dengang et og to år gamle, og lige som faderen gjorde det, stod Luise Rathje også op om natten og skiftede ble. Hendes kæreste-rolle blev suppleret med en mor-rolle, og den var ikke let for hende at falde ind i.

- Når man er nyforelsket, vil man bare gerne være sammen hele tiden, og så er det en udfordring, at der er to små børn, som man skal dele ham med, siger hun.

Nummer to
Hvert år oplever over 20.000 børn i Danmark, at deres forældre går fra hinanden. De mange brud byder ikke kun på en ny situation for dem, men også for de mange stedmødre og –fædre, der pludselig skal passe ind i en familie, når de møder en partner, der i forvejen har børn.  Selv om skilsmisseraten gør sammenbragte familier til et meget udbredt fænomen, har mange svært ved at finde sig tilpas i den nye rolle som stedmor. Det fortæller Janne Leth Førgaard, der er coach og forfatter til bogen ’Førstehjælp til ekstramødre’.

- For manges vedkommende handler det om, at man må vige pladsen, når barnet kommer. Det er alle voksne enige om, men derfor er det stadig ikke rart at ryge ned på en andenplads, siger hun.

Den følelse genkender Luise Rathje. Hun følte sig tilsidesat, fordi det altid var andre end hende, der var kærestens førsteprioritet, og deres planer kunne lynhurtigt blive ændret på grund af børnene.

- Jeg følte mig som en fornærmet teenager, men samtidig tænkte jeg, at det jo var forkert, at jeg havde det sådan, for det skulle handle om børnene. Det passede slet ikke til mit eget selvbillede, at jeg havde det sådan, siger hun.

Investeringen har betalt sig
Hun tror, at udfordringen bunder i, at hun og hendes kæreste ikke havde nået at få fyldt et ’kærlighedslager’ op, som de kunne trække på, når tingene spidsede til.

- Det fundament, som forældrepar normalt har opbygget, havde vi jo slet ikke, fordi børnene var der fra starten, siger hun.

For at få den sammensatte familie til at fungere gik Luise Rathje til en form for workshops, hvor hun mødte andre ’nye’ mødre. Hun var træt af at bruge uhensigtmæssigt meget tid på at trives med den nye konstellation.

- Jeg har brugt det til at få et klarsyn og få dræbt nogle hormoner. Jeg lærte, at der er kærlighed nok til alle, og at det ikke handler om, at der ikke er plads til mig, fortæller hun.

I dag fungerer familien godt, selv om det stadig er en udfordring at koordinere alt fra børneopdragelse til fødselsdage. Det hele er sat i system i nogle ret faste rammer, og det er en stor hjælp, mener Luise Rathje.

- Jeg er gået 100 procent ind i det, og den investering har helt sikkert kunnet betale sig.

Go' aften Danmark sætter i aften fokus på stedmødre. I programmet kan du møde to kvinder, der fortæller om deres erfaringer med sammenbragte familier, og få gode råd til, hvordan du får din egen familie til at fungere.