Lola Jensen: Sådan håndterer du et hysterisk barn

Det er weekend, og familien skal til påske-frokost, eller ud og handle, men det er svært at komme ud af døren, når familiens mindste ikke vil have jak

Det er weekend, og familien skal til påske-frokost, eller ud og handle, men det er svært at komme ud af døren, når familiens mindste ikke vil have jakke på, og i det hele taget hellere vil lege og kigge på forskellige ting, end at følge planen. Det ender ofte i gråd, skrig og hysteri, og så er selv de bedste pædagogiske argumenter bare ikke gode nok.

Go Morgen Danmarks faste børneekspert og familievejleder, Lola Jensen, giver her sine bedste råd til, hvordan man håndterer de små guldklumper, når de bliver lidt for hysteriske.

- Til at starte med, skal man ikke tænke på barnet som hysterisk, for så mister du energien. Det er et viljefast barn, som enten har noget, de er blevet misforstået på, eller de misforstår det, der sker, siger hun.

Og den bedste måde at håndtere sådan et viljefast barn på, er ifølge familievejlederen at tage rollen som autoritet overfor barnet. Ikke en autoritær og sur voksen, der skælder ud, men heller ikke en laissez fair voksen, der venter på, at barnet selv skal komme på bedre tanker.

- Du skal ikke være en autoritær, sur skideballe-forældre, men heller ikke den der pleasende forældre, som det meget mere bliver med det lidt større barn, siger Lola Jensen.

Man må altså godt trække barnet i jakken, eller tage barnet op på skødet, tage tandbørsten i egen hånd og børste tænder på barnet, selv om barnet ikke vil. Ligesom man også godt må sætte de små i indkøbsvognen og bede dem om at blive siddende.

Det kan godt virke grænseoverskridende for nogle forældre, hvis de skal tvinge barnet i overtøjet, eller tvinge en tandbørste i munden på dem, men det skal man ifølge familievejlederen ikke være bange for.

Det vigtigste er ifølge Lola Jensen, at man gør det med ro og autoritet.

- Barnet føler ikke, det er et overgreb, hvis du holder ro i at være den voksne, siger hun.

Og man skal ikke være bange for, at barnet begynder at græde, siger hun.

- Så hyler barnet, men det er en autoritet, det har været sammen med, som har vist, hvad der er godt for dem. Så får barnet en ro, siger Lola Jensen.

Se hele klippet med Lola Jensens gode råd øverst i denne artikel.