Sommerland Sjælland er mest for de mindste

16x9
Hver mandag kan du læse en ny anmeldelse af et dansk sommerland. Denne gang er det Sommerland Sjælland, der bliver prøvet af. Foto: TV 2 Digital

Henover sommeren tester tv2.dk's faste klummeskribent Charlotte Højlund fem danske sommerlande i selskab med hendes familie.

Henover sommeren tester tv2.dk's faste klummeskribent Charlotte Højlund fem danske sommerlande i selskab med hendes familie. Du kan læse en ny anmeldelse hver uge, denne gang er turen gået til Sommerland Sjælland.

Samlet vurdering af Sommerland Sjælland:

 • Det bedste: Super godt for mindre børn
 • Det værste: Teenagebørn kommer nemt til at kede sig     
 • Målgruppe: Småbørnsfamilier 3-12 år
 • Bonusinfo: Kom i godt vejr, tag badetøj og madpakker med

’Aj, mor, synes du ikke bare, det her kunne være et rigtig godt feriested?’

Spørgsmålet kommer fra Sophus på 9 år, da vi efter nogle timer i sommerlandet har byttet forlystelser ud med en afkøling i badeland.

Og jo, jeg må give ham ret. Herinde blandt pools i forskellige størrelser, vandrutsjebaner til både store og små, solsenge på lange rækker, voksne og børn i bikinier og badeshorts samt sol fra en skyfri himmel, føles det (næsten) som at være taget mange tusinde kilometer sydpå til charterland.

Men det er vi ikke. Vi er ikke en gang 100 kilometer væk hjemmefra i Nørre Asmindrup i det nordvestsjællandske Sommerland Sjælland. Men både her midt i badeland og i resten af parken er der en charterstemning, som det er svært at sige sig fri for.

Fra sprinklerne, der vander alle de grønne pletter og blomsterbede til de mange boder, der sælger is og pomfritter, selv om vi mangler de eksotiske dufte for at gøre illusionen komplet. Det er sommer, når det er bedst. Og det er en tur i et sommerland eller en forlystelsespark, som heller ikke tager livet af de voksne.

Sommerlande er stressende
Indrømmet, så er jeg ikke den største fan af sommerlande. Så hvordan jeg har forvildet mig ud i en anmeldelse af samtlige den slags herhjemme, må guderne vide.

For det meste synes jeg bare ikke, det er sjovt. Jeg synes tværtimod, at det er stressende og  larmende. Man bruger rigtig meget tid på at stå i kø, det er svært at opfylde både små og store børns behov, og så har jeg generelt en følelse af at være ’plukket’, når jeg tager derfra.

Var det ikke for børnenes glæde både før, under og efter, satte jeg nok aldrig mine ben sådan et sted.

Sjælland er gammeldags og afslappende
Men når det nu skal være, er Sommerland Sjælland absolut ikke det værste sted, man kan forestille sig. For det er faktisk også et rigtigt afslappende sted for os voksne.

Der er god plads til at løbe rundt uden at støde ind i nogen, masser af steder at sætte sig for at holde pause eller have et samlingssted, og ikke mindst er der ikke en konstant, bragende, høj musik fra utallige buldrende forlystelser.

For Sommerland Sjælland er et ’old school’ sommerland, hvor det mest af alt handler om frisk luft og fysisk udfoldelse. De færreste forlystelser her er motoriserede. De går i stedet på (børnenes) rugbrødsmotor, når der er gang i den på trampoliner, hoppepuder eller det store klatretårn, hvor man spændt fast i liner kommer højt til vejrs, mens man træner balancen og nyder udsigten.

På mange måder er det meget gammeldags, og som vi forældre husker det fra vores egen barndom. Der er nemlig også et kaninbjerg, en skildpaddesø og et ’det vilde vesten’-område, hvor man kan grave efter ’ægte’ guld.

Forlystelser der tog kegler
Prikken over i'et, en af de få ting, der også gør det fedt for lidt større børn: en Go-Kart-bane, hvor man kører i rigtig Go-Kart og bliver udstyret med hjelm. Den tog kegler!

Lige som den næsten lodrette vandrutsjebane, hvor man skulle have fat i personalet for at få lov at prøve, og det er nok ikke uden grund, at den er navngivet Kamikaze.

Det er også i Sommerland Sjælland, man stadig kan få lov at lave sin egen slikkepind – af en rigtig pæn størrelse. Det var et hit hos alle – uanset alder.

Ikke for teenagebørn
Når det er sagt, så er Sommerland Sjælland mest for familier med mindre børn.

Man skal ikke være meget ældre end 10-12 år, før man kommer til at kede sig lidt, når man er vokset op med sommerlande, der hvert eneste år reklamerer med en endnu vildere forlystelse end året før. Men har man en flok med lidt spredning, er der god mulighed for en dejlig familieudflugt.

Som de ældste sagde: ’Det er et rigtig godt sted som familie. Men hvis vi bare skulle af sted med vennerne, ville vi nok ikke anbefale det’.

Og det er fuldt forståeligt. For det er de små og mellemste børn, der har det sjovest her. Den yngste, Lykke på 3 år, havde en fest især i Mini-Legeland, der var fyldt med små, rolige og ikke-farlige forlystelser til de mindste – noget man savner mange andre steder.

De tre i midten, på 8 til 11 år, hyggede sig også, mens de største mest nød, at vi var sammen, som de også ville have gjort andre steder.

Overlever Sommerland Sjælland?
Jeg kan frygte, om et sted som Sommerland Sjælland kan klare sig i konkurrencen med de andre og ’vildere’ steder, men krydser fingre for det.

For det er et dejligt og anderledes sted at tage hen, når man har brug for, at der sker noget, uden at der går tivoli og gøgl i det hele.

Måske det kan få en renæssance midt i disse sports- og motionstider, vi lever i? 

Men så kræver det nok, at de inddrager nogle af de mange friområder til fysisk udfoldelse, der også vil appellere til lidt større børn som for eksempel skaterramper og cykelbaner, hvor man kan køre på BMX eller et-hjulet cykel.

Husk at du på tv2.dk hver mandag kan læse en ny anmeldelse af sommerlande i Danmark. I næste uge går turen til Lego Land.

tv2.dk tester sommerlande i Danmark

 • Sommeren igennem tager tv2.dks faste klummeskribent, Charlotte Højlund, hele familien med til de danske sommerlande.
 • Turen går til Sommerland Sjælland, Legoland, Bonbon-land, Djurs Sommerland og Faarup Sommerland.
 • På tv2.dk kan du hver mandag læse en ny anmeldelse.

Sommerland Sjælland

 • Hvad koster det:
  210 kr./person 16. maj til 27. juni, 13. aug. til 31. aug, 220 kr./person 28. juni til 10. august – børn under 3 år gratis. Der er flere muligheder for rabatter på transport og billetter.
 • Mad og drikke:
  Der er flere steder, hvor man kan købe både mad og drikke, men ellers er der gode muligheder for at medbringe egen mad. Maden er burger, pizza og pomfritter, men der er også et sandwichsted, hvor man selv man sammensætte sin sandwich og blandt andet vælge, om det skal være lyst eller mørkt brød.
  Man kunne nu godt savne, at Sommerland Sjælland hoppede lidt mere på med på sundhedsbølgen, så der for eksempel var mulighed for køb af smoothies, salater, frisk frugt og andre sunde alternativer.
 • Samlet vurdering:

  Op til 5 år: Helt fantastisk! For småbørnsfamilier bliver det bare ikke meget bedre, da her er rigtig god plads, ikke en masse larm, grønne områder og faktisk en hel del forlystelser til de helt små.

  6-12 år: Denne aldersgruppe kan også sagtens have en rigtig dejlig dag her, men hvis de er vant til de vilde, larmende forlystelser, kan de godt blive skuffede. Dog er der godt gang i de fysiske udfordringer og både badelandet og go-kart-banen tager kegler.

  Teenagere: De unge, store ’børn’ er dem, der savner mest her. Selv om de hygger sig med en  familietur, savner de hurtigt lidt mere fart og gang i den. Dog er badelandet og go-kart-banen også et hit for denne aldersgruppe.

  Forældre: Som voksen er det fantastisk afslappet at tage herop. Man kommer ned i gear, samtidig med at ungerne hygger sig, og der er ikke noget stort behov for at gå og passe på og holde øje. Og det allerbedste: absolut ingen larm og buldrende rutsjebaner henover hovedet på en.

 • Charlotte Højlund er tv2.dk's klummeskribent. Hver uge vil hun berige os med en klumme, der behandler et aktuelt emne, der på en eller anden måde relaterer sig til livet i en moderne børnefamilie.
 • Charlotte er 45 år, uddannet journalist og mor til syv hjemmeboende børn i alderen to til 19 år. Udover at være mor til en større børneflok, er Charlotte også foredragsholder, Ude og Hjemmes faste familieekspert samt forfatter til den anmelderroste bog ’MOAR! Sådan får du hvilepuls i hverdagen’, der er blevet udråbt som ’Bibel til dig, der har et, to eller syv børn!’
 • For Charlotte ved, hvad hun taler om. Hun har været gift, skilt og gift igen og fået hhv. 3 og 4 børn med to forskellige mænd. Hun har haft børn i dagpleje, vuggestue, børnehave, integreret institution, SFO 1 og 2, fritidshjem, klub og lige i øjeblikket spænder børneflokken fra en i vuggestue til en i 3.g. Hun har børn, der arbejder og nogle, der har gjort. Hun har haft en på efterskole, en anden et år i udlandet og en tredje på vej. Hun har både studeret, haft fuldtidsjob, været ledig og nu selvstændig, mens hun har haft små børn