Yahya Hassan: Hamas’ nytårsraketter er ikke et skridt mod fred

For lidt over en måned siden besøgte digteren Yahya Hassan Palæstina. Han skulle deltage i forskellige litteraturfestivaler som del af en større ku

For lidt over en måned siden besøgte digteren Yahya Hassan Palæstina.

Han skulle deltage i forskellige litteraturfestivaler som del af en større kulturudvekslingsfest. Tirsdag var han inviteret i Go’ morgen Danmark for at give sit besyv med om konflikten i mellemøsten.

Her fortalte han, at verden efter hans mening i årevis har været vidne til apartheidtendenser, regelmæssig undertrykkelse, og i et eller andet omfang udryddelse og fordrivelse af den palæstinensiske civilbefolkning.

- Vi har at gøre med en modbydelig og småfascistisk israelsk højrefløj, som sidder på militæret. Samtidig har vi også en civil israelsk befolkning, som inderst inde godt ved, at det er noget skidt, det der sker. Men højrefløjen spiller på deres frygt, og der skyder Hamas sig selv i foden ved i et eller andet omfang at sende harmløse raketter afsted, der bliver skudt ned hele tiden.

- Der mister man ligesom sympatien på en eller anden måde, fordi israelerne er bange. Der er ingen tvivl om, at Hamas’ nytårsraketter ikke er et skridt mod fred. Men derfor er der ikke nogen, der skal prøve at bilde mig ind, at tungere artilleri den anden vej er et mere anstændigt skridt mod fred, siger han.

Overrasket over palæstinenserne
Yahya Hassan har selv palæstinensiske rødder, men det er første gang, han besøger Palæstina. Han er desuden den første fra sin familie, der rent faktisk har været i Palæstina, da familien tidligere har boet i flygtningelejre.

Han var overrasket over den forskel, der var på palæstinensere og danskere med palæstinensiske rødder, forklarer han.

- Det var et møde, hvor jeg blev bekendt med den kultur og litteratur, der findes i den palæstinensiske identittet, som jeg ikke har set så meget hos dansk-palæstinenserne.

- Der er en kæmpe forskel mellem de palæstinensere, der lever i Palæstina, og de folk som er her. Det er mit indtryk, at den religiøse identitet var suppleret af rigtig mange andre facetter af islamisk kultur, så det var ikke så uforsonligt, som det kan virke nogen gange herhjemme.

Sådan bliver der fred
Til spørgsmålet om, hvordan Yahya Hassan ser en ende på konflikten mellem israelere og palæstinensere, er svaret ifølge ham simpelt.

- Palæstinenserne kan ikke gøre mere, de er trængt op i en krog for tusinde gang. Hovedansvaret ligger hos israelerne, for israelerne er overlegne, og vi kan ikke komme uden om, at den stærkeste har det største ansvar.

- Der er jo en grund til, at der findes internationale love, det er for at tingene ikke eskalerer, som de gør nu, og det skyldes, at israelerne ikke overholder deres forpligtelser. Den internationale lovgivning skal opretholdes, det skal også gælde israelerne, som det gælder alle andre nationer, det er den nemmeste måde, siger Yahya Hassan.

Når den populære digter taler med danskere om bosættelserne, så oplever han, at folk tror, at der er tale om hyggelige små kolonihavehuse. Men ifølge Yahya Hassan er virkeligheden en helt anden.

Hør, hvad Yahya Hassan mener om bosættelserne i klippet øverst i artiklen.