Nu går kvinder selv til kamp mod feminismen

16x9

- Bare fordi en mand komplimenterer dig, betyder det ikke at han voldtager dig. Sådan lyder det fra blot én ud af de mange tusind kvinder fra hele

- Bare fordi en mand komplimenterer dig, betyder det ikke at han voldtager dig.

Sådan lyder det fra blot én ud af de mange tusind kvinder fra hele verden, som for tiden blæser til kamp på de sociale medier. Under hashtaggget #WomenAgainstFeminism (kvinder mod feminisme) deler kvinderne selfies med forskellige budskaber, der går mod "den moderne feminisme".

Fælles for disse kvinder er tilsyneladende, at de mener feminismen fastholder dem i en offerrolle og dæmoniserer mænd.

- Jeg har ikke brug for feminisme, fordi jeg nyder at være hjemmegående mor og ikke føler mig mindre værd af den grund, skriver en anden.

Det kan måske umiddelbart virke paradoksalt for enhver gammel rødstrømpe, men ikke desto mindre har Women Against Feminism kunnet prale af en støt voksende tilhængerskare, siden bevægelsen blev søsat på det sociale blognetværk Tumblr. I skrivende stund har siden over 21.000 synes-godt-om på Facebook, og debatten bølger frem og tilbage på øvrige sociale medier.

Forskel på anti-feminisme og uenighed
Man skal imidlertid være varsom med at kategorisere alle disse kvinder som entydigt ”anti-feminister”. Det mener Anette Borchorst, forsker i bl.a. køn og ligestilling og professor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet.

- Det er vigtigt at se på, hvad det er for typer argumenter de her kvinder bruger, da der har jo altid været uenighed og diskussioner inden for feminismen. Det er kun godt, for det udvikler synspunkter og flytter ved tingene, siger hun.

Kigger man på de mange budskaber, er der da også tale om en noget blandet landhandel. Nogle koncentrerer sig om ”ligeret i stedet for kvinderet”, andre taler dunder om undertrykkelse af mænd inden for sociale spørgsmål, som f.eks. abort og forældrerettigheder. Og så er der de kvinder, der mener at kønsdiskriminering enten slet ikke findes, eller er en naturlig følge af de basale forskelle på mand og kvinde. Disse hører ind under den gruppe, som Annette Borchorst reelt vil betegne som modstandere af feminismen.

- Feminismen handler jo om at stille krav til forbedring af kvinders vilkår. Hvis man ikke mener, der er brug for det, eller hvis man f.eks. synes at forskelsbehandling af mænd og kvinder er naturligt, så vil jeg klart mene, at man er anti-feminist, siger hun.

En kilde til evig debat
Efterlyser man en årsag til denne bølge af modstand blandt kvinderne, har Annette Borchorst svært ved at slå ned på noget konkret. Hun peger imidlertid igen på, at feminismen altid har været en kilde til skænderier kvinder imellem.

- Det har altid skabt debat, og det er vanskeligt at forestille sig en verdensomspændende feminisme, som alle kan blive enige om. I Danmark var vi jo f.eks. i 60'erne også rygende uenige om sådan noget som prævention og abort, siger hun.

Hun henviser dog også til tidens politiske strømninger som en mulig katalysator.

- Der ligger som regel nogle politiske slagsmål bag. F.eks. er det jo heller ikke så længe siden, at vi havde en meget heftig og interessant debat herhjemme om henholdvis "røde" og "blå" feminister, siger Annette Borchorst.