Ulla Terkelsen vinder kvindepris: Disse kvinder inspirerer mig

Ulla Terkelsen er dette års vinder af Alt for damernes Kvindepris, som hvert år uddeles til en kvinde, som på den ene eller anden måde har gjort sig s

Ulla Terkelsen er dette års vinder af Alt for damernes Kvindepris, som hvert år uddeles til en kvinde, som på den ene eller anden måde har gjort sig særligt bemærket.

- Vi synes, Ulla skal have prisen i år for sin enestående evne til at fortælle os, hvad der sker i verden. Både når det gælder begivenheder, der ryster vores verdensorden, rører vores hjerter og rykker vores horisont, lyder det i begrundelsen fra chefredaktør Tina Nikolaisen.

Uanset om det er fra en fodboldfest i Berlin eller fra en kampplads i Ukraine, rapporterer Ulla Terkelsen med stor indsigt og entusiasme. Onsdag var hun forbi Go' morgen Danmark for at fortælle om, hvilke kvinder hun selv bliver inspireret af.

Malala og Margaret
For eksempel har den pakistanske skolepige og børneaktivist Malala Yousafzai, der for nylig modtog Nobels fredspris, gjort stort indtryk på hende.

For to år siden overlevede Malala Yousafzai et drabsforsøg fra Taliban.

- Da jeg læste om hende, kan jeg huske, at jeg stortudede. Der sidder den lille yndige pige med sit tørklæde om hovedet, og så er der en, der bryder ind i skolebussen og skyder hende i hovedet. Hvor forfærdeligt kan det være, jeg synes, det er helt utroligt, at hun fik Nobels fredspris. Den skal hun have, siger Ulla Terkelsen. 

- Jeg bliver helt bevæget, når jeg snakker om det, siger hun.

En anden kvinde, der har gjort indtryk på korrespondenten, er den tidligere regeringsleder Margaret Thatcher.

- Jeg kunne aldrig drømme om at stemme på hende, men jeg synes, hun var fantastisk, når hun stillede sig op i det britiske konservative parti, et meget mandsdomineret parti, i sådan en lyseblå spadseredragt, siger hun.

Kvinder i Danmark har det godt
Selv om hun kan blive inspireret af andre kvinder, er feminismen og kvindekampen ikke noget, der har stor betydning for Ulla Terkelsen. I hvert fald ikke herhjemme i Danmark.

- Det har ikke fyldt noget for mig, jeg har aldrig været aktiv i kvindesagen, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes heller ikke, hvis jeg ser på verden i dag, at jeg føler nogen trang til at gå ind i nogen feministisk kamp i vores samfund. I vores nordeuropæiske samfund, synes jeg, kvinderne har det ganske udmærket.

Løfter man blikket og ser på nogle af de områder, som Ulla Terkelsen ofte har besøgt som journalist, er behovet for en kvindekamp dog en helt anden.

- Jeg synes absolut, at hvis du ser på det globale, på hele verdenssituationen og de lande, hvor kvinderne bliver undertrykt, at der er grund til al mulig entusiasme i kampen for dem.

Kvinder på job er ikke anderledes
Ulla Terkelsen skilte sig tidligere ud, fordi hun som kvinde rapporterede fra krigsramte lande. Men hun mener ikke, at hendes køn har givet hende særlige fordele eller kompetencer.

- Kvinder skal - fuldkommen ligesom mændene - sætte sig ind i de historiske omstændigheder, baggrunden, og de skal kunne logistik med hensyn til, hvordan de får deres historie hjem, og det skal de sætte sig ind i fuldkommen lige så grundigt og præcist, som mændene gør, siger hun.

- Hvis de gør det, er jeg sikker på, at både deres hjerner, karakter og hjerter kan lige så meget, som mændene kan, men de skal ikke som udgangspunkt have en anden indfaldsvinkel, fordi de er kvinder.

  • 2006: Socialrådgiveren Tine Bryld for sit sociale engagement gennem 40 år.
  • 2007: Maternity Worldwide.
  • 2008: Kronprinsesse Mary for Mary-Fonden.
  • 2009: Helena Christensen for Chernobyl Children's Project International.
  • 2010: Signe Møller for projektet 100% til Børnene.
  • 2011: Helle Thorning-Schmidt for at blive landets første kvindelige statsminister.
  • 2012: Lisbeth Zornig Andersen for at sætte fokus på underdanmark.
  • 2013: Selina Juul for at sætte fokus på madspild.
  • ALT for damernes Kvindepris blev indstiftet i 1983 "for at hylde kvinder, der har gjort en bemærkelsesværdig personlig indsats," og den første modtager af prisen var kvindeforskeren Nynne Koch. Med prisen følger 25.000 kroner.

Kilde: altfordamerne.dk