Derfor skal du (måske) ikke spise hveder i aften

16x9

Det er en rigtig hyggelig tradition at spise hveder aftenen før Store Bededag, men hvor usundt er det egentligt at smovse sig igennem de himmelske knopper?

TV 2 har spurgt to ernæringseksperter om deres holdning til hveder, og lad os med det samme afsløre, at du skal løbe langt for at forbrænde en enkelt hvede med smør af. Det forklarer ernæringsekspert Michelle Kristensen.

- Hvis man vejer 70 kg, skal man løbe fire kilometer i et tempo, hvor pulsen kommer op, uden at lungerne hænger ud af halsen. Vejer man mere end 70 kg, så skal man løbe lidt mindre, siger hun.

Der vil nok være nogle, der kan nikke genkendende til, at der snildt kan køres flere hveder ind på sådan en enkelt aften før Store Bededag. Så det kan altså hurtigt løbe op i en regning på en 10 kilometers løbetur.

Lad os lige vende den om
Når man taler om sundhed, taler man ofte om kalorier, fedt, sukker og meget andet, der næsten i sig selv kan øge pulsen så meget, at man helt slipper for at løbe sig en tur.

Men ifølge ernæringsekspert Per Brændegaard, så kan man vælge at se positivt på effekterne af eksempelvis sukker, og pludselig ser store hvededag helt anderledes ud.

- Hvidt brød med smør, marmelade eller begge dele er noget nær det ideelle at spise, hvis man ønsker mentalt velvære, da det booster hjernen.

- Det giver en markant afslappende effekt i kroppen, da sådan noget som sukker udløser nogle signalstoffer i hjernen, som gør, at man føler velvære og bliver afslappet, siger han.

Det er netop lykkeeffekten ved sukker og lignende, som kan give lidt panderynker rundt omkring i landskabet, da det giver folk øget lyst til at smovse løs. Og det er da også vigtigt at være bevidst om, forklarer Per Brændegaard.

- Det, man har brug for, er, at man skal være bevidst om de her virkninger. I og med at man kan få de her lykkefremmende effekter, så fører det til, at vi får trang til at spise det her, når der er problemer i vores liv, men det er jo bare fordi, at det virker.

- Det er det samme, når man trækker vejret. Det får man jo også trang til, men det gør det ikke usundt. Hvis man synes, kan man sagtens lave fuldkornshveder, men det at noget er sundere end noget andet, det betyder ikke, at det andet er farligt eller syndigt, siger han.

Den ene gang om året
De fleste ved nok, at så længe man gør ting med måde, så skal det nok gå alt sammen. Og det er da også noget, som begge ernæringseksperter fortæller, at man bør huske på.

Selvom at Michelle Kristensen til hver en tid meget hellere vil spise en god og tung chokoladekage i stedet for hveder, er der ifølge hende ikke noget til hinder for at snuppe sig en enkelt lun hvede i aften.

- Det er en gang om året, og hvis man synes, det er et kæmpe hit at spise de her krydderboller, som man lige i dag kalder for hveder, så skal man tage en hvede med god samvittighed og nyde den.

- Men jeg synes ikke, at man skal spise dem som aftensmad, man skal se dem som en dessert. Man kan spise den her superhurtige lakseret, jeg lavede i 'Go’ morgen Danmark' og så spise hveder bagefter, siger Michelle Kristensen.

Ifølge Per Brændegaard er der også noget kulturelt ved hvederne, som kan være værd at holde fast i.

- Hveder er jo bare brød ganske vist uden fuldkorn, men det afgørende er jo det samlede forbrug af brød og korn. Så længe mindst halvdelen af alt det brød og korn, man spiser, er fuldkorn, så lever man sundt, i hvert fald hvad angår korndelen.

- Under alle omstændigheder er det ikke det, man spiser en gang om året, der påvirker sundheden. Jeg synes, man skal glæde sig over alt det gode ved at spise hveder, der indebærer kultur, tradition, og at man mødes og spiser sammen. Det kan være vigtigt at holde fast på, siger Per Brændegaard.