TV 2 har spurgt gymnasieelever: Hver tredje har selvmordstanker

Du kan se 'Teenage-selvmordene' på TV 2 PLAY. Flere danske unge går rundt med selvmordstanker på trods af, at der tilbage i 2001 blev iværksat en l

Du kan se 'Teenage-selvmordene' på TV 2 PLAY.

Flere danske unge går rundt med selvmordstanker på trods af, at der tilbage i 2001 blev iværksat en landsdækkende handlingsplan om forebyggelse af selvmordsforsøg og selvmord i Danmark.

Dengang blev der oprettet regionale centre for selvmordsforebyggelse og landsdækkende rådgivningsordninger, men der har ikke rykket ved selvmordsraten for unge mellem 15 og 19 år, som stik imod forventningerne ikke faldet fra 2003 til 2012. Det viste et nyt forskningsprojekt fra Center for Selvmordsforskning i starten af året.

TV 2 Dokumentar har lavet en rundspørge blandt 2.g’ere på fem gymnasier i forskellige regioner i Danmark. Her har de unge svaret på, om de har selvmordstanker og om de selv har forsøgt at begå selvmord. Godt halvdelen af eleverne har svaret.

Selvmordstanker
35 procent af eleverne svarer, at de på et tidspunkt i deres liv har haft selvmordstanker. Og 19 procent har inden for det sidste år tænkt på at tage deres eget liv.

Læs også: Hvis du har selvmordstanker: Se hvor du kan få hjælp

I rundspørgen har de unge mulighed for at angive, hvad der var årsagen til deres selvmordstanker. Her er en stor del af eleverne enige om, at grunden til deres selvmordstanker er følelsen af meningsløshed. 24 procent eller knap en fjerdedel angiver følelsen af meningsløshed som den primære grund til, at de har selvmordstanker. Til sammenligning svarer kun 3 procent, at mobningen er grunden til deres selvmordstanker.

Selvmordsforsøg
I rundspørgen har eleverne også svaret på, om de selv har forsøgt at begå selvmord. Her svarer fem procent, at de på et tidspunkt i deres liv har forsøgt at begå selvmord. Og to procent eller ni personer svarer, at de indenfor det sidste år har forsøgt at begå selvmord.

Overrasker ikke eksperter
På Center for Selvmordsforskning i Odense har man i over 30 år forsket i selvmord og selvmordsforsøg i Danmark. Lilian Zøllner er leder på centret, hun har set resultaterne af TV 2 Dokumentars rundspørge:

- Det forbløffer mig overhovedet ikke desværre, kan man sige. Fordi, det afspejler jo meget det, vi selv laver. Det er jo bekymrende, at det ikke forbløffer mig, fordi de tal er jo for høje.

Du kan læse resultaterne for hver af de fem gymnasier ved at klikke på grafikken herunder.

Du kan se dokumentaren 'Teenage-selvmordene' torsdag på TV 2 klokken 20.50 eller på TV 2 PLAY.

OM UNDERSØGELSEN

  • De fem adspurgte gymnasier er: Hjørring Gymnasium, Ringkøbing Gymnasium, Svendborg Gymnasium, Ørestad Gymnasium og Nakskov Gymnasium.
  • På hvert gymnasie er det 2.g-årgangen, der har deltaget. Det var frivilligt for eleverne, om de ønskede at deltage, og alle besvarelser er anonyme.
  • 1100 elever havde mulighed for at besvare spørgeskemaet, 640 har svaret.
  • De adspurgte elever er mellem 15 og 20 år. 

TV 2 DOKUMENTARS ETISKE OVERVEJELSER

  • Under researchen til dokumentaren 'Teenage-selvmordene har TV 2 Dokumentar rådført sig med flere eksperter inden for selvmordsforskning. Alle har tilkendegivet, at det er vigtigt at sætte fokus på selvmord blandt unge i en tv-dokumentar, da selvmord generelt er tabubelagt i samfundet.
  • TV 2 Dokumentar har under hele forløbet lænet sig op ad WHO’s anbefalinger til medier, der dækker emnet selvmord.
  • De to eksperter i dokumentaren, Lilian Zøllner, leder for Center for Selvmordsforskning og Eirin Garnås, psykolog ved Klinik for selvmordsforebyggelse i Herning har begge set programmet igennem, inden det blev sendt.