Stor kokkekonkurrence: 3 gode grunde til at se TV 2 lørdag

16x9

Se Sol over Gudhjem på TV 2 PLAY For første gang nogensinde bliver en af Danmarks største kokkekonkurrencer sendt direkte på TV 2. Spørger man T

Se Sol over Gudhjem på TV 2 PLAY

For første gang nogensinde bliver en af Danmarks største kokkekonkurrencer sendt direkte på TV 2.

Spørger man TV 2s madekspert Svend Rasmussen, som skal kommentere slagets gang på tv-skærmen, så kan seerne se frem til to timers intensiv spænding.

Se Sol over Gudhjem på TV 2 lørdag klokken 14:00.

- Det er en af de største kokkekonkurrencer i Danmark, hvor der er flest mennesker til stede for at se nogle af Danmarks bedste kokke dyste imod hinanden på tid.

- Der er et stort konkurrenceelement til stede, og det bliver meget interessant at se, hvordan de her kokke forvandler råvarer til sublime retter under et stort tidpres. Jeg tror, det bliver meget forskellig mad, vi kommer til at se. Der er virkelig gode muligheder for at opleve, hvor forskelligt mad kan være på top niveau, siger han.

Lær teknikker af Danmarks bedste
I alt fire kokke dyster imod hinanden, og de skal på blot et par timer levere forret og hovedret. Ingredienserne til forretten kender deltagerne først 30 minutter, inden de skal i gang i køkkenet.

Derfor må kokkene i høj grad støtte sig til de teknikker, de har liggende på rygraden, og her er der meget, man som seer kan lære af, forklarer Svend Rasmussen.

- Alle køkkener er udstyret med et kamera hængende lige oppe over, så man kan følge med i hvad kokkene laver, og køkkenet er udstyret med en ganske almindelig hjemmeovn og induktionskogeplader. Det eneste der ligger udover er en ismaskine og de ting, kokkene har med hjemmefra.

- Så langt hen ad vejen vil man kunne tage elementer og teknikker fra konkurrencen og kopiere derhjemme allerede samme aften, siger Svend Rasmussen.

Få indblik i den gastronomiske underskov
For mange mennesker ringer der en klokke, når de hører restaurantnavne som Noma og Geranium. Men med lørdagens kokkekonkurrence får man et unikt indblik i et større gastronomisk Danmark, forklarer Svend Rasmussen.

- Det er spændende at se, hvor levende den danske kokkeverden er. Det er sindssygt dygtige kokke på et meget højt niveau, der kan opleves i aktion, og man kan får en bedre fornemmelse for, at Danmark har en underskov af kokke, der sørger for, at Danmark beholder sin position som førende gastronomination.

- Det regionale fokus på råvarer, som konkurrencen er med til at sætte fokus på, er med til at vise, hvor mange produkter vi laver i Danmark på et meget højt niveau. Der er mange lokale producenter i Danmark, der knokler, og det er spændende at opleve symbiosen, hvor det ikke er nok at have dygtige kokke, hvis ikke man har ildsjæle, der producerer vare på et meget højt niveau, siger Svend Rasmussen.

Husk, at du kan se Sol over Gudhjem på TV 2 lørdag klokken 14:00.

Sol over Gudhjem

  • Er en kokkekonkurrence, der afholdes hvert år på Bornholm i Gudhjem.
  • Det er brødrene Mikkel og Mads Marschall, der har taget initiativ til konkurrencen, der blev afholdt første gang i 2009.  
  • Konkurrencen går ud på, at fire kokke dyster mod hinanden.
  • De skal lave en forret og en hovedret på udelukkende lokale råvarer.
  • Forretten har de ikke mulighed for at forberede sig på, da de først tre kvarter før start får udleveret en kasse med de råvarer der skal indgå i retten.
  • Hovedretten til dette års udgave bestod af kalvebryst, nyrer, hjerte eller lever. Æblemost fra Bornholms mosteri, kærnemælk fra Sct. Clemens, røg som smagsgiver og et hemmeligt element i retten.
  • Dommerpanelet består af fire af Danmarks bedste kokke: Kenneth Hansen, Per Thøstesen, Jesper Koch og Esben Holmboe Bang
  • Sidste år var 10.000 mennesker dukket op som tilskuere.
  • Udover selve konkurrencen består Sol over Gudhjem også af et åbent madmarked, og der bliver delt 400 smagsprøver ud til publikum i forbindelse med, at årets produktpris skal kåres. 
  • Du kan se hele 'Sol over Gudhjem' på TV 2 Play

Sådan sender TV 2 Sol over Gudhjem

  • 14.00 Live fra Gudhjem på Bornholm
  • 14.30 Første forret serveres for dommerne lavet af Mikkel Olsen fra restaurant Babette
  • 14.45 Anden forret serveres for dommerne lavet af Andreas Bagh fra restaurant Kong Hans Kælder
  • 15.00 Tredje forret serveres for dommerne af Morten Falk fra restaurant Kadeau
  • 15.15 Sidste forret serveres for dommerne lavet af Jeppe Foldager fra restaurant Alberto K
  • 15.30 Første hovedret serveres for dommerne lavet af Mikkel Olsen fra restaurant Babette
  • 15.45 Anden hovedret serveres for dommerne lavet af Andreas Bagh fra restaurant Kong Hans Kælder
  • 16.00 Tredje hovedret serveres for dommerne lavet af Morten Falk fra restaurant Kadeau
  • 16.15 Sidste hovedret serveres for dommerne lavet af Jeppe Foldager fra restaurant Alberto K
  • Vinderen kåres