Sol over Gudhjem: Lokal kok tager sejren på vej mod VM

Se 'Sol over Gudhjem' på TV 2 Play

Det blev Morten Falk fra Restaurant Kadeau Bornholm, der hentede sejren hjem ved den store kokkekonkurrence Sol over Gudhjem lørdag eftermiddag.

Mortens menu lød på en forret og en hovedret, der bl.a. som krav skulle indeholde blåmuslinger fra Vilsund Blue, smør fra Arla Unika og dagens fiskefangst fra kutteren Janne R309. Jeppe Foldager modtager som vinder af konkurrencen æren og en check på 40.000 kroner.

Dermed slog kokken tre af sine højt estimerede kollegaer - deriblandt Alberto K-kokken Jeppe Foldager, der vandt sølv ved det uofficielle VM for kokke, Bocuse d'Or i 2013. Og netop den konkurrence er Morten Falk valgt til at skulle være Danmarks repræsentant til i 2017.

Vandt på hovedretten
De fire kokke skulle på blot et par timer levere forret og hovedret. Ingredienserne til forretten kendte deltagerne først 30 minutter, inden de skulle i gang i køkkenet.

Den opgave løste Morten Falk med stegt torsk med syltede grønne jordbær, hakkede østers og en creme på røgede muslinger. Det blev bedømt som konkurrencens næstbedste forret, kun slået af netop Jeppe Foldager, den tidligere sølvvinder fra VM.

Hovedretten fra Falk var til gengæld så forrygende, at den blev kåret som dagens bedste af de fire dommere. Og dermed skrabede han nok point sammen til at vinde suverænt foran Jeppe Foldager, Andreas Bagh (Kong Hans Kælder) og på fjerdepladsen Mikkel Olsen (Restaurant Babette).

Vinder-hovedretten bestod af spegeskinker, morkler, grønærter, hestebønner og hyldeblomst. Desuden en boullion på grillet og røget indmad.

Du kan se Morten Falks forret fra konkurrencen herunder - og hovedretten, der sørgede for den endelige sejr i videoklippet over denne artikel.

Sol over Gudhjem

  • Er en kokkekonkurrence, der afholdes hvert år på Bornholm i Gudhjem.
  • Det er brødrene Mikkel og Mads Marschall, der har taget initiativ til konkurrencen, der blev afholdt første gang i 2009.  
  • Konkurrencen går ud på, at fire kokke dyster mod hinanden.
  • De skal lave en forret og en hovedret på udelukkende lokale råvarer.
  • Forretten har de ikke mulighed for at forberede sig på, da de først tre kvarter før start får udleveret en kasse med de råvarer der skal indgå i retten.
  • Hovedretten til dette års udgave bestod af kalvebryst, nyrer, hjerte eller lever. Æblemost fra Bornholms mosteri, kærnemælk fra Sct. Clemens, røg som smagsgiver og et hemmeligt element i retten.
  • Dommerpanelet består af fire af Danmarks bedste kokke: Kenneth Hansen, Per Thøstesen, Jesper Koch og Esben Holmboe Bang
  • Sidste år var 10.000 mennesker dukket op som tilskuere.
  • Udover selve konkurrencen består Sol over Gudhjem også af et åbent madmarked, og der bliver delt 400 smagsprøver ud til publikum i forbindelse med, at årets produktpris skal kåres. 
  • Du kan se hele 'Sol over Gudhjem' på TV 2 Play