Nu er 'rundetrunte' officielt et ord

Se Go' Morgen Danmark på TV 2 PLAY

Hos Det Danske Sprog- og Litteraturselskab er de ikke for fine til at tage imod nye danske ord. Således er 664 nye ord for nyligt blevet optaget i Den Danske Ordbog. Det gælder også de sjofle ord.

Kender du for eksempel ordet ”rundetrunte”?

- Det er en pige eller en kvinde, der har mange seksuelle forhold med skiftende partnere. Gerne inden for den samme kreds, måske en gymnasieklasse eller et andet lukket forum, forklarer Henrik Lorentzen, seniorredaktør hos Den Danske Ordbog.

Flere nye ord med ’latrinær’ inspiration
Selvom Henrik Lorentzen kan få de, måske for nogen, stødende eller nedsættende ord til at lyde ganske stuerene, så er der dog også ord i Den Danske Ordbog, der er decideret frække. Men mange af dem har været der længe.

- Røv og pik har været i det danske sprog i flere hundrede år. Vi ser det ikke som vores opgave at være sprogpoliti. Hvis ordet bliver brugt, så kan det også komme med i ordbogen, siger seniorredaktøren.

Ordene ”nærigrøv”, ”fattigrøv” og ”skovskiderstilling” er netop optaget i Den Danske Ordbog.

Det kan virke mærkeligt, at sådanne ord skal have en plads i ordbogen, men det er der en god grund til ifølge Henrik Lorentzen.

- Nej, vi har ikke nogen anstændighedsgrænse. Vi skriver selvfølgelig, hvis ordene er uformelle eller nedsættende. Så vi kan også godt skrive bandeord og skældsord. Men vi er ikke snerpede. Er ordene udbredte, så har de en plads i ordbogen, siger han.

Andre ord, der netop har fået en plads i ordbogen, er for eksempel "svenskerhår" og "partycrasher".

Se interviewet med Henrik Lorentzen øverst