Ny superfood: Sundere end kål - smager af bacon

16x9
Søl er sundere end kål - men steger du det, smager det som bacon. Foto: Scanpix

Bacon er et sikkert hit på de fleste spiseborde - men den salte, røgede smag går hånd i hånd med store mængder fedt. Men det kan være fortid nu.

Forskere på Oregon State University har nemlig opdaget, at tangarten søl smager ligesom bacon - til gengæld er det sundere end kål.

- Søl er en superfood med dobbelt så høj næringsværdi som kål, siger Chuck Toombs, der sammen med kollegaen Chris Langdon står i spidsen for projektet.

Søl vokser på dybt vand herhjemme og langs Nordamerikas kyster. Det er gennemsigtigt, rødt og ligner lidt almindelig salat. Det bliver i dag mest brugt tørret eksempelvis i smoothies.

- Der har ikke været megen interesse for at bruge det i dets friske form. Men det her er ret utroligt. Når du steger det, som jeg har gjort, smager det af bacon, ikke tang. Og det er en ret stærk baconsmag, siger Chris Langdon, forskeren, der står bag projektet.

Søl er rigt på mineraler, vitaminer og antioxidanter, og det indeholder op til 16 procent protein.

Det bliver dog endnu ikke dyrket kommercielt, men forskerne i Oregon er nu ved at undersøge forretningsmodeller, lige som lokale kokke nu eksperimenterer med søl.