Dina skar i sig selv i fem år: Det var forløsende

På en bageplade brændte Dina Møller Nielsen med vilje sig selv, første gang hun gjorde selvskade.

Dengang var hun 21 år og ved at uddanne sig som lærer. Da hun brændte sig selv, havde hun hverken hørt om eller overvejet selvskade før. Derfor kom tanken ud af ingenting.

- Jeg har haft det så psykisk dårligt, at det forløste at mærke en anden smerte. Jeg kunne ikke mærke den smerte, jeg fik af at brænde mig selv. Det forløste sig bare og hjalp, siger Dina Møller Nielsen til TV 2.

Sociolog om selvskade: Det er lindrende
Ligesom Dina Møller Nielsen har hver tredje ung mellem 18 og 30 år forsøgt at skade sig selv på et tidspunkt. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for Videncenter om spiseforstyrrelser og selvskade (ViOSS).

Ifølge sociolog Sabine Elm Klinker er det almindelige dagligdags- og teenage-problemer, der bliver for store for dem, der skader sig selv. Blandt andet ensomhed og mobning kan udløse det, nævner hun.

- De finder en metode, hvor de opdager, at de kan få noget lindring og kontrol, siger Sabine Elm Klinker.

I klippet herunder kan du høre Sabine Elm Klinker fortælle mere.

Dina udviklede farlig cocktail
Smerten af at brænde sig virkede så godt for Dina Møller Nielsen, at hun begyndte at skære i sig selv for at få et pusterum i hverdagen.

Det fortsatte hun med i fem år. Undervejs udviklede hun også en spiseforstyrrelse.

Cocktailen resulterede i en tilstand, hvor hun mistede blod af at skære i sig selv, mens hun ikke kunne generere noget nyt på grund af sin spiseforstyrrelse. Derfor blev hun indlagt med blodmangel på sygehuset.

Her sagde en læge til hende, at hun ville dø, hvis hun ikke stoppede med sin selvskade.

Dina indså problemet og afleverede barberbladene, da hun blev udskrevet. Efterfølgende fik hun hjælp fra psykologer og læger.

I dag er Dina Møller Nielsen lærer, 31 år og har ikke skåret i sig selv i de sidste fem år.

I klippet herunder kan du høre en reaktion på det høje antal unge, der gør skade på sig selv, fra Venstres sundhedsminister, Sophie Løhde.

Øverst oppe kan du i klippet høre Dina Møller Nielsen fortælle mere.

En ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for Videncenter om spiseforstyrrelser og selvskade (ViOSS), viser, at staidg flere unge skærer i selv. 

  • Næsten hver tredje ung mellem 18 og 30 år har forsøgt at skade sig selv på et tidspunkt.
  • 11 procent af de unge, der har forsøgt at skade sig selv, har gjort det flere gange.
  • Lidelsen rammer begge køn. Drenge har tendens til at slå sig selv, mens piger er mere tilbøjelige til at skære i sig selv.
  • Mange års selvskade kan øge risikoen for selvmord og går udover unges evne til at løse problemer på andre måder.