Dyrenes Beskyttelse advarer: Kog ikke levende hummer nytårsaften

16x9

Når det nye år skal fejres, er der mange, der foretrækker en menu ud over det sædvanlige.

Der skal drikkes champagne og spises delikatesser, man normalt ikke under sig selv i hverdagen.

En yndet spise er eksempelvis hummer, der med sin tårnhøje kilopris især på denne årstid er en af de mere ekstravagante råvarer, man kan slå kløerne i.

Har man hummer på indkøbslisten, så advarer Dyrenes Beskyttelse imod, at man koger den levende, forklarer Søren Kent Pedersen, ph.d. og dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse til TV 2.

- Vi mener klart, at det er i mod dyreværnsloven at putte levende hummere i kogende vand. Det er en metode, som er forbundet med stor lidelse for dyrene.

- Det er ikke et godt argument, at lidelsen kun er kortvarig. Uanset om det er i 30 sekunder, kortere eller længere tid, er det stadig uforsvarlig omgang med levende væsner. Man byder ikke den samme skæbne for andre af vores slagtedyr. Det ville jo være uhørt, siger han.

Hummer er en populær spise nytårsaften, men alt for mange hummere lider unødvendigt, inden de ender på...

Posted by Dyrenes Beskyttelse on Monday, December 28, 2015

Lad tvivlen komme dyret til gode
Det kan diskuteres, hvordan en hummer egentlig sanser og føler, forklarer Søren Kent Pedersen, men tvivlen bør komme dyret til gode, mener han.

- Det er ikke en stor og kompliceret hjerne, hummere har, men man anerkender, at de har sanseorganer og nervesystemer, hvormed de reagerer på ubehagelige stimuli.

- Ud fra de reaktioner, og hvad man ellers ved om smerteforskning og adfærdsbiologi, så er der grund til, at det kommer dyrene til gode, hvor der er tvivl, siger han.

Han forklarer videre, at tager man dyreværnsloven alvorligt, beskytter den alle levende dyr imod smertelidelse og ubehagelige stimuli, ligegyldigt om der er tale om hvirvel- eller hvirvelløse dyr.

Køb frosne hummere
Har man besluttet, at der skal være hummer på menuen nytårsaften, så anbefaler Søren Kent Pedersen, at man køber frosne hummere.

Han indrømmer, at frosne varer ikke har den samme kulinariske kvalitet som ferske varer, men der skal gøres op med traditionen om, at hummere absolut skal være levende lige inden tilberedning, forklarer han.

- Hummeren bliver som stort set det eneste dyr behandlet på en uforsvarlig måde. De kan ligge på is levende og med indbundne klør i lang tid. De bliver nærmest behandlet som en død ting, som alle mulige andre varer. Det er helt urimeligt at opfatte levende væsner på den måde.

- Hummere har som andre fisk og skaldyr en kortere holdbarhed, men det er en forkert fortælling, at hummer fordærver hurtigere. Det er en dårlig skik og en uvane, der bunder i tradition, og det vil vi udfordre, siger han.

Foto: Shutterst

Undgå canadiske hummere
På Søllerød Kro serverer man omkring 300-400 kilo hummer om året, hvilket svarer til cirka 700 hummere. Derfor ved køkkenchef Brian Mark Hansen en del om, hvordan man håndterer en hummer.

I øjeblikket er der mange, der køber canadiske hummere, forklarer han, men han vil foretrække frossen dansk hummer frem for den canadiske, forklarer han.

- Jeg synes, de canadiske hummere smager lidt af klor, og kødstrukturen er ikke nær så god som i de danske, der er mere mineralske i smagen og ikke ligeså sødlige. Derfor vil jeg foretrække en dansk frossen hummer.

- Men generelt er kvaliteten ved en frossen hummer slet ikke enstemmig med den spiseoplevelse, man skal have ved en hummer. En hummer skal man have, fordi det er en eksklusiv oplevelse, det skal ikke være en 100 kroners ting fra supermarkedet, siger han.

Foto: Shutter

Tips til aflivning af en hummer
Man får altså ifølge køkkenchefen den bedste spiseoplevelse, når man køber en frisk dansk hummer. Men det er helt unødvendigt at koge den levende, forklarer han.

- Jeg kan bedst lide at få dem friske fra havet og tage mig af den derfra. Hummeren begynder at tære på sig selv, ligeså snart den kommer op af sit miljø. Det gør kødet trevlet og løst, og den kan blive helt ’mudret’ i kødet, hvis den ligger for længe. Hummere er ret hårdføre, så de kan godt have liv i sig, men være intet værd indeni, når vi taler kød, klør og haler.

- Men det er ikke den rigtig metode at koge levende hummer. Jeg synes helt klart, at man skal aflive dem ved at stikke en kniv igennem det lille kryds, de har siddende i nakken, og flække hovedet på dem, inden man koger dem, det ændrer ikke på spiseoplevelsen, siger Brian Mark Hansen.

Det bedste råd, han kan give, hvis man skal aflive en hummer, er at være resolut under aflivningen.

- Når man skal aflive den, er man nødt til at være cool. Man tager hummeren med et fast greb, presser den ned mod skærebrættet, stikker en god skarp kniv igennem krydset og flækker hovedet. De kan sprælle i op til tre kvarter bagefter, men det er kun nerver, de er helt døde.

- Man skal have det her gen i sig, der siger, at man gerne vil det. Man skal huske på, det er ligesom med dyr, der har levet deres liv i skoven. De har haft et godt liv, hvilket man kan se på dem. Der er intet, der viser, om kødet i supermarkedet har haft et godt liv. Jeg tror, hr. og fru Danmark ville få et chok, hvis de så, hvordan den kylling. de plejer at købe, så ud, inden den blev plukket og pakket, siger han.

Sådan tilbereder du hummeren
Hvis du vælger at gå efter en hel hummer nytårsaften, skal du ifølge Brian Mark Hansen vælge den hummer hos fiskehandleren, der er mest spræl i, da det indikerer, at den er mest frisk.

Når du har aflivet hummeren derhjemme, kommer du den i fem liter kogende vand med de urter, krydderier eller grøntsager, du kan lide. Det kan eksempelvis være dild, korianderfrø, rodfrugter eller timian. Kog hummeren i tre minutter, sluk for blusset og lad den trække i vandet, til den er kold.

Et andet godt trick, man kan benytte sig af, hvis man er i god tid og vil sikre sig dansk hummer, er at tilberede hummeren i forvejen og fryse den ned i mindre dele, forklarer Brian Mark Hansen.

- Når hummeren er aflivet, tager man kløerne og halen af. Halen pocherer du i 30 sekunder i spilkogende vand med salt, og kommer den herefter i isvand og indfryser den så  med det samme. Kløerne koger du i fire og et halvt minut, hvorefter du piller dem, pakker dem i en frostpose og fryser dem. Hovedet og andre rester laver man en sauce ud af, siger han.