Michelin-kok ramte bunden og flyttede væk: Nu har han vundet stjernen tilbage

Han var stjernekok i København, men flyttede til Vestjylland, da han blev ramt af stress - nu står Paul Cunningham igen med en Michelin-stjerne.

Den danske provins blev sidste år forbigået, da der blev uddelt Michelin-stjerner, men det blev der lavet om på, da anden udgave af den nordiske Michelin-guide onsdag blev præsenteret på Hotel D’Angleterre i København.

Her var der nemlig stjerner til både Kadeau Bornholm, Hotel Frederiksminde og Henne Kirkeby Kro - og for manden bag sidstnævnte restaurant, Paul Cunningham, er der ingen tvivl om, hvad dagens uddeling kan betyde.

Han stod nemlig i sin tid bag restauranten The Paul i Tivoli, der fra 2004 til 2011 optrådte med en stjerne i den anerkendte Michelin-guide. 

- Jeg er superglad og meget meget stolt. Selvfølgelig betyder det noget for kroen, men det er ikke det vigtigste i min verden. Forhåbentlig sker der noget for turismen i Vestjylland - vi vil gerne trække lidt af opmærksomheden fra København ud på landet, siger Paul Cunningham til TV 2. 

Gik ned med stress
På Henne Kirkeby Kro har Cunningham genfundet glæden ved sit fag, efter han i 2011 ramte bunden i det pulserende København. 

- Jeg fik stress. Jeg fik et sammenbrud, var på hospitalet og kom frem til, at jeg måtte lave mit liv om. Så jeg flyttede fra en meget travl adresse i Tivoli til en landevejskro i Vestjylland, og det har været godt for mig, siger Paul Cunningham.

Henne Kirkeby Kro, som der har været så megen spekulation om, har fået en Michelin-stjerne. Paul Cunningham til højre.
Henne Kirkeby Kro, som der har været så megen spekulation om, har fået en Michelin-stjerne. Paul Cunningham til højre. Foto: Polfoto

Livet er lagt om
Han frygter ikke, at den nye Michelin-stjerne kan lede ham ud i et sammenbrud igen. 

- Jeg har begge ben plantet godt på jorden. Jeg arbejder sammen med nogle skønne folk, og vi tager det helt stille og roligt. Vi har kun 12 borde, så vi får formentlig ikke mere travlt i fremtiden, lyder det fra Cunningham, der er godt tilfreds med, hvor han står i dag.

- Jeg har lagt det hele om. Jeg vil gerne tabe mig lidt, så kan jeg også passe jakken, hvis jeg bliver kaldt herind igen næste år. 

Med Henne Kirkeby Kro blev der i alt uddelt Michelin-stjerner til 22 danske restauranter. To restauranter fik to stjerner, og for første gang blev uddelt tre stjerner til en dansk restaurant - nemlig Restaurant Geranium. 

Her kan du se den fulde liste over restauranter, der er blevet hædret i den nordiske Michelin-guide 2016: 

Her er de danske Michelin-restauranter 2016

Geranium***

Indehaver af Geranium, Rasmus Kofoed. Foto: POLFOTO
3 stjerner: Geranium hører hjemme i et af tårnene i Danmarks nationalstadion Parken. Rasmus Kofoed, der er blevet kåret til verdens bedste kok, svinger kniven i køkkenet.

Noma**

Noma Foto: Scanpix
2 stjerner: Noma blev kåret til verdens bedste restaurant i årene 2010-2013. Danske madanmeldere har tidligere udtalt, at Noma burde få en tredje stjerne for dens unikke gastronomi baseret på nordiske råvarer. Rene Redzepi er medejer og køkkenchef i Noma.   

AOC**

Restaurant AOC i Dronningens Tværgade i København. Foto: POLFOTO
2 stjerner: AOC et et fransk køkken med et nordisk islæt. Køkkenet styres af kokken Søren Selin. Sidste år fik AOC for første gang tildelt to Michelinstjerner. 

Søllerød Kro*

Søllerød Kro. Foto: POLFOTO
1 stjerne: Søllerød Kro gør sig i det klassiske fransk gourmetkøkken og er kendt for ikke at spare på råvarerne. Den nordsjællandske kro har haft en Michelinstjerne siden 2007.     

Era Ora*

Restaurant Era Ora på Christianshavn. Foto: Scanpix Danmark
1 stjerne: Era Ora serverer udelukkende menuer med 9-14 retter fra det norditalienske køkken. Har haft en Michelinstjerne siden 1997. 

Formel B*

Restaurant Formel B på Vesterbrogade ved Frederiksberg. Foto: Scanpix Danmark
1 stjerne: Formel B er et klassisk fransk køkken baseret på danske råvarer. Har haft sin Michelinstjerne i 11 år. 

Kokkeriet*

Kokkeriet på Kronprinsessegade i København K Foto: POLFOTO
1 stjerne: Menuen på Kokkeriet bærer ifølge Politiken præg af fransk håndværk med danske råvarer og et nordisk anstrøg.  

Kiin Kiin*

Kiin Kiin ligger på Nørrebro nær Skt. Hans Torv, København. Foto: POLFOTO
1 stjerne: Kiin Kiin er en gourmet-thairestaurant, der ligger på Nørrebro i København. Den fik sin første Michelinstjerne tilbage i 2008.

Kadeau*

Restaurant Kadeau på Christianshavn i København. Foto: POLFOTO
1 stjerne: Restauranten Kadeau ligger på Christianshavn. Den drives af bornholmere og baserer sine retter på bornholmske råvarer. 

Grønbech & Churchill*

Restaurant Grønbech & Churchill ligger på Esplanaden, Kbh K Foto: POLFOTO
1 stjerne: Grønbech & Churchill er beliggende på hjørnet af Toldbodgade og Amaliegade tæt på Churchillparken. Restauranten ejes af Rasmus Grønbech, der blandt andet har en fortid på Michelin-restauranten Kong Hans’ Kælder.

Relæ*

Restaurant Relæ ligger i en kælder på Ydre Nørrebro Foto: POLFOTO
1 stjerne: Restaurant Relæ har billigt bestik, genbrugsstole - og en stjerne i michelinguiden. Ifølge Politiken serveres der Noma-lignende mad skabt af regionale råvarer - og især grønt.

Den Røde Cottage*

Restaurant Den røde Cottage på Strandvejen 550 Klampenborg. Foto: POLFOTO
1 stjerne: Den Røde Cottage ligger på Strandvejen og drives af Anita Klemensen, der blandt andet har en fortid på Søllerød Kro.

Marchal*

Restaurant Marchal ved Kongens Nytorv i København K Foto: Scanpix Denmark
1 stjerne: Marchal er navnet på Hotel d'Angleterres restaurant, beliggende i stueetagen ud mod Kongens Nytorv. Her serveres blandt andet klassikere som hummer og oksemørbrad.

Clou*

Restaurant Clou i Borgergade, København. Foto: POLFOTO
1 stjerne: Clou drives af tvillingebrødrene Jonathan og Alexander Berntsen, der henholdsvis styrer køkkenet og restauranten. Clou fik sin første Michelinstjerne i 2014.

Studio*

Restaurant Studio ligger ud til Københavns Havn Foto: Scanpix Denmark
1 stjerne: Studio er Claus Meyer og Torsten Vildgaards gourmetrestaurant i The Standard, der ligger ud til Københavns Havn. På Studio serverer den tidligere køkkenchef hos Noma Torsten Vilgaard nordisk inspireret mad. 

Restaurant Frederikshøj*

Restaurant Frederikshøj med Wassim Hallal i spidsen. Foto: Scanpix Denmark
1 stjerne: Den Aarhus-baserede restaurant var sammen med Gastromé og Substans de første udenfor hovedstadsområdet, der modtog en Michelinstjerne - det skete sidste år. Køkkenet ledes af Wasim Hallal, der betragtes som en af Danmarks bedste kokke. 

Gastromé*

Restaurant Gastromé i Aarhus Foto: Scanpix Denmark
1 stjerne: Gastromé er et gourmetpræget landkøkken. Bag Gastromé står to aarhusianske kokke, Søren Jakobsen og William Jørgensen, der siden 2004 har drevet gourmetrestauranten ’Det Gamle Mejeri’ ved Vilhelmsborg i Mårslet.

Substans*

Restaurant Substans, Frederiksgade, Århus. Foto: POLFOTO
1 stjerne: Substans er et nydansk/fransk gourmetkøkken, der lader sig inspirere af årstiderne.

Henne Kirkeby Kro*

Henne Kirkeby Kro. Foto: Scanpix Danmark
1 stjerne: På Henne Kirkeby Kro regerer køkkenchef Paul Cunningham. Han har tidligere været at finde i Michelin-guiden med hans restaurant 'The Paul' i København.

Kong Hans*

Mark Lundgaard er køkkenchef hos restauranten Kong Hans Kælder i København. Foto: POLFOTO
Kong Hans mistede i 2015 sin stjerne, men har genvundet den i 2016. Køkkenet er klassisk fransk, men med stærk skandinavisk accent. 

Frederiksminde*

Restauranten på hotel Frederiksminde i Præstø Foto: Scanpix Denmark
1 stjerne: Hotel Frederiksminde ligger idyllisk og diskret afskærmet af naturens favntag, kun halvtreds meter fra strandkanten ved Præstø Fjord. Maden på Hotel Frederiksminde minde, ifølge Politiken, i stil om det ny nordiske, men det er mere afslappet.

Kadeau Bornholm*

Restaurant Kadeau på Bornholm Foto: POLFOTO
1 stjerne: I de yderste klitter på Bornholms sydkyst, omgivet af strand, hav, skov og himmel finder man Restaurant Kadeau. Hos Kadeau Bornholm er missionen er at udforske det regionale køkken.