Rengør dine vinduer med gamle løg: Her er madaffaldet du ikke må smide ud

16x9
Madaffald du kan bruge til andet end madlavning Foto: Simon Læssøe

Det er ikke altid, at du behøver at ty til rengøringsmidler fyldt med farlige kemikalier for at rengøre det fedtede gulv eller få besværlige pletter af tøjet. Kaffegrums, frugt og grøntsager kan løse samme problem.

Er du typen, der alt for ofte får lavet lidt for meget mad og må smide rester ud? Eller har du tit madvarer liggende, som du ikke får brugt inden udløbsdatoen og må kaste i skraldespanden?

Eddike, madolie og bagepulver kan for eksempel anvendes til at fjerne pletter og grim lugt i køleskabet. Men det er ikke kun de ingredienser, du har liggende i skabet, der kan gavne andre steder end i madlavning. Også dine madrester og madspild kan bruges til rengøring og tøjvask.

Stifter af foreningen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, bakker op om, at man kan bruge sine madvarer og sit madaffald på en praktisk måde.

- Man vil altid have en vis grad af madspild. Men hvis man kan udnytte sit spild til andre gøremål, skal man da gøre det, siger Selina Juul til TV 2.

Hun har dog stadig sine forbehold for hensigten med at bruge sine madvarer til andet end madlavning.

- Det er fint, at man er kreativ og kan bruge sit madaffald efterfølgende til for eksempel rengøring. Men at købe madvarer og decideret bruge dem til andre ting end madlavning, støtter vi ikke op om, når næsten én milliard mennesker går sultne i seng hver dag, siger Selina Juul til TV 2.

Ifølge Stop Spild Af Mad smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton pr. år. Madspild koster danskerne 11,6 milliarder kroner om året.

Herunder kan du se fem forskellige bud på, hvordan du kan udnytte dine madvarer og dit madaffald til andet end bare madlavning.

Madaffald du kan bruge til andet end madlavning

Kaffegrums mod tilstoppet vask og madlugt

Kaffegrums mod tilstoppet vask og madlugt Foto: Jette Birke
Er din håndvask tilstoppet eller løber vandet langsomt fra, så kan dit gamle kaffegrums være din redning. Det eneste, du skal gøre, er at hælde kaffegrumset ned i afløbet og efterfølgende hælde kogende vand over
 
Ligesom med bagepulver så absorberer kaffegrums lugte i køleskabet og fryseren. Det eneste, man skal gøre, er at placere en skål med lidt gammelt kaffegrums i bunden af køleskabet eller fryseren.
 
Sidst men ikke mindst kan du bruge kaffegrums som gødning til planter eller kompot. Og kæmper du med at fjerne lugten af hvidløg fra dine fingre, kan du gnide dem i kaffegrums. 

Rengør med citron

Rengør med citron Foto: Wikipedia
Hvis du kommer i nærheden af citroner så brug dem til rengøring. Citronens høje surhedsgrad og antibakterielle egenskaber gør nemlig frugten fremragende, når noget skal vaskes eller desinficeres.
 
Et godt tip er at sætte en skål med vand og citronskiver i mikroovnen, indtil ruden er fordampet. Vent ca. 15 minutter med at åbne lågen. Herefter er det bare at vaske de værste pletter af med en klud.

Fjern rust med kartofler

Fjern rust med kartofler Foto: Grab
Gryder og pander er en investering, der holder i mange år, men når de begynder at ruste, bliver de ofte stående i skabet. Her kommer kartoflen til hjælp. Skær enden af en rå kartoffel, drys lidt bagepulver på og hæld nogle få dråber vand i gryden eller på det rustne område. Gnid godt med kartoflen indtil rusten er væk. Herefter skal du blot skylle efter med varmt vand, og så er det næsten som at have en ny gryde.

Bananskræller

Bananskræller Foto: medgigs.com
Bananskræller smides ofte i skraldespanden, men de kan faktisk gøre sig nyttige på flere måder. Hvis du har fået blæk på hænderne, så kan den naturlige olie i bananskrællen hjælpe med at få blækket af huden. Du skal blot "vaske hænder" med en bananskræl. 
 
Desuden kan en bananskræl bruges til at trække en træsplint ud af hånden. Læg lidt bananskræl henover det sted, hvor du har en splint og sæt den fast med noget tape. Lad den sidde på i en halv time og enzymerne i bananskrællen vil hjælpe med at trække splinten ud af hånden, så den let kan fjernes. 

Løg

Løg Foto: viskalspise.dk
Løg kan bruges til meget andet end en god løgsuppe. Løgsaft kan hjælpe til at fedt og andet snavs opløses. Løg er derfor en ideel løsning til børstning af både sølvtøj, vinduer og grillen. Brug det yderste lag af et løg, som du normalt smider væk på grund af misfarvning, til at pudse med. 
 
Løg kan også bruges til at fjerne ubehagelige lugte for eksempel fra et nymalet rum. Sæt en skål af afskårne løg i lidt vand i det nymalede rum og lad løgene absorbere lugten fra maling.