Hugormesæsonen er i gang: Det skal du gøre, hvis du bliver bidt

I samarbejde med SØNDAG

Det er sæson for hugormebid, og der er god grund til at være forberedt på, hvad man skal gøre.

Det kan virke skræmmende for de fleste at møde en hugorm i den danske natur. Om vinteren ligger den i dvale, mens fra marts til oktober er der risiko for at møde hugormen, der typisk holder til ved moser, skovområder, heder og klitområder.

Juli til september kaldes hugorme-sæsonen, da det er her, de får unger. I Danmark er der omkring 400 hugormebid om året – men hvad gør man egentlig, hvis man kommer for tæt på en af dem og bliver bidt?

- Mennesker reagerer forskelligt på hugormebid, og ikke alle bid indeholder gift. Nogen får slet ikke symptomer, mens andre bliver meget syge. Disse variationer kan skyldes mængden af indsprøjtet gift, personens alder, kropsvægt, bidstedet og graden af fysisk aktivitet efter biddet, forklarer Lone K. Christiansen, der er læge og medlem af SØNDAGs sundhedspanel.

Læs også: Har du giftige planter i haven? Se listen her.

Skånsom transport og ingen forbinding

Da det ikke er til at vide, hvordan man reagerer på et hugormebid, skal man derfor altid søge læge og blive tjekket.

Og så er det vigtigt, at transporten til lægehjælpen foregår så skånsomt som muligt, og at den bidte legemsdel holdes i ro og holdes løftet, så giften ikke spredes.

- Bidstedet skal lades urørt, og der skal ikke forbinding over bidstedet. Forsøg ikke at suge giften ud, da giften kan blive optaget gennem rifter i mundslimhinden, lyder rådet fra Lone K. Christiansen.

Læs også: Kvinder skal sove 20 minutter længere end mænd – læs hvorfor her.

Vær forberedt med en app

Omkring 30 pct. af de hugormebid, der registreres i Danmark om året, er såkaldte tørre bid, hvor der ikke er gift i. I 10-15 pct. af tilfældene er biddene alvorlige.

Det er særligt børn, ældre, gravide, allergikere, personer i dårlig almentilstand og personer, der er blevet bidt andre steder end i ben og arme, der er mest udsat og skal søge lægehjælp hurtigst muligt.

- Har I brug for at få hjælp på heden, kan det være en god idé at have 112-appen installeret på mobiltelefonen. Med den kan I starte et opkald til alarmcentralen og samtidig sende mobilens GPS-koordinater afsted, råder lægen.

Læs også: Boost din forbrænding og tab dig op til fem kilo på to uger.