Gittes hæklede klude skal redde verden: Her er hendes opskrift

Det er bæredygtigt, hyggeligt og afslappende - det er blevet in at hækle sine egne klude.

Gitte Gade har en mission. 

Hun vil være med til at redde verden - en vaskeklud af gangen. 

Selvom det lyder ambitiøst, må man jo starte et sted. 

Mange klude - foruden mange andre hverdagsprodukter - indeholder nemlig mikroplast. Altså meget små stykker at plastik, som ender i havet. 

Her lider både fisk, hvaler og havfugle samt mange andre af havenes dyr i stigende grad under, at de spiser plastikken og dermed risikerer at komme til skade eller dø. 

Men hækler man i stedet sine egne vaskeklude, er man ude over problemet med mikroplast, argumenterer Gitte Gade. 

- Det skal være noget, der kan suge. Så bomuld er godt. Og så er det miljøvenligt, det er jo en plante, så du kommer uden om mikroplast og plastikklude. De der billige engangsklude, som vi efterhånden har hørt meget om, siger Gitte Gade. 

Hun har skrevet en bog om netop hækling. 

Og skal man tro bestsellerlisterne, hvor "Hæklede klude fra A til Ø" er strøget til tops - så er det en populær hobby. 

Giver ro og sammenhold

Spørger man dem, der hækler, skyldes det ikke kun miljøhensyn og bæredygtighed - men også, at det giver ro og sammenhold. 

Sådan forklarer Camilla Alexandersen, der arbejder som butiksassistent, det.

- Det giver en enorm ro faktisk at sidde med, og som Gitte har været inde på, er det meget afstressende, siger hun og fortsætter: 

- Det giver et godt sammenhold. Vi har en rigtig god gruppe, og vi tager rundt til forskellige ting sammen og hygger os enormt meget sammen i vores fritid. Så det giver virkelig meget. 

Sådan gør du selv

Har du selv fået blod på tanden - eller er du allerede i gang med hækleriet - har TV 2 fået lov at bringe opskriften på en af Gitte Gades vaskeklude.

TV 2 har fået lov at bringe denne opskrift fra bogen
TV 2 har fået lov at bringe denne opskrift fra bogen "Hæklede klude fra A til Ø". Foto: TV 2

Mål: ca. 26x26 cm // Hæklenål nr. 3

50 g Mayflower Cotton 8/4, farve 1434 lys gråblå

Mønster: skæve muslinger // Maskeantal: deleligt med 4+3

Opskrift:

1. rk: Hækl yderligere 4 lm (tæller som 1 stgm og 1 lm – også på de følgende rækker), 1 stgm i 5. m fra nålen, *spring 1 m over, 1 fm, 1 lm, spring 1 m over, (1 stgm, 1 lm, og 1 stgm) i næste m *. Gentag fra * til * til der er 2 m tilbage, spring 1 m over og slut med 1 fm. Vend med 4 lm.

2. rk: 1 stgm i den første fm, *1 fm om lm-buen mellem de 2 stgm, 1 lm, (1 stgm, 1 lm og 1 stgm) i næste fm *. Gentag fra * til * rk ud og slut med 1 fm om den yderste lm-bue. Vend med 4 lm.  Gentag 2. rk til kluden er kvadratisk. Bryd garnet og hæft ender.