Derfor skal du vaske dine meloner

16x9

Selvom det kan virke omsonst at vaske frugt og grønt, hvor du alligevel ikke spiser skallen, så skal du altså gøre det alligevel. I værste fald kan det nemlig resultere i salmonella eller roskildesyge.

- Man skal generelt betragte al frugt og grønt som værende urent, siger Michael René, der er hygiejneekspert og lektor ved Professionshøjskolen Metropol.

Så selvom man for eksempel ikke spiser skallen på en melon, kan der være bakterier på den, som i køkkenet kan blive spredt til den del, man spiser.

- Der kan være kontaktsmitte mellem frugter, kniv og skærebræt, siger Michael René.

Gælder det meste frugt og grønt
Det gælder faktisk for det meste frugt og grønt.

Både avokado og mango kommer også tit fra lande, hvor hygiejnereglerne måske er nogle andre end i Danmark.

- Det er simpelthen bare en god idé altid at skylle frugt og grønt, inden det skal spises, siger Michael René.

Derudover er simpel personlig hygiejne også vigtig.

- Den personlige hygiejne er naturligvis også vigtig, så start altid med at vaske fingre og hænder, så du ikke etablerer hånd til frugt til mund smitte, siger Michael René.

Også i køleskabet
Skal fødevaren gemmes til senere, er det også en god idé at vaske den, inden den skal ligge sammen med andet frugt og grønt.

På samvirke.dk opfordrer Signe Povelsen Ravn, der er kvalitetskonsulent i Coop Foods kvalitetsafdeling, til, at man vasker melonen, inden man lægger den i køleskabet, så den ikke inficerer andre fødevarer. 

Og hvis melonen ikke er vasket, før den er skåret ud, kan melonstykkerne inficere hinanden med sygdomsfremkaldende bakterier og virus - så som salmonella.

Nedenfor kan du se lækre opskrifter, du kan lave med dine velskyllede meloner: