En kæmpeskildpadde afslører: De gjorde en forretning ud af min død

16x9
Sådan så en reklame ud, da skildpadden blev lanceret i 1949. Foto: Fra bogen "Den Danske Chokoladehistorie"

Hver gang én af de 22 millioner kæmpeskildpadder hvert år knækker mellem danskernes tænder, bør det lede minderne tilbage til julen for 68 år siden. Her kommer en rekonstruktion set fra skildpaddens synsvinkel - skrevet på baggrund af en ny chokoladebog.

Det var en skæbnesvanger jul i 1948. 

Jeg var en sensation. Folk kom fra nær og fjern for at se mig på stranden på Sjællands Odde i det milde december vejr.

Det er selvfølgelig heller ikke hver dag, at et eksemplar af verdens største havskildpaddeart, Dermochelys coriacea også kaldet en læderskildpadde, med en vægt på 200 kg og en længde på 1,70 meter skyller op på de danske kyster.

Ifølge Den Blå Planet er vores art kun blevet registreret fire-fem gange i Danmark de seneste 100 år.

Sidste år led en af mine fæller samme skæbne som mig, da den endte sine dage ved Skovsgaard Gods på Langeland. Det var en populær historie i pressen.

Her ses skildpadden, der skyllede op på stranden på Langeland sidste år.
Her ses skildpadden, der skyllede op på stranden på Langeland sidste år. Foto: Marianne Krag Petersen/Skovsgaard Gods

Kattegat blev mit endelige
Hvis bare jeg ikke havde jagtet de vandmænd. Men helt ærligt, du havde sikkert gjort det samme, hvis du havde fået færten af en portugisisk orlogsmand, og jeg var altså lige i stødet til en godt krydret gople.

Jeg elsker vandmænd, eller det gjorde jeg i hvert fald. Jeg spiste ikke andet, og hvis jeg selv skal sige det, er det lidt bemærkelsesværdigt at tænke sig, hvordan sådan en skildpadde som mig kan blive lige så lang som en Skoda Fabia og veje lige under et ton.

Der skal alligevel en hel del himmelsk havgelé indenbords om dagen.

Her kan man virkelig få en fornemmelse af, hvor stor læderskildpadden kan blive.
Her kan man virkelig få en fornemmelse af, hvor stor læderskildpadden kan blive. Foto: Shutte

Men jeg skulle aldrig have jaget i Kattegat.

Nok har jeg en hjerne på størrelse med en valnød, men jeg kan uden problemer finde lige nøjagtig den strand på den sydligere del af jordkloden, hvor jeg udklækkede.

Jeg kunne bare ikke finde ud af Kattegat, inden det var for sent. Jeg er jo vant til blot at søge sydpå, når det bliver koldere.

Der plejer ikke at være nogen problemer i Atlanterhavet, hvor jeg normalt slår mine folder. Men i Kattegat er der alt muligt, man kan støde på undervejs.

Tænk engang, efter at have svømmet kloden tyndt, at jeg skulle ende mine dage på Sjællands Odde. Jeg skal da mene, at jeg havde haft noget mere eksotisk i tankerne. 

Sjællands Odde.
Sjællands Odde. Foto: Shutter

Lettet over historikers nye fund
Der er som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet, og der er ikke mange af mine brødre og søstre, der kan prale med at være inspirationen til et nationalklenodie.

Jeg kan ikke udtrykke, hvor lettet jeg er over, at historikeren Annette Hoff i hendes nye bog ”Den Danske Chokoladehistorie” en gang for alle kan slå fast, at jeg, læderskildpadden der skyllede op på stranden på Sjællands Odde, er kilden til chokoladeskildpadden fra Toms.

Og tænk engang, at sådan en skildpadde som jeg kunne opnå at blive en seriøs konkurrent til den så evigt populære chokoladefrø fra Galle og Jessen. Anthon Berg forsøgte sig med en mariehøne og Cloëtta med en hare, men jeg er den eneste der for alvor har givet den lille lækre frø kamp til stregen.

Uden at prale, så medvirkede jeg faktisk i en meget populær spillefilm fra 1950, ”De røde heste” hed den, og hovedrolleindehaveren var selveste Poul Reichhardt.

Reklame for Toms skildpadder.
Reklame for Toms skildpadder. Foto: Fra

Forvirringen er slut
Med tiden er jeg jo nok gledet noget væk i erindringen. I løbet af 1950’erne blev chokoladeskildpadden, jeg engang var model til, relanceret igen og igen, hvor den ændrede form, og en dag kom den til at hedde Kæmpe Skildpadden.

Derfor har der også været forvirring omkring, hvordan chokoladeskildpadden blev til. Det er rigtigt nok, at tegneren Vilhelm Hansen tegnede en skildpadde til forarbejdet til Rasmus Klump.

Men Rasmus Klump endte jo med at blive til en bjørn, og skildpadden præsenterede han for Toms i 1951, men da jeg skyllede i land i 1948 og chokoladeskildpadden blev lanceret i 1949, ja så kan man nemt lægge to og to sammen.

De første udgaver af chokoladeskildpadden lignede da også mere en rigtig skildpadde - ligesom mig.

Reklame for Toms skildpadder.
Reklame for Toms skildpadder. Foto: Fra

Hvad blev der af mig, tænker du nok? Udover at være foreviget som chokolade, gav jeg de nysgerrige mennesker på Sjællands Odde et show uden lige i et par dage, indtil en storm drev mit livløse legeme videre til Sverige.

Måske var det mig, de fandt en måned senere ved Kullen? Jeg husker det ikke rigtig.

Denne artikel er skrevet på baggrund af bogen Den Danske Chokoladehistorie af historiker Annette Hoff der udkommer 13. september 2016.

Kilder:

  • Annette Hoff, telefonisk interview og ”Den Danske Chokoladehistorie” s. 235-237.
  • Anders Koefoed, zoolog.
  • John Cappelen, Cand. Scient., senior klimatolog, DMI
  • Lone Lyng Andersen, marketingchef, Toms Gruppen A/S