Rørt Michelin-kok efter 30 år i Danmark: - Var jeg blevet ville jeg være død

Han har lavet mad i verdensklasse og var den første, der fik to Michelin-stjerner i Danmark. Nu siger kokken Francis Cardenau stop efter 45 år.

Det er ikke sikkert, navnet Francis Cardenau ringer en klokke hos alle, men det gør de restauranter, han har startet eller ledet sikkert.

Den franskfødte stjernekok Francis Cardenau har utallige bedrifter bag sig i den danske restaurationsbranche.

Hvis jeg var kok i Frankrig, så ville jeg være død eller alkoholiker i dag

Francis Cardenau, tidligere kok

Nu siger han farvel til kokkelivet – et liv, som faktisk reddede ham.

Det fortalte han, da han besøgte Go’ aften Danmark onsdag, hvor den kendte kok også kneb en tåre.

Bag stribevis af kendte restauranter

Kokken med det brede smil, Francis Cardenau, har haft en finger med i spillet i opbygningen af en lang række af de mest kendte spisesteder i Danmark.

Der står både Mash, Le Sommelier og Umami på cv'et.

Selvom det har været et travlt arbejdsliv, hvor der ikke altid har været tid til familien, så priser han sig i dag lykkelig for, at han kom til Danmark, fortæller han.

Artiklen fortsætter under videoen.

I Frankrig var jeg død

Francis Cardenau er sikker på, at han aldrig ville have holdt 45 år i den franske branche. 

- Hvis jeg var kok i Frankrig, så ville jeg være død eller alkoholiker i dag. Jeg havde ikke været i live. Jeg kender ikke nogen kokke, der er over 60 år i Frankrig. Der er meget få, siger Francis Cardenau.

Selvom kokkefaget er notorisk kendt for at være en hård branche med lange arbejdstider, så er vilkårene ifølge den afgående Michelin-kok nemlig langt bedre i Danmark, end de er i Frankrig.

- Der er dyrevelfærd i Danmark, og der er også menneskevelfærd i Danmark, forklarer han.

Konen er den største stjerne

Francis Cardenaru har modtaget flere Michelin-stjerner, men den allerstørste stjerne i hans liv, er hans kone gennem 30 år. 

Uden hende var det aldrig gået, fortæller han. 

- Jeg har en fantastisk kvinde, lyder det fra en berørt Francis Cardenau, inden stemmen knækker over.

For livet som kok på det niveau, hvor han har været gennem alle de år, kan ikke lade sig gøre uden støtte.

Det var også kone, der hjalp ham med nu at give slip på pladsen bag komfuret.

- Jeg har været gift med hende i tredive år, og hun har hjulpet mig hele vejen, siger Francis Cardenau.

Taknemmelig for livet i Danmark

Næste år fylder Francis Cardenau 60 år, og der er to ting, han er stolt af at have gjort, når det gælder karrieren uden for hjemmet.

- Det ene er, at jeg besluttede mig for at tage her til Danmark for 30 år siden. For det er Danmark, der har givet mig det liv, jeg har i dag – og det er et fantastisk liv.

Det andet er de to Michelin-stjerner, som han hev hjem, da han var køkkenchef på  den nu hedengangne restaurant Kommandanten i 1990’erne.

- Der var mange, der syntes, at det var umuligt, men vi gjorde det, siger Francis Cardenau.

Slipper ikke faget helt

Francis Cardenau har haft et liv som kokken, der altid har arbejdet, når alle de andre har været til fødselsdage, festet eller været på stranden.

Nu har han købt et hus med stråtag på landet og vil bruge mere tid med familien.

Han kommer ikke til at stå bag komfuret på en restaurant mere, men han vil stadig arbejde med det, han elsker – nemlig maden.

- Jeg har mange projekter og kokkekonkurrencer i gang. Vi er i fuld gang med kokkekonkurrence Bocuse d'Or, hvor jeg er dommer. Jeg er født kok, og jeg kommer til at dø som kok, slutter Francis Cardenaus.