Velkommen til grusgraven: - Her handler det om at kunne klare sig i krig

Når smertegrænsen skal presses til det yderste i 'Korpset', minder det instruktøren Magnus Hansson om én bestemt, styg oplevelse.

Tunge træstammer på skulderen, armbøjninger på jorden, en tur i det kolde vand og op og ned af en dyb grusgrav igen og igen. Og igen. 

Selvom det umiddelbart lyder væmmeligt i de flestes ører, så har udfordringerne i 'Korpset - gjort af rette stof' til formål at gøre aspiranterne stærkere.

Det forklarer Magnus Hansson, der står bag kursusforløbet sammen med programmets tre andre tidligere jægersoldater.

- Det er frygtelig hårdt, og det hænger en langt ud af halsen, når man gør det. Men det er samtidig en god oplevelse - i hvert fald bagefter - fordi man føler sig stærkere. Det at finde ud af, at man kan flytte sine grænser er en stor ting, som gør meget ved et menneske, siger Magnus Hansson.

En styg oplevelse

De 20 tilbageværende aspiranter bliver derfor presset helt i bund af instruktørerne i den såkaldte "udholdenhedstest".

Og netop den del minder Magnus Hansson om en bestemt oplevelse fra hans egen tid som aspirant.

Som jægersoldat er du kun afhængig af dig selv. Og hvis du når din grænse i krig, så handler det om liv eller død.

Magnus Hansson, tidligere jægersoldat

- Det minder mig om – fordi vi står i en grusgrav – min optagelse til Jægerkorpset, hvor vi løb rundt med tunge rygsække i en grusgrav, fordi vi skulle vænne os til det. Det var en styg oplevelse, men det har hjulpet mig til, hvor jeg står nu, siger Magnus Hansson.

KORPSET - GJORT AF DET RETTE STOF

  • Vi lever i en tid, hvor der er stort fokus på fysiske præstationer. Men i programmet 'Korpset' ønsker TV2 at vise, at virkelig råstyrke ikke kan måles på musklernes størrelse, men skal findes i psyken.
  • Fire tidligere Jægersoldater har specialdesignet et kursusforløb, baseret på deres egne oplevelser og erfaringer, som 30 danske veltrænede mænd skal igennem. 
  • De har meldt sig for at prøve deres fysiske og mentale styrke af.
  • Først, når de har presset sig selv til det yderste, ved de, om de har, hvad der skal til for at blive elitesoldat. Om de er gjort af det rette stof.

For ham handlede udfordringerne i sidste ende om at kunne modstå presset i en krigszone. For havde han først én gang presset sine grænser, vidste han, at han kunne gøre det igen. 

- Vi er nødt til at udvikle os selv og skubbe os videre. I sidste ende handler det jo om at kunne komme i krig. Det er det at være soldat handler om. Især som jægersoldat. Så er du steder, hvor du er afhængig af dig selv og dine kollegaer, siger Magnus Hansson og tilføjer:

Udholdenshedstesten har til formål at presse aspiranterne helt derud, hvor de også mentalt kæmper med sig selv.
Udholdenshedstesten har til formål at presse aspiranterne helt derud, hvor de også mentalt kæmper med sig selv. Foto: Lars E. Andreasen / TV 2

- Og hvis du når din grænse i krig, så handler det om liv eller død. Men hvis man derimod kan sige: Jeg er nødt til at presse mine grænser, for det har jeg lært gennem min erfaring, så presser man på.

Fysisk pres udfordrer dig mentalt

I dag husker Magnus Hansson stadig, hvad han selv tænkte, da han som aspirant kæmpede i grusgraven.

- At jeg ville ønske, det hele sluttede. Man ved ikke, hvor lang tid det bliver ved, og det er det samme her i 'Korpset', siger han.

Herunder fortæller de fire instruktører mere om, hvorfor det kan være en god ting at presse sig selv fysisk og mentalt:

At flytte grænser er en god ting, fordi man kommer ud i en gråzone af sit sind, fortæller Thomas Rathsack.