Hvor meget kan man lære sin hund? Få det bedste frem med disse råd

Fokuser på træningsmetoden frem for resultaterne, siger dyreadfærdsekspert.

Hvor meget er menneskets bedste ven i stand til at lære? 

Det er blevet testet til yderpunkterne i eksempelvis New Zealand, hvor tre hunde i 2012 lærte at køre en bil, og i et nyt TV 2 FRI-program skal 12 hunde lære at styre et fly.

Men hvad gør man som almindelig hundeejer, hvis man gerne vil udforske sin hunds evner?

I princippet kan alle hunde i alle aldre trænes, forklarer dyreadfærdskonsulent og dyrlæge Iben Meyer.

Hvalpe er samarbejdsvillige og vil gerne lære, ligesom racer som eksempelvis retrievere, hyrdehunde og border collien er avlet til at samarbejde.

Derfor har de lettere ved at lære nyt end eksempelvis visse terrier, der er mere selvstændige.

Træn på en imponerende måde

Det vigtigste er dog, understreger Iben Meyer, at man husker at tage hensyn til hundens grænser i sin træning. 

- Nogle træner meget imponerende færdigheder, og det skal man endelig gøre, hvis man har lyst til det. Men det handler mere om at træne på en imponerende måde end om at opnå et imponerende resultat. Og så er det vigtigt, at hunden fungerer godt i hverdagen. Tænk over basale velfærds-elementer: Er min hund tryg og har den følelsen af at have indflydelse på sit eget liv?

Hun anbefaler en belønningsbaseret fremgangsmåde i træningen: 

- I belønningsbaseret træning har man fokus på at øge ønsket adfærd, fremfor på at mindske uønsket adfærd. Det er både effektivt og godt for hund-ejer relationen. Belønning er at give hunden noget, den gerne vil have - godbidder, opmærksomhed eller et stykke legetøj – lige efter den har vist en ønsket adfærd.

- Jo mere en adfærd bliver belønnet, jo mere sandsynligt vil hunden vælge den adfærd igen i fremtiden.

I 2012 lærte tre internathunde på otte uger at håndtere gear, bremse og speeder i en specialindrettet bil. Det så sådan ud:

I et nyt program på TV 2 FRI udfordres 12 internathunde i en række opgaver med eksperter i håbet om at finde de hundekandidater, der kan styre et fly i en kilometers højde.

Se 'Kan hunde flyve' på TV 2 FRI eller på TV 2 PLAY

Fem tips til hundetræningen

Lær at aflæse din hund

Hvad betyder det, hvis hunden lægger ørerne tilbage eller kigger til siden? Det er er tegn på, at hundens grænser er ved at blive overskredet.
Det er afgørende, at man kan læse sin hund - ikke kun under træningen.
Hvis du har problemer med din hunds adfærd, bør du søge professionel hjælp.

Motiver hunden

Det er ikke nødvendigvis motiverende nok for hunden at arbejde for at høre et "dygtigt!" Så skal der måske i stedet en godbid til. Belønning er kun en belønning, når det fungerer. 

Belønning frem for afstraffelse

Fokuser på, hvad du gerne vil have, frem for hvad du ikke vil have. Engang havde man fokus på at skælde hunden ud, hvis man ikke ville have, at hunden hoppede op i sofaen eksempelvis.
Tænk i stedet over, hvad det så er, du gerne vil have - at den bliver nede - og beløn det frem for at straffe hunden. 

Træn lidt hver dag

Gør det til en vane at træne lidt hver dag.
Hvis hunden ikke er så vant til at træne, kan den blive blive træt og unkoncentreret, hvis man træner for længe ad gangen. Så træn måske hellere tre gange fem minutter end en gang på 15 minutter. 

Gå til noget, du selv synes er sjovt

Det kræver motivation at dukke op til holdtræning. Det kan være forskelligt, hvad man synes er sjovt, men heldigvis findes der efterhånden mange forskellige ting, man kan gå til med sin hund. Her er nogle eksempler: Lydighed, agility (forhindringsbane), sporarbejde (hvor hunden lærer at forfølge et spor med sin lugtesans), tricks, hundedans, flyball (forhindringsbane med bolde) og lure coursing (simuleret harejagt).