Blinde Henrik 'ser' sin søn for første gang: - Jeg har svært ved at finde ord

Der er helt stille i studiet, da blinde Henrik Blok for første gang 'ser' sin ufødte søn. Så bryder han tavsheden.

Når et par venter sig, vil de ofte gerne se scanningsbilleder af deres kommende barn. Og teknologien udvikler sig hele tiden.

Og nu er det blevet muligt at få et 3D foto af babyen med hjem.

Men det er dog ikke alle der får glæde af de mere avancerede scanningsbilleder. Henrik Blok er næsten blind, og kan derfor ikke se sit barn i månederne inden fødslen, det fortæller han fredag i 'Go' morgen danmark'.

Og Henrik er langt fra den eneste, der nu kan få hjælp fra firmaet Thürmer TwentySeven.

Jeg har svært ved at finde ord for det.

Henrik Blok, svagtseende kommende far

Udviklingschef i selskabet Ingeborg Rosenvinge og hendes hold har nemlig opfundet en måde, hvorpå svagtseeende og blinde danskere kan 'se' deres ufødte barn.

Firmaet har udviklet en måde, hvor scanningsbilledet bliver printet som en 3D figur. På den måde får Henrik Blok altså en figur i hænderne, så han kan mærke sin ufødte søns ansigtstræk, og se ham for sit indre blik.

Og Henrik Blok er mildest talt målløs, da han for første gang mærker sin søns ansigt.

Efter en lang, lang tavshed, hvor Henriks fingre bevæger sig hen over figuren, siger han:

- Det er vildt.

Det er ikke hun Henrik, der vil have gavn af den nye mulighed. Dansk Blindesamfund anslår, at cirka én procent af et lands befolkning lever med et synshandicap, og det svarer til cirka 50.000 mennesker i Danmark.

Tidligere har Henrik Blok været med til en scanning, hvor han ikke har fået lige så meget ud af det, som andre ville have fået.
Tidligere har Henrik Blok været med til en scanning, hvor han ikke har fået lige så meget ud af det, som andre ville have fået. Foto: TV 2

Det giver ro

I 'Go' morgen Danmarks' studie fortsætter stilheden, mens Henriks hænder arbejder.

- Her er hovedet og øjne. Og her er i hvert fald nogle fingre, siger han stille.

- Jeg har svært ved at finde ord for det. Det er stort, det er vildt.

For Henrik Blok er det især det med at kunne føle tilstedeværelse af barnet på egen krop.

- Det giver meget mere. Det der med at - der er et barn. Og det her er mit barn. Og der er en næse, og der er en hånd. Det giver en ro, selv at kunne mærke det i stedet for at få tingene fortalt, siger han.

Den lille dreng bliver født om et par måneder, men han er nu mere virkelig end nogensinde for Henrik Blok - og Henrik er ikke i tvivl om, hvad hans søn skal hedde.

- Det er en Max. Det er en Max Blok.