'Nybygger'-pars datter var tæt på at dø af meningitis: Vi var magtesløse

Det er alle forældres mareridt, fordi det hurtigt kan ende fatalt. Her fortæller Anne og Todd fra 'Nybyggerne' om, da deres datter fik meningitis.

Lily er kun fem måneder gammel, da Anne Bach og Todd Edlin mærker, at noget er galt hos deres datter.

Under en flyvetur fra New Zealand til Australien har hun fået feber, og efter de er landet, har hun også fået udslæt på maven. De tager hende til en børnelæge, som mener, at hun er ramt af børnesygdommen "røde hunde". Men om natten viser det sig at være langt mere alvorligt.

- Jeg vågner ved, at jeg kan høre, at Lily svagt ømmer sig i søvne. Og da jeg ser til hende, er hun brandvarm, og hendes hjerte hamrer derudad, fortæller Anne Bach til TV 2.

De ringer derfor efter en ambulance, og da de kommer ind på hospitalet får de beskeden: Lily har meningitis - og de kan ikke få kontakt til hende længere.

Et hjem til Lily

I dag er det over to år siden, Anne og Todd stod på hospitalet i Australien, hvor deres lille datter svævede mellem liv og død. Og der er heldigvis sket meget for den lille familie, som lige nu er med i TV 2-programmet 'Nybyggerne'.

Lily er blevet helt rask. Og som man ser i programmet drømmer Anne og Todd nu om at skabe drømmehuset, hvor Annes danske baggrund og Todds newzealandske baggrund kan forenes. 

- Det er vigtigt for os, at Lily kender sin historie og ved, hvor hun kommer fra, fortæller Anne Bach

Anne og Todd i gang med at indrette deres newzealandske have i tredje afsnit af 'Nybyggerne'.
Anne og Todd i gang med at indrette deres newzealandske have i tredje afsnit af 'Nybyggerne'. Foto: Lars Horn / TV 2

Vi kunne have givet op

Det var netop i New Zealand, at Anne og Todd faldt for hinanden for knap 10 år siden, da hun var på jordomrejse.

HVAD ER MENINGITIS?

Meningitis er en alvorlig sygdom, som kan udvikle sig hurtigt og i værste fald ende med døden, hvis den syge ikke får hurtig behandling.

Meningitis kan skyldes bakterier eller virus. Den bakterielle meningitis - specielt med bakterien meningokok - er en farlig sygdom, som kræver omgående behandling med antibiotika direkte i blodårerne.

Hvis bakterierne kommer over i blodet, slår de sig oftest ned på hinderne omkring hjernen og giver hjernehindebetændelse.

Symptomer på meningitis vil ofte være være høj feber, nakkestivhed og små blødninger i huden.

Dengang lå det ikke i kortene, at de skulle have hus og barn sammen. Men da Anne skulle hjem til Danmark, sagde Todd "Jeg kommer og tjekker det ud" – og lige siden har de været sammen.

- Vi var unge og forelskede, og der har været mange tidspunkter, hvor vi kunne have givet op. Men hvis vi gjorde det, ville den anden jo forsvinde om på den anden side af jorden, og det faktum har gjort os meget tætte fra starten, fortæller Anne Bach og tilføjer:

- Og når man så har gået igennem nogle hårde ting sammen, så bliver ens forhold også meget stærkere.

Magtesløse som forældre

Både Anne og Todd kan i dag stadig mærke, at frygten for at miste deres datter sidder i dem. Hverken de eller lægerne kan forklare, hvorfor Lily blev ramt dengang - og netop det er hårdt at skulle forholde sig til som forældre.

Det har været fuldstændig skelsættende, at hun har været så syg.

Anne Bach

- Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet. Det var skrækkeligt og virkelig svært at kapere, siger Anne Bach.

På hospitalet i Australien blev Lily behandlet med store mængder antibiotika, væske og smertestillende. Og efter en uge begyndte hun at blive sig selv igen - dog med et meget svækket immunforsvar.

- Det har været fuldstændig skelsættende, at hun har været så syg. At vi har været så tæt på at miste hende. Vi var hele tiden bange for, at der skulle ske noget, eller at det ville komme tilbage, siger Anne Bach og tilføjer:

- Man er bare så magtesløs og vil gøre alt, når man står der. Og det har sat tingene i perspektiv.

Anne, Todd og deres datter Lily.
Anne, Todd og deres datter Lily. Foto: Lars Horn / TV 2

Har det haft konsekvenser for Lily?

Selv kan hun i dag mærke, at de som forældre er blevet mere forsigtige og opmærksomme.

- Vi er nervøse for, hvilke konsekvenser det kan have haft. Hun var lidt længere tid om at gå og tale, og det kobler vi jo automatisk sammen med det. Så vi er nok lidt pylrede, men vi prøver også at være rationelle, og det bliver bedre, jo større hun bliver, siger Anne Bach.

Sygdommen har derfor heller ikke afskrækket parret fra at få flere børn.

- Vi vil rigtig gerne have, at Lily skal have en lillebror eller lillesøster inden for nær fremtid, fortæller hun.

'Nybyggerne' bliver sendt hver onsdag klokken 20.00 på TV 2. Herunder kan du læse mere om parrene ved at trykke på billederne:

Her er de fire par i Nybyggerne