50 høns ændrede Johannes liv: Hun sagde farvel til den gode månedsløn

Et tilfældigt opkald har ændret Johanne Schimmings liv. I dag fortryder hun intet.

Det er nok de færreste, der kan sige, at deres liv er blevet ændret af 50 høns. Men ikke desto mindre er det tilfældet for Johanne Schimming.

For fire år siden arbejdede hun som projektleder hos Novo Nordisk, hvor hun fik en klækkelig månedsløn. Men et enkelt opkald ændrede hele hendes liv.

Opkaldet kom fra hendes nabokone. Hun fortalte, at hendes 80-årig mand skulle indlægges, og hun ville derfor høre, om Johanne Schimming kunne overtage deres 50 høns. 

- Min første tanke var, at jeg ikke havde lyst til det. Men når de nu ringede, så følte jeg, at jeg nødt til at gøre det, siger hun tirsdag i 'Go' aften Danmark' og tilføjer:

- Jeg var ikke specielt begejstret eller pjattet med høns på det her tidspunkt. Men det blev jeg senere.

Her modtager Johanne Schimming tre kasser med høns.
Her modtager Johanne Schimming tre kasser med høns. Foto: Privat

Et opkald gjorde forskellen

Johanne Schimming var på daværende tidspunkt på barsel med sin yngste søn. 

I en årrække på fem til seks år havde hun skiftet mellem at være på barsel og på job. I mellemtiden oplevede hun store ændringer på sit arbejde. Hver gang hun vendte tilbage fra sin barsel, havde hun ikke alene fået en ny chef og nye kolleger, hun følte også, at hun mistede mere og mere ansvar.

- Jeg følte mig utilstrækkelig, jeg havde hverken tid til job eller børn, og så kunne jeg ikke få lov at få en lederstilling. Der var heller ikke de store håb, hvis jeg spurgte ind til det, siger hun.

Under sin sidste barsel begyndte hun derfor at lægge sine tanker i blød. Hun begyndte at spekulere over, hvad hendes næste skridt skulle være. I sine overvejelser var drømmen at arbejde hjemmefra, da tiden som familie var knap. Det kunne eksempelvis være at drive en bed and breakfast eller at sælge sin egen tid som selvstændig konsulent.

Det var den telefonopringning, der gjorde det.

Johanne Schimming, indehaver af Hegnsholt Hønseri

Og det var netop midt i disse tankestreger, at Johanne Schimming modtog opkaldet fra sin nabokone.

- Det var ret tilfældigt. Det var den telefonopringning, der gjorde det, siger hun og refererer til, at opkaldet fik hende til at tage springet fra det trygge liv med et fast job.

Skiltet ind til Johanne Schimmings hønseri.
Skiltet ind til Johanne Schimmings hønseri. Foto: Privat

Fra fast job til eget hønseri

Johanne Schimming er i dag ikke i tvivl om, at hun tog den rette beslutning.

I baghaven er de 50 høns blevet til godt 1.000 stykker, hun har sagt sit job hos Novo Nordisk op, og i stedet driver hun sit eget økologiske hønseri med navnet Hegnsholt Hønseri.

Selvom hendes nye titel som indehaver af et hønseri ikke er noget, der giver en klækkelig månedsløn, har Johanne Schimmings smil aldrig været bredere.

- Jeg troede jo, at jeg skulle have god tid. Det har jeg faktisk ikke fået, men jeg er til gengæld meget mere fleksibel. Jeg kan have børn hjemme, hvis de er syge. Vi kan spise morgenmad sammen. Og børnene kan jo også lide dyrene og hønsene. Så det har fungeret godt for familielivet, siger hun.

I dag har Johanne Schimmings hønseri godt 1.000 høns.
I dag har Johanne Schimmings hønseri godt 1.000 høns. Foto: Privat

Nu er drømmen at fastholde hønseriets produktion. Allerede i dag leverer hun blandt andet æg og kyllinger til restauranter i København, men hvis man spørger, om forretningen skal udvides, er svaret nej.

- Vi skal ikke være særlig meget større. Vi skal i stedet lave en mere og mere bæredygtig produktion, bedre og bedre dyrevelfærd og nogle mere velsmagende produkter. Målet er at lave verdens bedste æg og kyllinger.