Nyt studie afslører: Derfor har indekatte det dårligere end udekatte

16x9
Udekatte har det generelt bedre end indekatte. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN / Scanpix Denmark

Kitty og Missy har det bedst, hvis de har mulighed for at strække deres behårede ben udendørs. Det viser en ny rapport.

Det har længe været til diskuteret, hvorvidt det er hensigtmæssigt at have en kat, der ikke kan komme udenfor, og nu giver en ny undersøgelse bragt i Dansk Veterinærtidsskrift et svar.

Resultatet er nedslående for de danskere, som har indekatte. Forskerne bag fandt nemlig en klar sammenhæng mellem hvorvidt en kat holdes inde og 'en øget forekomst af en række adfærdsproblemer'.

"Katte, der lever som indekatte, vil alt andet lige have et højere niveau af adfærdsproblemer, som enten direkte har negative konsekvenser for kattens velfærd, eller som kan få det indirekte via ejerens reaktioner." skriver de blandt andet i rapporten.

Det handler især om, at kattene bliver understimuleret, da de ikke har muligheden for at udforske og bevæge sig i samme grad, når de er indenfor i de samme rum hele deres liv.

"Indendørs hold vil for de fleste katte begrænse udfoldelsesmulighederne både i forhold til areal og variation i stimuli. Selv om livet inden døre også giver nogle fordele for kattene, er det ikke alle katte, som er lige gode til at tilpasse sig de begrænsede udfoldelsesmuligheder", kan man læse i rapporten.

Rapporten slår fast, at det gør en stor forskel i forhold til forekomsten af adfærdsproblemer, om en kat har mulighed for at komme ud. Der var signifikant flere indekatte, som var urenlige, som ødelagde møbler og andre ting, og som udviste tegn på kedsomhed, end det var tilfældet for katte, der havde adgang til at komme ud.

Neutraliseringens påvirkning

Men det er ikke kun spørgsmålet om, hvorvidt kattene har adgang til et udeareal, som påvirker vores pelsede venner.

Vælger du neutralisere din kat, vil det ifølge rapporten også være bedre for den kattens trivsel.

"Katte, som ikke er neutraliseret, vil have et højere niveau af adfærdsproblemer sammenlignet med neutraliserede katte. Dette er en god grund til at anbefale neutralisering af katte, som ikke skal indgå i avl." skriver de i rapporten.