Jens Martinus fandt en knude på testiklen – nu deles hans opslag igen og igen

16x9
Jens Martinus Pedersen har været igennem tre operationer, siden han fik konstateret testikelkræft. Foto: Privat

41-årige Jens Martinus Pedersen gør op med statistikken om, at mænd er ringe til at gå til lægen.

- SHIT! ALARM, BLINK, BLINK.

Jens Martinus Pedersens reaktion var ikke til at tage fejl af.

Under sit obligatoriske søndagsbad opdagede han noget sært. Hans ene testikel var ikke helt, som den plejede at være. Panikken brusede gennem ham, og efter et par hurtige Google-søgninger følte han sig allerede så godt som død. Han var derfor ikke i tvivl om, at han hellere måtte skrive til sin læge med det samme.

Lægeundersøgelsen skete den følgende onsdag, og to dage efter, den 3. marts i år, fik han konstateret testikelkræft.

- Jeg rammer hurtigt bunden. Hvis jeg ikke lever i særlig lang tid, vil jeg udnytte tiden til at give noget til andre. At være noget for nogen, siger Jens Martinus Pedersen til TV 2.

Normalt er den 41-årige direktør i Boldklubben Marienlyst ikke typen, der poster opslag på Facebook, men så snart han var lettet fra bunden, var han ikke i tvivl. Han ville udnytte platformen til at gøre en forskel.

Gå dog til lægen mand! Søndag eftermiddag for tre uger siden under det obligatoriske søndagsbad opdagede jeg under...

Posted by Jens Martinus Pedersen on Friday, March 17, 2017

Budskab delt med tusinde

I et længere opslag, der starter med 'Gå dog til lægen mand', beskriver Jens Martinus Pedersen sit forløb - fra han opdagede knuden, til han gennemførte tre operationer.

Men selv om hans historie er følsom, lagde Jens Martinus Pedersen ikke opslaget op for, at andre skulle få ondt af ham. Han håber i stedet, at folk kan bruge hans oplevelse til at blive en bedre udgave af sig selv.

- Jeg ved ikke, hvad der ville være sket, hvis jeg havde ventet en måned. Når det handler om kræft, er tiden en afgørende faktor, siger han og tilføjer:

- Hvis du ikke tager dig selv seriøst, kan du ikke være noget for nogen.

I dag er Jens Martinus Pedersens opslag blevet delt over 8.000 gange, omkring 21.000 har liket det, og over 200 brugere har skrevet en kommentar.

- Det er helt vildt, siger han.

Benyt dig af lægen

Jens Martinus Pedersen skiller sig ud fra mængden. Sidste år viste en interviewundersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed, at mænd var 30 procent mindre til lægen end kvinder.

Samtidig svarede 60 procent af i alt 1.000 mænd, at de ville gå mere til lægen, hvis de fik en indkaldelse.

En af løsningerne på sigt kunne være at rykke sundhedstjekket ud på arbejdspladserne, men lige nu og her kunne man være bedre til at uddanne lægerne til at tale med mændene og så indkalde de mænd, der i lang tid ikke har besøgt lægen, har Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, tidligere sagt til TV 2.

- Mændene er meget påpasselige med at gå til lægen og gør det ikke uden, at der er en god grund til at gøre det. De har fået det indtryk, at der nærmest er noget, der skal være ved at falde af, før de går til lægen.

- Mændene har ikke nok informationer om, hvad de kan få ud af ved at gå til lægen, siger han.

En af de ting, der glæder Jens Martinus Pedersen, er, at hans budskab om, at man skal være god ved sig selv, er blevet delt. Særligt rører det den 41-årige, at flere personer har skrevet, at de vil sørge for at komme til lægen - eller sende deres kærester af sted.

- Hvis bare én person kommer afsted til lægen, har jeg betydet noget for nogen. Det er rart, at min erfaring kan blive en hjælp for andre, siger Jens Martinus Pedersen, der er blevet erklæret rask og kommer med et godt råd:

- Benyt dig af lægen. Selvom det er tabubelagt, bliver du ikke en mindre mand ved at gøre det.