Dansk kunstner går viralt - bliver bestormet af medier

Thomas Dambos eventyrskulpturer af genbrugstræ er på rekordtid blevet verdenskendte.

Den 37-årige danske kunstner Thomas Dambo bliver i øjeblikket kontaktet af en række internationale medier, som vil vide mere om de skulpturer, han har skabt af affaldstræ.  

Årsagen til den pludselige interesse er et blogindlæg, han har skrevet på hjemmesiden Bored Panda, der omhandler et af hans kunstprojekter.

På den københavnske vestegn har Thomas Dambo opført kæmpefigurerne 'De Seks Glemte Kæmper', som man kan finde frem til ved hjælp af skattekort og digte, og skulpturerne ligger mere eller mindre gemt i naturomgivelser. 

Blevet delt 180.000 gange

Siden indlægget kom på nettet for omkring en uge siden, er det blevet delt over 180.000 gange, og derudover har en række medier beskrevet den grønne kunstners værker. 

- Jeg har lavet to interviews med BBC i denne uge, siger Thomas Dambo, der er blevet kontaktet af cirka 20 medier både torsdag og fredag. 

- Det har taget fem timer at svare på mails og sende billeder i dag, og så har min assistent brugt hele dagen på det, for jeg er jo i gang med at bygge, lyder det lidt overvældet fra kunstneren, der er i gang med et andet projekt. 

Han får henvendelser fra blogskribenter, aviser, blade, radio, tv, festivaler, og så er han blevet kontaktet af et filmhold fra Sydkorea, der kommer forbi København til et tv-indslag om grøn kunst.

- Jeg er mega stolt over at nå hertil, men man kan slet ikke forholde sig til næsten 200.000 shares på et enkelt post, siger han. 

'Oscar under broen' hedder denne skulptur i Ishøj. Skulpturerne er opkaldt efter frivillige, der har hjulpet med fremstillingen af værkerne.
'Oscar under broen' hedder denne skulptur i Ishøj. Skulpturerne er opkaldt efter frivillige, der har hjulpet med fremstillingen af værkerne. Foto: Thomas Dambo
'Teddy venlig' er placeret i Høje Taastrup.
'Teddy venlig' er placeret i Høje Taastrup. Foto: Thomas Dambo

Man kan finde frem til de seks skulpturer gennem flere skattekort, som kan ses her.

Bruger konsekvent genbrug

Thomas Dambo skaber sine værker i et 700 kvadratmeter stort værksted, der også fungerer som skole og workshop i København, hvor han har tre ansatte og tre praktikanter. 

Han har altid været interesseret i at genbruge affald. De seks skulpturer, der er gået viralt, er lavet af blandt andet gamle paller, hegn og et træskur. 

- Jeg bruger konsekvent kun genbrugsmaterialer. Men jeg siger også til mine kunder, at det bliver ikke billigere af den grund, det er faktisk dyrere, for jeg skal have et kæmpe lager. Men det er ligesom, når du køber økologisk mælk: Du kan købe det med god samvittighed.

Hans andre projekter består også af affaldsmaterialer. 

- Jeg kan ikke fordrage forbrugssamfundet, hvor vi bare laver ting og smider det ud igen. Hvorfor smider vi overhovedet noget ud, vi skal jo bruge det samme igen i morgen. Det der tomrum med, at man skal have noget nyt hele tiden, kan man sagtens opfylde ved at lave det selv ud af genbrugsmaterialer. 

'Bakke Top Trine' er placeret i Hvidovre. Skulpturerne er blevet opført i forbindelse med Vestegnens Kulturuge 2016.
'Bakke Top Trine' er placeret i Hvidovre. Skulpturerne er blevet opført i forbindelse med Vestegnens Kulturuge 2016. Foto: Thomas Dambo
Her ses skulpturen Lille Tilde i Vallensbæk.
Her ses skulpturen Lille Tilde i Vallensbæk. Foto: Thomas Dambo.

Er gået viralt før

Det er ikke første gang, at Thomas Dambo oplever at gå viralt. Sidste gang han lavede et opslag på Bored Panda-hjemmesiden, blev det delt 60.000 gange.

Dengang førte det til nye opgaver i Las Vegas, Australien, Puerto Rico og Tyskland. 

- Nu er det så det samme igen, men bare endnu større. Nu ved nogen af dem måske også i forvejen, hvem jeg er, så jeg ikke er et 'one hit wonder' - det er jo bare dejligt, siger han. 

Den grønne kunstner har blandt andet en baggrund som mediegrafiker og med interaktivt design, og han er derfor også bekendt med, hvordan man præsenterer sine værker bedst muligt på nettet.

Derfor har han bevidst ventet, til projektet tog sig ud fra den bedste side i video og billeder. 

- Jeg ser det også som om, at jeg laver en reklamekampagne for at få folk til at holde af deres affald, siger han.