Sådan bygger du Danmarks bedste papirflyver

Ønsker du at lave det samme papirsfly, som der har sat verdensrekorden i langdistance, så skal du følge med nu.

Der er uenighed om, hvad det egentlige rekord i papirflyvning lyder på. Uofficielt lyder den på verdensplan på 69,14 meter, men i Danmark er den noget kortere.

- Jeg har virkelig skulle søge mig frem til det, men den længste uofficielle flyvning i Danmark skulle ligge på lige over 29 meter. På museet har vi en uofficiel rekord på 35 meter, fortæller Jacob Thorek Jensen, der er museumsinspektør på Danmarks Tekniske Museum.

I Store Bededags-ferien afholder museet DM i papirflyvning, og skal du op og kæmpe mod de uofficielle rekorder, skal du altså oppe din papirflysstrategi.

- Modellen der har lavet verdensrekorden hedder Suzanne. Og det er en videnskab. Alt handler om balance, og der skal være stabilitet, siger Jacob Thorek Jensen og fortsætter:

- Man skal jo forestille sig, at et papirsfly er et almindelig fly, så det handler om aerodynamik. den skal komme op, og så ned igen og så skal den svæve derud af.

Jacob Thorek Jensen viser, hvordan man laver to forskellige papirfly. 'Den Nemme' og 'Suzanne' - derudover instruerer Experimentarium i at lave 'Den Lidt Sværere'.

Nederst finder du instruktionerne til alle tre fly.

Favoritten skuffer

Da TV 2 afprøver de tre papirfly, går det dog langt fra som forudset. Suzanne flyver kun næstlængst med en skuffende distance på cirka tre meter. Den Lidt Sværere flyver nedad i en spiral og kun 1,5 meter i distance. Længst flyver Den Nemme - den kommer op på hele 11 meter og bliver stoppet af en sofa.

Forholdene omkring prøveflyvningen, samt journalistens foldeevner, kan dog have påvirket resultatet.

DM i papirfly bliver afholdt den 12. 13. og 14. maj i Helsingør på Danmarks Tekniske Museum.

Nedenfor får du guiderne til, det nemme, det lidt sværere og Suzanne papirfly.

Det nemme

1. Find et A4-papir frem og lav en fold på midten.

2. A4-papirets sidder foldes ind til en spids

3. Nu har flyet en spids.

4. Vingespidserne foldes igen ind til midten

5. Flyet er nu endnu spidsere.

6. Papirflyvet foldes sammen

7. Toppen af vingerne foldes ned som vist på tegningen

8. Værsgo' at flyve!

square to 16x9

Det lidt sværere

1. Fold et A4-papir på midten. Papiret kan fx være almindeligt printerpapir – det må helst ikke være glattere, for så kan flyet ”give sig” i foldningerne. Det må heller ikke være for tungt og karton-agtigt, for så kan dit fly ikke flyve.

2. Fold hjørnerne ind som vist på tegning 2.

3. Fold en gang mere.

4. Fold spidsen ind.

5. Buk den ene side henover den anden.

6. Fold de to sider ned, så de udgør vingerne – men lav folden, så den nederste del udgør skroget på dit fly. Bøj vingerne op igen.

7. Hæft skroget sammen med en hæftemaskine. Hvis du laver flere fly, kan du variere placeringen af hæfteklammerne og derved forskyde flyets tyngdepunkt og dermed dets svæveevne.

8. Din papirflyver er klar til afgang!

square to 16x9

Suzanne

1. Lav tre linjer på et A4-papir ved at folde det en gang på midten, en gang fra højre hjørne mod venstre kant og fra venstre hjørne mod højre kant.

2. Fold højre hjørne ned langs den højre foldede linje ,og venstre hjørne ned langs den venstre foldede linje. Nu har du en 'firkantet' spids.

3. Fold spidsen ned over midten, der hvor de to foldede linjer krydser hinanden.

4. Fold nu de allerede foldede hjørner ned, så der kommer en rigtig spids på flyet.

5. Klap flyet sammen på bagsiden.

6. Fold vingerne så de flugter med flyets bund.

7. Flyet har en plan overflade nu.

8. Tape bagenden. Så kan du sende Suzanne afsted!

square to 16x9