Ingen ville lege med 7-årig dreng, men det ændrede sig i weekenden

Det krævede godt nok en appel i flere danske medier, men så lykkedes det også at finde legekammerater, som vil lege med Jonas.

'Vil du være ven med Jonas?'

Det var budskabet og spørgsmålet på en legedag i søndags, som forældre Christian og Berit Esbjærg Krogh havde arrangeret i Dalum ved Odense.

Forældreparret havde længe været frustreret over at se Jonas' skuffelse, når det ikke kunne lade sig gøre at finde en legekammerat. Jonas Esbjærg Krogh er syv år på papiret, men han fungerer som en dreng på cirka fire år, da han har autistiske træk og er mentalt retarderet.

Til familiens glæde dukkede 50 forældre og børn op på den store dag for at støtte lille Jonas. 

- Det gik bare fantastisk. Vi lever stadig højt på den store dag. Der kom omsorgsklovne og voksne klædt ud som Darth Vader og stormtroopers, som underholdt børnene. Børnene var vildt glade, siger Jonas' far, Christian Esbjærg Krogh til TV 2.

Ifølge ham var der flere forældre og børn som deltog, fordi de havde været eller stod i samme situation som Jonas, hvor det er småt med legekammerater. 

Jonas med sin far, Darth Vader og stormtroopers fra filmserien 'Star Wars' til legedag.
Jonas med sin far, Darth Vader og stormtroopers fra filmserien 'Star Wars' til legedag. Foto: Privat

Vigtigst af alt havde Jonas også en strålende dag med børn, klovne, Star Wars-skurke, slik, sodavand, snobrød og meget mere. 

- Han var over det hele og forstod det meste. Han løb med de andre børn i skoven og snakkede med klovnene. Han snakker stadig om dagen i dag, så han havde en rigtig god dag. siger Christian Esbjærg Krogh.

Legeaftaler i støbeskeen

Sammen med Jonas' mor Berit har Christian fået en stor stak telefonnumre på mulige legekammerater til Jonas, og der går ikke længe, før legeaftaler skal arrangeres. 

- Vi skal snart mødes til kaffe med de andre, så vi kan se, om børnene passer sammen. Det er ikke helt på plads endnu, men en af de kommende weekender, siger Christian Esbjærg Krogh og henviser til, at Jonas er for træt til at lege efter sin skole i hverdagene, hvor han typisk kommer hjem klokken 15.30. 

Jonas med sin mor Berit og andre børn til legedagen.
Jonas med sin mor Berit og andre børn til legedagen. Foto: Privat

Problemet med de manglende legekammerater har hidtil været, at Jonas går i en specialskole, hvor klassekammeraterne bor meget spredt fra hinanden og derved ikke er så nemme at samle.

- De nye potentielle legekammerater bor lidt tættere på, men vi kører selvfølgelig gerne, siger Christian Esbjærg Krogh.

For både ham, hans kone og de andre forældre gav børnenes glæde også tid til at hygge i de voksne rækker.

- Bare det at komme ud, hvor børn kunne være børn var vidunderligt. For mange af forældrene sker det meget sjældent, at børnene er så optaget af leg, at de ikke har behov at være ved forældrene. De tror jeg, at mange af forældrene også nød, siger han. 

Familien planlægger allerede nu den næste legedag, som vil finde sted en af de sidste søndage i august.