På vej til Italien? Sådan her må du ALDRIG gøre

16x9
Det er ikke tilladt at soppe eller vaske hænder i fontænerne, der findes i mange italienske byer. I Rom kan man få en stor bøde for at dyppe sig i Trevifontænen. Foto: MAURIZIO BRAMBATTI / Scanpix Denmark

I Italien jokker turisterne i spinaten hele tiden. Her er en række gode råd til, hvordan man opfører sig på rejsen.

Et par danske familier sætter sig til bords på et hyggeligt trattoria i Toscana klokken 18.30. Det er varmt, og alle har shorts og ærmeløse toppe på.

De voksne bestiller muslingepasta med parmesan på, og børnene beder om spaghetti bolognese. Til dessert spiser de små is, og forældrene bestiller latte. Til sidst beder de om at betale med forskellige kreditkort.

Er der noget galt i det? JA! Alt er galt! Og hvordan skulle man lige vide det?

Italienerne spiser først middag efter klokken 20, så de restauranter, der åbner tidligere end 19.30, er som regel turistfælder. Når de lokale går ud og spiser, har de lange bukser eller kjoler på. Parmesan er forbudt på fiskepasta! Spaghetti bolognese findes ikke i Italien, det hedder spaghetti (eller helst fettuccine) al ragù di carne.

Is spiser man på isbarer (gelateriaer), og latte betyder mælk, ikke kaffe med mælk. Det hedder caffellatte (ja, sådan staves det!). Tjenere og værter bryder sig generelt meget lidt om kreditkort, og endnu mindre bryder de sig om at lave flere regnskaber ved samme bord.

Kreditkort kan - til nød - bruges mange steder, men aldrig til småbeløb. Kaffe, cigaretter, aviser, is, sodavand og så videre betales altid kun med kontanter.

I Italien spiser man is på isbarer og ikke på restauranter.
I Italien spiser man is på isbarer og ikke på restauranter. Foto: TIZIANA FABI / Scanpix Denmark

Det er ikke sådan at gebærde sig i Italien. Der er ufatteligt mange fælder, man kan ryge i. Man skulle ikke tro, at netop italienere, som er temmelig skødesløse, hvad mange ting angår, går så højt op i visse regler.

De har blandt andet et ret afslappet forhold til både færdselsloven og straffeloven, men ikke til pastaloven! Den tager de dybt alvorligt, og den respekterer de helt uden slinger i valsen. Italienere anstrenger sig hele tiden for at gøre en ’bella figura’, og det gælder både opførsel og udseende. Derfor lægger de straks mærke til, hvis turister opfører sig ’upassende’ og gør kiksede ting.

Pas på din påklædning

Hvis man vil undgå at blive stemplet som en klodset turist, er regel nummer ét: Tag ordentligt tøj på og pæne sko, når du går rundt i italienske byer.

Det behøver ikke at være Armani-jakker og Gucci-sandaler, men korte shorts, sandaler med tennissokker og en undertrøje, dur bare ikke! Hverken strand- eller trekkingtøj hører hjemme i byer, hverken i små søde landsbyer eller i store metropoler.

I Peterskirken er der regler for påklædning. Her må man ikke have bare skuldre, korte shorts og nederdele på .
I Peterskirken er der regler for påklædning. Her må man ikke have bare skuldre, korte shorts og nederdele på . Foto: PAUL HANNA / Scanpix Danmark

Det er velset, at man dækker sig bare lidt til, selvfølgelig især hvis man vil besøge nogle af landets mange kirker og klostre. I nogle kirker er der faste regler for påklædning. For eksempel må man ikke have bare skuldre, korte shorts og nederdele på i Peterskirken.

Italienere synes, det er vigtigere at være høflig end punktlig, de går mere op i gode manerer end i trafiklys, de foretrækker at se smarte ud fremfor at overholde en aftale. "Skønheden er vigtigere end sandheden", sagde den gamle forfatter Alberto Moravia. På baggrund af disse påstande kan man måske forstå, hvorfor nydelse er vigtigt i Italien.

Skønhed og god mad pirrer til sanserne, og kunst og kulinariske oplevelser betyder bare utroligt meget. Derfor er der tit større respekt om de ting end om alt muligt andet. Det er det klare indtryk, man får, når man opholder sig i Støvlelandet.

Italienske gloser giver smil på læben

Nyttige tips: Lær et par vigtige gloser på italiensk inden ferien. Man kommer virkelig langt med et smil og ’buongiorno’ (godmorgen og goddag), ’buonasera’ (godaften), ’grazie’ (tak) og ’scusi’ (undskyld). Italienere lyser op af begejstring, hvis man prøver at sige lidt på deres eget sprog.

Put en by- og kirkekjole og et par lange sommerbukser i kufferten, selvom vejrudsigten siger 33 grader.

Drik kun cappuccino og caffellatte til morgenmad og om formiddagen, det er ikke ’bella figura’ at drikke varm kaffe med mælk efter et måltid - men dog ikke forbudt ved lov. Man drikker i øvrigt kun kaffe på barer eller caféer, man går aldrig rundt på gaden med et kaffekrus i hånden!

Husk at butikker lukker i frokostpausen, om sommeren ofte mellem 13 og 16, så køb ind før eller efter, og spis selv midt på dagen. Restauranter og trattoriaer holder åbent mellem klokken 13-15 og igen mellem klokken 20-23.

Når man holder ferie i Italien, så er det vigtigt at gå ned i tempo og tage sig god tid, som landets indbyggere faktisk selv gør. ’When in Rome, do as the Romans do’. Der er altid lige tid til at vente lidt ekstra på en gammel dame ved kassen eller en fjumret ekspedient, der skal servicere en masse.

Ingen badning i gamle fontæner

NB! Det er forbudt at soppe eller vaske hænder i de mange gamle fontæner, man finder i de fleste byer.

Man kan for eksempel i Rom få høje bøder for at komme for tæt på Trevifontænen.

Her bader en mand i en fontæne i Rom. Det er ellers ikke tilladt, og det kan føre til store bøder.
Her bader en mand i en fontæne i Rom. Det er ellers ikke tilladt, og det kan føre til store bøder. Foto: VINCENZO PINTO / Scanpix Denmark

Et traditionelt måltid består af antipasti (små appetitvækkere), pasta (forret), secondo (hovedret) og dolce (dessert). Man må gerne springe et led over, men det er stadig ikke helt i orden kun at bestille en portion pasta. Det svarer til, at man på en dansk restaurant bestiller et par bagte kartofler med smør og ikke andet.

Drikkepenge giver store smil og glade tjenere. Beregn cirka 10 procent og altid i kontanter. I taxaer runder man op og giver en til to euro oven i beløbet.

Buona vacanza - god ferie!