Disse tre typer tatoveringer hitter i år

16x9
En af de nye populære stilarter er mandala. Foto: Privatfoto

Stephanie Haugstrup har fået en tatovering i en af de nye populære stilarter - og hun er ikke i tvivl om, hvad folk elsker ved den.

I dag har mellem 10 og 15 procent af den voksne danske befolkning en tatovering, og især antallet hos kvinder stiger.

Men ligesom med tøj og hår, så ændrer det sig hvert år, hvilke motiver og stilarter, der er populære.

De seneste par år er en ny trend med akvarel-agtige tatoveringer vundet frem, men brancheforeningen for tatovører fortæller, at det særligt er tre andre stilarter, der hersker i 2017.

Tatovering i akvarel-stil.
Tatovering i akvarel-stil. Foto: jonytattoer

Når flere får tatoveringer i dag, har det blandt andet noget med økonomi at gøre, mener brancheforeningen.

- De unge i dag har mange flere penge mellem hænderne end tidligere, og jeg vil tro, at kropskunst som tatoveringer, investering i kroppen i dag også med plastikkirurgi til dels - igen - har afløst deciderede smykker og ure, der kan tabes og stjæles, siger 'Tatto-Liz' med det borgerlige navn Liz Kierstein, der er stifter og talsperson for brancheorganisationen, De Professionelle Uafhængige Tatovører.

Geometriske mønstre

- Det helt nye og populære er geometriske mønstre. Det er virkelig det, der hitter. Mange unge kommer ind og vil have lavet dyr og sådan noget som et geometrisk mønster, forklarer Liz Kierstein.

Hun forklarer, at tatovører laver mere og mere på deres computere, og at det nok også er her, at tendensen kommer fra.

- Geometri er jo let at skabe digitalt, siger hun.

Men selvom geometrien er nem at lave med et program, så er historien en anden i den virkelige verden.

- Geometri er rigtig svært som tatovør, for geometri er jo svært selv på et lige og jævnt underlag, og kroppen er på ingen måde lige og jævn, siger Liz Kierstein.

Tatovering i geometrisk-stil.
Tatovering i geometrisk-stil. Foto: beatrixoliveiratata

Mandala

En anden stigning ser tatoveringsverdenen indenfor de såkaldte mandalaer.

- En mandala er symmetriske tatoveringer i drømmefanger-stil og tatoveret helt perfekt, forklarer Liz Kierstein.

Historisk har mandalaer rødder i en lang række religioner. Symbolerne bruges almindeligvis af hinduistiske og buddhistiske munke og indenfor yoga ved meditation.

Tatovering i mandala-stil.
Tatovering i mandala-stil. Foto: cz_tattoo

Realisme

- Faktisk er realisme også enorm populært. Det kan være en scene fra din yndlings film, en skyline fra en hovedstad eller lignende, siger Liz Kierstein.

Realistiske tatoveringer har altid eksisteret, men særligt indenfor det seneste år er folk altså igen blevet betaget af netop denne stil.

Eksempler på realistiske tatoveringer.
Eksempler på realistiske tatoveringer. Foto: Martin Monnerup, Selfmade Tattoo

Tog en test på Facebook

En af dem, der har fået en mandala tatovering er 22-årige Stephanie Haugstrup. Hun var dog ikke opmærksom på, hvor populære netop denne stil er blevet.

- Inden jeg fik min tatovering, kendte jeg faktisk ikke rigtigt mandala-temaet. Jeg tog bare en test på Facebook for sjov for at se, hvilken tatovering der ville passe til mig, og resultatet blev en mandala på en skulder, og jeg tænkte, at det var fedt nok, forklarer Stephanie Haugstrup.

Stephanie har indtil videre brugt 7.000 kroner på sin tatovering på armen - og det har taget mere end 26 timer.
Stephanie har indtil videre brugt 7.000 kroner på sin tatovering på armen - og det har taget mere end 26 timer. Foto: Privatfoto

Hos hende er temaet gået rent ind.

- Det, jeg kan godt lide ved de geometriske linier, er, at det hele bliver forbundet på en rigtigt pæn måde, og der er ingen grænser for, hvordan det kan laves. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser, når det omhandler sådan et tema. Jeg har virkelig forelsket mig i det, siger Stephanie Haugstrup.

Mandala-stilen, som Stephanie har fået lavet.
Mandala-stilen, som Stephanie har fået lavet. Foto: Privatfoto

Det overrasker hende ikke, at mandala-stilen vinder frem.

- Det er klart, at folk synes, at det er fedt. De bliver jo lige så betagede af det som mig, og så kan de nok se, hvor mange muligheder der er inden for temaet, siger Stephanie Haugstrup.

Afstemning