Blind kvinde er Danmarks måske største 'Vild med dans'-fan - sådan ser hun det

14. sæson af ’Vild med dans’ begynder fredag, men hvorfor bliver vi ved med at se det? En blind fan og en medieforsker giver en forklaring.

Der er nogen, der glæder sig til juletiden - og så er der andre, der glæder sig til september, fordi der starter ’Vild med dans’-sæsonen.

En af de sidstnævnte er 68-årige Alice Traulsen. Fredag efter fredag sidder hun bænket hjemme i stuen i Ringsted sammen med sin søster Else. De to elsker tv-programmet ’Vild med dans’, hvor kendte danskere skal lære at danse klassiske standard- og latindanse.

Der er bare én udfordring: Alice er blind og aner ikke, hvordan tv-studiet, værterne, danserne eller dommerne ser ud.

- Det er selvfølgelig en lidt anderledes måde at opleve det på. Men jeg hører det for musikken, stemningen og de dejlige mennesker, der er med, og så kan jeg se det hele inde i hovedet, siger Alice.

Eksempelvis har Alice et klart billede af, hvordan hendes yndlingsdanser Thomas Evers Poulsen ser ud:

- Jeg tror, han er middelhøj, slank og så kan jeg ikke blive enig med mig selv om, om han er lys- eller mørkhåret, men Else siger, at det ikke passer helt, han er vist ikke helt så slank, som jeg tror.   

Thomas Evers Poulsen måler 175 centimeter og har mørkt hår i den virkelige verden.
Thomas Evers Poulsen måler 175 centimeter og har mørkt hår i den virkelige verden. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Søster synstolker hele programmet

For de to søstre begynder en typisk ’Vild med dans’-aften med lidt søde sager for at markere, at nu skal der hygges.

- Klokken otte mødes vi inde i den store stue. Så sætter vi os til rette i hver vores sofa, de to værter i fjernsynet byder velkommen, og så begynder Else at fortælle, hvad der sker, siger Alice.

For at Alice får mest muligt med af programmet, synstolker Else nemlig alt det, der sker på skærmen, der ikke bliver sagt med ord.

- Hun starter med at fortælle mig om pigernes kjoler, det er jo det mest interessante. Hvilken farve de har, og hvordan de ser ud. Så fortæller hun om, hvordan de danser, eksempelvis hvis de laver et særligt løft eller en anden detalje.

Alice har været blind siden 2000. Hun gik til lægen med øjenproblemer, og lægen diagnosticerede hende med den sjældne sygdom Lebers Syndrom. I løbet af en måned havde hun mistet synet fuldstændigt.
Alice har været blind siden 2000. Hun gik til lægen med øjenproblemer, og lægen diagnosticerede hende med den sjældne sygdom Lebers Syndrom. I løbet af en måned havde hun mistet synet fuldstændigt. Foto: Christian Sejer / TV 2

Alice Traulsen har været blind siden år 2000, men fordi hun har kunnet se tidligere, har hun samme begreber om farver og former som normaltseende har. Og Alice bliver aldrig træt af at høre sin søsters beskrivelser. Faktisk må hun nogle gange bede hende om at fortælle mere.

- Hun ved, hvad jeg gerne vil høre noget om, og fortæller det. Men hun snakker ikke lige så meget som mig, så hun taler bestemt ikke ind over for meget af programmet. Men en gang imellem må jeg lige sige, ”fortæl nu, hvad der sker”, til hende, hvis hun holder pause, siger Alice.

Programmet giver os glimmer og glamour

De to søstre er langt fra de eneste, der følger med fra stuen, når ’Vild med dans’ ruller over tv-skærmen.

Siden første program blev sendt tilbage i 2005 og gennem de følgende sæsoner, har seertallet på ’Vild med dans’ ligget på et stabilt højt niveau med en million seere.

Hun starter med at fortælle mig om pigernes kjoler, det er jo det mest interessante

Alice Traulsen, blind 'Vild med dans'-seer

Programmet er en god markering af weekenden, forklarer medieforsker og professor ved Københavns Universitet Anne Jerslev:

- Som andre fredagsunderholdningsprogrammer fungerer det som en festlig afslutning på ugen. Fredag aften er ’Vild med dans’. Det er et feel-good familieunderholdningsprogram, der markerer overgangen fra arbejdsuge til weekend. ’Vild med dans’ inviterer ind i et univers af bevægelse og farver. Som seer bliver man transporteret ind i et univers af glimmer og glamour, og man kan drømme, at det var en selv, der drejede rundt i en vals.

Hun har forsket i 'Vild med dans' og har blandt andet lavet kvalitative interviews med 16 kvinder om, hvorfor de bliver ved med at se ’Vild med dans’ fredag efter fredag.

En af årsagerne er, at programmet er godt at snakke sammen til.

- Konkurrenceelementet giver anledning til snak med dem, man ser det med hjemme i stuen. Uden at have forstand på dans kan man diskutere og ”synes noget” om dans og kjoler, og der er god tid til at kigge på de graciøse kroppe og blive imponeret over, hvor dygtige deltagerne bliver. En del af fornøjelsen ved programmet er den fornemmelse af næsten selv at være til stede i et festligt og farverigt rum, som det giver.

Svarer igen på Facebook

Hjemme i stuen i Ringsted har de to søstre også holdninger til showet.

- Selvom jeg ikke har set dansene, så kan jeg godt være uenig med dommerne, når de giver point. Så spørger jeg Else, om jeg er helt galt på den, fortæller Alice.

Hun kan også give sit besyv med på Facebook, hvis hun er uenig i nogle af de kommentarer, der dukker op.

Ved hjælp af en oplæsningsfunktion på hendes iPad kan hun nemlig læse kommentarsporet på ’Vild med dans’ egen Facebook-side.

- Hvis nogen brokker sig over, at programmet bliver sendt igen i år, så skriver jeg til dem, at de kan holde deres mund eller zappe over på noget andet, siger hun.

Alice Traulsen sidder med sin iPad. Ved siden af hende sidder søsteren Else.
Alice Traulsen sidder med sin iPad. Ved siden af hende sidder søsteren Else. Foto: Tv 2

Statsministerfruens forvandling

For Alice er det især interessant at følge med i, når de kendte udvikler sig i løbet af programmet. Hun husker især, hvor overrasket hun blev over, at Tommy Kenter kom så langt i 2011. Sammen med dansepartneren Marianne Eihilt dansede han sig til en flot tredjeplads.

- Det er et klart fascinationselement ved programmet, at vi følger de her celebrities, der ikke kan danse, men som langsomt bliver dygtigere og dygtigere, forklarer Anne Jerslev.

- Først synes man, det er sjovt at se selvsikre celebrities placeret uden for deres comfort zone, og så er det sjovt at se dem knokle for at blive dygtige. Et kendt eksempel på dette, som jeg tror, man stadig kan huske, var Anne-Mette Rasmussen, der, som det ofte blev bemærket i medierne under ’Vild med dans’ i 2008, gradvist blev tyndere, mere selvsikker og mere graciøs.

Hvornår stopper det?

I lyset af at DR's populære underholdningsprogram 'X Factor' stopper efter i år, kan man undre sig over, hvad der gør, at vi bliver ved med at se ’Vild med dans’.

Det har Anne Jerslev et bud på.

- I 'X Factor' får vi også de fascinerende transformationshistorier, men her har det jo igennem mange sæsoner vist sig, at deltagerne aldrig får den karriere som sanger, som formatet lægger op til. Det kan måske give programmet et element af metaltræthed. I ’Vild med dans ’ er der ingen, der forventer, at deltagerne fortsætter med dans og åbner deres egen danseskole bagefter. Så det spiller ikke på en historie om den store karriere i showbusiness, men mere kortsigtet på at vise, at man kan blive bedre til noget, hvis man går ind for det – og så tilmed se fantastisk ud med sin partner.

Else og Alice håber, at programmet vil blive sendt længe endnu. De er begge spændte på, om det i år vil lykkes Else at få billetter til finaleshowet. Hun har set det før sammen med sin tredje søster, men der kunne Alice desværre ikke tage med på grund af sit helbred.

Når finalebilletterne bliver sat til salg, sidder Else klar ved computerskærmen med dankortet i hånden.

- Så tager de to over og bor på hotel og ser finalen. Jeg ser den herhjemme alene. Men når hun kommer hjem, så går vi ind i stuen og ser det hele sammen én gang til, hvor Else fortæller imens, siger Alice.