Der er masser at lave i haven i oktober - særligt plænen og sarte planter står for skud

Gå ind i oktober med 10 gode råd fra haveekspert. Særligt plænen og de sarte planter står for skud.

Efteråret står for døren, og havesæsonen fortsætter med at byde på gode stunder og gøremål.

- Det er først hen mod slutningen af måneden, når vi kommer hen mod november, at vi langsomt begynder at lukke ned. Og selv i november er der faktisk plantegøremål, man kan gå ud og ordne. Så vi er slet ikke færdige endnu, siger haveekspert Jesper Corfitzen fra Bolius.

Han giver her 10 tips til haveejernes to do-liste. Under listen kan du læse om de tre ting, han særligt fremhæver til 'Go' morgen Danmark':

10 tips til efterårshaven

Dæk sarte planter til med plastik

I oktober er risikoen for nattefrost stor, men plastfolie kan hæve temperaturen fra frost til plusgrader.
Hav derfor plastik parat - gerne den samme som ved malerarbejde - som om natten kan dække sarte planter som citrus, ægte laurbær og afrikansk skærmlilje. 
Ved enkeltstående nætter med ned til et par minusgrader, kan man i de fleste tilfælde nøjes med at sætte sarter planter ind under et halvtag.
Hvis temperaturen er lavere end minus to grader, skal planterne stilles indendørs i et frostfrit, lyst rum.

Plant nyt og plant meget

Hele efteråret er højsæson for plantning. Plant rigeligt og gerne flere slags buske og træer. Det giver haven karakter og volume.
Tommelfingerreglen er at plante stauder og blomsterløg i september, oktober er de stedsegrønne planters måned, mens løvfældende planter skal plantes i november og frem.

Beskær frugttræer og -buske

I efteråret kan man stadig nå at beskære blomme- og kirsebærtræer, frugtbuske og de såkaldte 'blødere'.
Blødere er træer og buske, som 'bløder' meget harpiks eller plantesaft fra deres 'sår' - for eksempel valnød, ahorn, birk og vin. De skal beskæres, mens deres saftstigning er lavest - og det er i oktober.
Fjern også de hindbærskud, som har båret bær i år - de skyder ikke til næste år.

Grav frostsarte løg og knolde op for vinteren

Knoldplanter som dahlia, knoldbegonier og gladiolus tåler ikke frost og skal graves op omkring den første nattefrost.
Ryst jorden fra, og klip eventuelle grønne stængler af cirka 5-10 cm over knolden.
Læg knoldene i kasser med luftgennemstrømning og eventuelt lidt tørvestrølelse. Stil kasserne mørkt, køligt og med god luftcirkulation.

Slå græs de sidste gange

Græsplænen skal måske slås for sidste gang i denne sæson i oktober - det afhænger af temperaturen.
Når jordtemperaturen er lavere end 5-7 grader, standser græsset med at vokse, og så skal det ikke slås. Mål eventuelt jordtemperaturen med et jordtermometer.
Klip ikke græsplænen under 4 cm, når du klipper den sidste gang.
Fjern løbende blade og nedfaldne frugter, så der ikke dannes svamp og mos.

Løft krukker og tøm dem for sommerblomster

Løft de krukker i haven, som skal stå ude hele året, nogle centimeter over jorden, inden frosten kommer.
Et par klodser under krukkerne er nok til hæve dem, så de ikke står direkte på jorden. Derved undgår man, at de slår revner og flækker.

Strø kompost ud

Strø din hjemmelavede kompost ud, hvis den er færdig.
Et tyndt lag på 5 cm i rosenbedet gavner jordstrukturen og beskytter mod frostskader. Vent eventuelt med at kultivere komposten ned i jorden til foråret.
Brug også komposten i bede under træer og buske, i bede med skovbundsplanter og omkring hækken.

Flyt løg og læg nye

I oktober kan man fortsat lægge nye løg og løgvækster frem mod vinteren. Jo senere man lægger dem, jo senere kommer de op.
Gamle løggrupper kan også flyttes til nye steder. Grav i så fald løgvæksterne op og flyt dem forsigtigt.
Forårsløg vil ofte have lavet små sideløg, som forsigtigt kan deles fra og plantes. Sæt løgene i vasket grus eller sand.

Plant i revner og sprækker

Omkring og i belægninger er der ofte fuger på få centimeter eller derover.
Udskift lidt af gruset eller sandet i fugerne og læg en jordblanding bestående af lige dele sand, havejord og pottemuld i. Plant herefter små sedumplanter eller andre alpine planter, der kan tåle udtørring.
På flader med meget skygge kan man med fordel plante trædebregner.

Så nærende bunddække i køkkenhaven

Så større, nøgne jordarealer til med 'grønt jordække''. For eksempel køkkenhaven. 
Honningurt, gul lupin og gul sennep hører til de gode, grønne jorddækkeplanter.
Det grønne bunddække opsamler næring, som bevares i haven og gives videre til de planter, der dyrkes næste år. Fjern derfor ikke dækkeplanterne til foråret, men fræs eller kultivér dem ned i jorden.

Luft til plænen

Særligt når blade og frugter falder af træerne, skal haveejerne op af sofaen, fortæller Jesper Corfitzen. Og selv om det for nogle kan virke omsonst, bør man løbende smide løv og nedfaldsfrugter på kompostbunken frem for at vente til én samlet opsamling for enden af efteråret.

- Det handler simpelthen om at få fjernet en skadevolder, siger han og forklarer, at nedfaldets svampesporer kan give grobund for plantesygdomme i foråret.

Af samme grund bør græsplænen holdes fri og luftes, så der ikke dannes mos. Til gengæld slipper man for at slå plænen, så snart frosten sætter ind.

Når jordens temperatur sænker sig til omkring fem grader, stopper græsset nemlig med at vokse. Og når det sker, anbefaler Jesper Corfitzen, at man lader plænen passe sig selv med en lun længde på omtrent fire centimeter.

Vinterhi

Derudover anbefaler haveeksperten at fokusere på at gøre havens planter klar til frost.

For sarte planter og knolde er det ensbetydende med vinterhi i beholdere med god luftcirkulation. Gerne uden plantetoppen, som kan klippes af cirka 10 centimeter over knolden. Lys er ligegyldigt, så længe knoldene blot kan ånde og overvintre på frostfri temperaturer.

- Ellers vil de simpelthen rådne væk, siger Jesper Corfitzen og forklarer, at det særligt gør sig gældende for de mere eksotiske af havens grønne beboere.

- Det er jo ofte planter, der kommer fra syden, og som er vant til at stå i varme temperaturer. De kan måske godt klare en enkelt nart, hvor den lige rammer nul grader. I så fald kan man lige flytte den ind under et halvtag. Men er det vedvarende nætter, skal de altså helt ind og stå frostfrit.

Stedsegrønt og efterårssol

Mens de skrøbelige planter står i skjul, anbefaler Jesper Corfitzen, at man kaster blikket på havens mere hårdføre, stedsegrønne medlemmer.

Efter foråret og sommerens stauder og løg er oktober måned nemlig ideel til plantning af arter som tuja, tsuga og kristtorn. Efterårsjordens milde jordvarme er nemlig ideel til at give stedsegrønne planterødder den bedste start på tilværelsen. Og dermed give haven et friskere udtryk året rundt.

- Rigtig mange har lidt problemer med de stedsegrønne planter, fordi det måske minder dem lidt om kirkegård – men de gør, at du får en have, som også er levende og grøn om vinteren, siger Jesper Corfitzen.

Her er de bedste tips og tricks til haven