Spiseforstyrrelse styrede ung mands liv – nu står han frem for at bryde tabu

Han drømte om større overarme og markeret brystkasse. Det blev begyndelsen på Asgers Brodtkorbs spiseforstyrrelse.

Han var en høj fyr på 100 kilo. Lidt aggressiv af type. Især hvis han havde drukket.

Derfor begyndte Asger Brodtkorb at gå flittigt i træningscenter, da han gik i gymnasiet. Det var optimalt, for her kunne han bruge sin energi på andet end slåskampe og tilmed tabe et par kilo.

Men ét kilo blev til alt for mange, og skridt for skridt bevægede han sig ud i en spiseforstyrrelse, der endte med at styre hans liv.

Mænd er for stolte

Det resulterede i, at den i dag 24-årige Asger Brodtkorb i fire år var blandt de anslåede 75.000 danskere, der lider af en spiseforstyrrelse.  

Men på grund af sit køn, skilte han sig ud i statistikken. For her er mændene underrepræsenteret, lyder det fra Landsforeningen for spiseforstyrrelse.

- Mænd har ofte ikke lyst til at fortælle om, at de har en spiseforstyrrelse. Den underlige maskuline stolthed gør det svært, siger landsforeningens generalsekretær, Steen Andersen, til ’Go’ aften Danmark’.

Drømmen om en sixpack

For Asger Brodtkorb er det dog anderledes. I dag, hvor han har lagt spiseforstyrrelsen bag sig, vil han være med til at bryde det tabu, han mener, der hersker, om mænd og spiseforstyrrelser.  

- Jeg vil ændre noget. Mit mål er helt klart at hjælpe andre mænd til at erkende det her, siger han fredag i ’Go’ aften Danmark’.

Fedtmålerne kunne ikke længere følge med. De sagde bare ”error”

Asger Brodtkorb

Asger Brodtkorbs sygdom begyndte med ros for de resultater, han opnåede i træningscenteret. Efter drømmen om større overarme og en markeret brystkasse, fulgte ønsket om at ændre hvalpefedtet på maven til en sixpack.

- Det ene mål tog det andet. Og så var det ikke længere nok bare at træne. Der skulle også tænkes på maden, forklarer han.  

Angstanfald over spisetider

Han skar alle kulhydrater og alt fedt ud af sin kost og forbød sig selv at spise efter klokken 18, fordi maden ville sætte sig på hofterne.

Asger Brodtkorb som han så ud i 2014.
Asger Brodtkorb som han så ud i 2014. Foto: Privatfoto.

- Jeg var bange for at tage på og bange for at spise forkert, så jeg tænkte konstant på, hvad jeg indtog. Til sidst spiste jeg kun kylling og broccoli, siger han.

Det blev så ekstremt, at Asger Brodtkorb fik angstanfald, hvis han ikke kunne spise det, han havde planlagt, til et bestemt tidspunkt.

- Jeg skulle hjem fra København med familien. Vi sidder i en kø, og jeg kan godt se, at klokken nærmer sig 18. Det sortner bare mere og mere. Jeg får et decideret panikanfald og begynder at hyperventilere, siger han.

Fedtprocenten gav fejlmelding

Konsekvensen blev, at vægten raslede ned. Da det var værst vejede Asger Brodtkorb 62 kilo til trods for sine 195 centimeter.

Det var så slemt, at lægens fedtmålere satte ud.

- Til sidst havde jeg intet fedt på min krop. Fedtmålerne kunne ikke længere følge med. De sagde bare ”error” (fejl, red.), forklarer Asger Brodtkorb, der dog ikke følte, at han var syg på daværende tidspunkt.

- Min stemme oven i hovedet sagde, alt er godt, men min familie fortalte mig, at der var noget galt. Jeg gjorde alle omkring mig bange, siger han.

I gruppeterapi med pigerne

Asger Brodtkorb var omkring 20, da det gik op for ham, at han måtte søge lægehjælp, og senere endte han i gruppeterapi hos en psykiater sammen med én anden mand og seks-syv kvinder.

Jeg gjorde alle omkring mig bange

Asger Brodtkorb

Og her mærkede han konsekvensen af, at der i statistikken er langt flere kvinder med spiseforstyrrelser end mænd. Spørgsmålene handlede om menstruation, og i fagmaterialet stod der ”hun”.

- Jeg blev talt til som en dame. Det gjorde det svært for mig at føle mig rigtig hjemme og rigtig velkommen, siger han.

Fik en ny hobby

Asger Brodtkorb afsluttede sit behandlingsforløb for lidt mere end et år siden. I dag er han selvstændig i sit eget firma, der sælger tilbehør og plejeprodukter til sneakers.  

- Jeg prøvede at erstatte tankerne om mad med en anden hobby, og det blev sneakers. Det afleder mine tanker, forklarer han.

Derudover er han i gang med at skrive en bog om sit sygdomsforløb og håber at holde foredrag, som kan hjælpe andre mænd med spiseforstyrrelser.