Nyt studie slår fast: Så længe tager det at få en nær ven

16x9
Selv om man bruger 37 timer om ugen sammen med sine kolleger, bliver de ikke nødvendigvis ens nære venner. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Studiet viser, at du bliver nødt til at afsætte 200 timer, hvis du gerne vil opnå et nært venskab med et nyt bekendtskab.

Hvor mange timer har du brugt i selskab med din bedste ven?

Svaret er højst sandsynligt mere end 200 timer – i hvert fald hvis man spørger videnskaben.

Et nyt studie viser nemlig, at tiden er afgørende, hvis man vil have sig en nær ven.

En nær ven koster 200 timer

Studiet stammer fra USA og er udført af en gruppe forskere fra University of Kansas.

De har blandt andet fulgt en gruppe førsteårsstuderende og undersøgt de nye venskaber, der opstår på et studie.

Samtidig har de interviewet en gruppe voksne, som inden for det seneste halve år er flyttet til en ny by og derfor leder efter nye venner.

Studiet viste tydeligt, at de unge studerende havde lettest ved at skabe nye venskaber, men fælles for de to grupper var, at det kræver tid at få en nær ven.

Ifølge studiet tager det mellem 40 og 60 timer at opnå et platonisk venskab, mellem 80 og 100 timer at få en ven og mere end 200 timer - eller lidt mere end otte døgn - at få en god ven.

- Vi bliver nødt til at lægge de timer i det. At få en ven er ikke som at knipse med fingrene. At holde fast i tætte relationer er det mest vigtige job i vores liv – på dødslejet er de fleste mennesker enige, udtaler studiets hovedforfatter, Jeffrey Hall, i forbindelse med udgivelsen.

Afstemning

Mest tid giver ikke bedste venskaber

Spørger man Claus Emmeche, der er lektor ved Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet, og som har forsket i venskabsforskning, er venskaber dog ikke så sort-hvide.

- Jeg synes ikke, at det er så overraskende resultater, men jeg er også skeptisk overfor det. Det fremstiller tid som en investering, man kan vælge at lave i andre mennesker, men hvorvidt man bliver nære venner, er ikke noget, man nødvendigvis selv vælger.

- Venskab er defineret ved, at begge parter ved, at de hver især opfatter den anden person som en ven. Det handler altså ikke kun om, hvor meget tid, man bruger sammen, siger Claus Emmeche til TV 2.

Du kan ikke tvinge folk til at bruge tid med dig, men du kan invitere dem

Jeffrey Hall

Han mener derfor heller ikke, at det nye studie nødvendigvis viser, at den person, man har brugt mest tid sammen med, er ens bedste ven.

- Det synes jeg ikke, at man kan slutte ud fra det her studie, siger han og henviser til, at studiet ikke siger noget om kvaliteten af venskabet, eller hvorvidt nærheden fortsat stiger, når man har passeret de 200 timer i fællesskab med sin ven.

Samtidig understreger han også, at venskaber heller ikke nødvendigvis varer for evigt – selv om de på et tidspunkt har været nære.

- Venskaber kan ophøre af mange årsager. De kan glide ud, hvis man flytter eller kommer ind i ny social kontekst. Men de kan også brydes af uvenskaber, fordi man bliver uenige om nogle ting eller kommer til at såre hinanden, siger Claus Emmeche.

Tiden bag skrivebordet tæller ikke

At studiet også viste, at unge studerende har nemmere ved at få nye venner end voksne mennesker, giver dog god mening ifølge Claus Emmeche.

- Studerende tilbringer meget tid sammen. Der er sociale aktiviteter omkring studiet, og nogle bor måske endda på kollegie med deres venner. Det giver en anden social situation, end den man har, når man er voksen og ophængt med familie og fuldtidsjob, siger forskeren.

Selv om mange voksne nemt bruger mere end 200 timer sammen med deres kolleger, betyder det altså ikke, at de får en håndfuld nære venner uden at gøre en indsats for det, slår det nye studie fast.

Den tid, man bruger sammen på kontoret, tæller nemlig ikke med i de 200 timer. Det er kun den tid, vi aktivt vælger at bruge med vores potentielle venner, der tæller i det store regnskab.

- Du kan ikke tvinge folk til at bruge tid med dig, men du kan invitere dem. Prioritér at bruge tid med potentielle venner. Hvis du er interesseret i et venskab, så gør noget for at ændre konteksten. Hvis I arbejder sammen, så gå ud og spis eller tag en drink. Disse ting signalerer til folk, at du er interesseret i at blive venner med dem, siger studiets hovedforfatter, Jeffrey Hall.

Tid er et godt udgangspunkt

På baggrund af studiet har forskerne fra University of Kansas udviklet et værktøj, som kan gætte, hvor tæt knyttet du er til en given person, ud fra hvor mange timer du bruger med personen.

Det er primært denne form for fingerpeg, man kan bruge det nye studie til, mener Claus Emmeche, som understreger, at der også er en del undtagelser.

- Hvis man først har opnået et nært venskab, kan det godt holde, selv om man bor i hvert sit land og kun ses hvert andet år. Antallet af timer skal ikke tages alt for seriøst, men jeg tror på, at det er nemmere at holde et venskab ved lige, når det først er blevet etableret grundigt, og her er det direkte møde af afgørende betydning, siger lektoren, som mener, at det nye studie kan fungere som en inspiration for os alle sammen.

- Det er interessant, fordi det får os til at tænke på vigtigheden af at bruge tid sammen og være opmærksom på de mennesker, man har lyst til at opfatte som sine venner, siger han.