Andres perfekte liv kan gøre dig ked af det - her er rådene til at undgå det

At se andres billedskønne liv på de sociale medier er et stort problem for mange unge, lyder det fra ungdomspsykolog.

Hvis du har scrollet gennem dine sociale medier i dag, har du måske set billeder af andres perfekte skål morgenmad toppet med snorlige linjer af indbydende bær og nødder.

Måske er du også stødt på andres misundelsesværdige rejser, lykkelige parforhold eller succes på arbejdet.

Hvis disse billeder nogle gange efterlader dig – eller din teenager – mere trist end opmuntret, er hverken du eller dit barn alene.

Unge føler sig utilstrækkelige

Sidste år fastslog en undersøgelse, lavet af den uafhængige britiske organisation Royal Society for Public Health, at Instagram sammen med Snapchat er de sociale medier, som er mest skadelige for unges mentale sundhed.

Det billede genkender 29-årige Maja Vain Gilbert, der er stifter af klinikken UngTerapi, hvor unge kan få psykologhjælp af uddannede, unge psykologer.

Klinikken har, siden den åbnede i 2014, rådgivet over 1200 unge i alderen 15 til 30 år. Størstedelen kommer med en følelse af, at de er utilstrækkelige på studiet eller i deres liv generelt, og her spiller sociale medier som Instagram en stor rolle, forklarer psykologen.

- Det er klart nemmere at acceptere et nederlag, hvis mange andre også oplever et nederlag – for eksempel hvis man får afslag på at komme ind på sit drømmestudie. Når man så rigtig tit oplever, at der kun bliver lagt gode historier op på de sociale medier, føles det for de unge ret ofte, som om de er de eneste, der ikke slår til, siger Maja Vain Gilbert.

Hvis du kan mærke, at du bliver ked af det eller usikker på dig selv, over, at du ser andre, der lever ”det perfekte liv”, så må du jo lade være med at følge dem

Katrine Blauenfeldt, foredragsholder og debattør

Hun bakkes op af adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen, der mener, at vi trods sund fornuft ikke kan undgå at blive påvirkede af at se andres perfekte liv på Instagram.

- Selvom vi godt ved med vores fornuft, at andre mennesker skønmaler deres liv på nettet, så er vi alligevel ikke immune over for at se et helt konkret billede af nogen, der ser ud til, at de har et dejligt liv. Vi sammenligner os med det og kan alligevel blive påvirkede af det, forklarer Anders Colding-Jørgensen.

Arkivfoto fra den filippinske ø, Boracay. Billeder af en perfekt strand er et hyppigt motiv på Instagram.
Arkivfoto fra den filippinske ø, Boracay. Billeder af en perfekt strand er et hyppigt motiv på Instagram. Foto: Noel Celis / Ritzau Scanpix

Presset kommer fra bekendte

Den opfattelse har den 30-årige konceptudvikler og debattør Katrine Blauenfeldt også. Hun har selv flere end 12.000 følgere på Instagram, og på sin profil deler hun billeder af sin krop fra alle vinkler. Også de vinkler, der viser strækmærker, deller eller bukser, som er for små.

Derudover holder hun foredrag om kropsidealer og møder herigennem unge fra 15 år og op til starten af 20’erne, der er meget mere påvirkede af Instagram, end hun selv er.

- De siger til mig, at det er svært, når det er nogen i deres parallelklasse, der lever det perfekte liv. Det er der, presset kommer. For hvis de ser Kim Kardashian leve det perfekte liv, ved de godt, at det er så langt væk fra deres virkelighed. Så her føler de ikke, at de skal leve op til det billede. Men ser de en fra parallelklassen, tænker de: "Hvorfor kan hun alt det, når jeg ikke kan?", siger hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Slet de lykkelige profiler

Og spørger man Katrine Blauenfeldt, har hun ét ganske simpelt budskab til dem, som bliver påvirkede af at se andres perfekte liv på de sociale medier: Fjern dem fra dit Instagram-feed.

- Hvis du kan mærke, at du bliver ked af det eller usikker på dig selv, over at du ser andre, der lever ”det perfekte liv”, så må du jo lade være med at følge dem, der giver dig dårligt selvværd eller dårlig selvtillid, siger hun og tilføjer:

- Man bliver nødt til at tage noget ansvar for, hvordan man selv har det.

I listen nedenfor finder du fem råd til, hvordan du får et sundere forhold til Instagram.