Svenskerne indrømmer, at deres kødboller slet ikke er svenske

16x9
Köttbullar med potatismos og en ordentlig klat lingonsylt. Foto: Thomas Sjørup / Scanpix Danmark

Vores egne fædrelandsretter er heller ikke så danske, som man tror.

Når benene er trætte, og hovedet er ved at eksplodere af indtryk efter bare 20 minutter i den svenske opfindelse Ikea, så har vores naboer mod øst også løsningen. 

Et stop i cafeteriet, hvor der kan tankes op på svenske köttbullar med potatismos og lingonsylt, der giver energi nok til at klare turen gennem tag-selv-lageret. 

Men selvom kødboller i manges øjne er lige så svenske som Ikea og ABBA, indrømmer Sverige nu, at det langt fra er deres egen opfindelse. 

Hele mit liv har været en løgn.

Örjan Johansson, svensker

På Sveriges officielle Twitter-profil skriver man, at det i virkeligheden er tyrkerne, vi skal takke.

Konge pakkede kødboller i kufferten efter eksil

Ifølge svensken var det deres kong Karl 12., der importerede det, der i dag nærmest kan betegnes som den svenske nationalret. 

Han begav sig i krig mod Danmark-Norge, Sachsen-Polen og Rusland i år 1700, men selvom han besejrede sine nordiske naboer, tabte han til den russiske bjørn, og det fik ham til at flygte til Osmannerriget.

Her blev han introduceret til de tyrkiske kødboller, köfte, og da han fem år efter vendte hjem til sit fædreland, havde han opskriften i bagagen. 

Mad er følelser

Det svenske tweet om kødbollernes oprindelse har skabt både hyldest og ærgrelse.

En tyrkisk mand takker for ærligheden og fortæller, at han selv elsker svenskernes version, mens flere svenskere ser helt anderledes på det.

- Hele mit liv har været en løgn, skriver svenske Örjan Johansson.

Han er formentlig ikke den eneste, der er blevet ført bag lyset.

Mad kan virkelig vække nogle følelser i folk

Bettina Buhl, madhistoriker og museumsinspektør på Det grønne museum. 

Mormors frikadeller er heller ikke nødvendigvis danske, fortæller etnolog og madhistoriker Frederikke Heick.

- Det er en tilsnigelse at sige, at noget mad kommer fuldstændigt fra et sted. Især for en basisting som det at lave fars og kødboller. Det handler om, hvilke råvarer man har til rådighed, og så laver man sin egen version af en ret, siger hun.

Troede du, rødgrød med fløde var dansk?

Generelt er en del af vores madkultur slet ikke så dansk, som vi går og tror. 

Mange af de retter, der kan få nationalfølelsen op i os, er kravlet over grænsen, især fra Tyskland.  

- Men det er jo en frygtelig ting at sætte fokus på, for mad kan virkelig vække nogle følelser i folk, lyder advarslen til TV 2 fra Bettina Buhl, madhistoriker og museumsinspektør på Det grønne museum. 

Hun kommer her med fire retter, vi garanteret vil tro er danske, men som i virkeligheden har andre rødder.