Gør dit vandværk en tjeneste - her kan du spare på vandet i haven

Trods manglende regn skal haveejere ikke være nervøse for visne græsplæner. Se listen over vandøkonomiske råd til haven nederst i artiklen.

Efter mange dage uden regn appellerer flere vandværker til, at man sparer på vandet – og det er især en opfordring til haveejerne.

For det varme vejr har efterladt mange græsplæner landet over med et kedeligt og vissent udtryk. Som indehaver af sådan en kan det være fristende at give den en god omgang vand.

Men dét er et sted, der godt kan spares på de dyrebare dråber, fortæller Louise Møller, der er konsulent i Haveselskabet.

- Græsplænen er en af de ting, vi ikke behøver vande, selvom den ser meget vissen ud. For så snart vi får noget regn, så er den grøn igen på få dage, siger hun.

Det er ikke optimalt

Når man skal spare på vandet i haven, så handler det om at prioritere de planter, der ikke kan klare sig uden.

Her nævner havekonsulenten blandt andet planter i potter og urtehaven. Men hun understreger samtidig, at man også må acceptere, at det bare ikke er det optimale vejr.

- Det er ekstreme vejrforhold, så det er klart, at mange planter ikke vil være lige så flotte, som de plejer. Men de skal nok komme igen til næste år, siger hun.

Forbruget er for højt

For det er vigtigt at tage det alvorligt, når vandværkerne kommer med en appel. I takt med at temperaturerne er steget, er vandforbruget ligeledes skudt i vejret. Og det kan risikere at udsulte vandværkerne.

- Vi har været igennem en periode, som har været helt ekstremt varm, og det betyder altså, at man mange steder bruger alt for meget vand, sagde pressemedarbejder Dorthe Rasmussen fra Danske Vandværker torsdag.

Der findes ikke en landsdækkende opgørelse over, hvilke vandværker der opfordrer borgerne til at undgå unødig brug af vand. Men Danske Vandværker har kendskab til syv vandværker, der er i en sådan situation.

Det drejer sig om vandværkerne i Gammel Rye, Døjringe, Lerpøt, Helle Vest, Ege-Hviding, Alsønderup og DIN Forsyning.

Et andet problem er forsvundet

Planterne er ikke de eneste, der har det hårdt i varmen. Så når plænen ser lidt tør ud, så kan man som haveejer i stedet glæde sig over, at den ikke er oversået med slimede dræbersnegle.

Det varme vejr betyder nemlig, at sneglene tørrer ud, hvis de bevæger sig ud i solen. Derfor er de i stedet gået i dvale.

- De har gravet sig ned til der, hvor der er en smule fugt endnu. Der ligger de og venter på, at der kommer vådere tider. Men lige nu er det sådan, at man kan gå en tur i haven om aftenen uden at skulle kigge på de slimede bæster, sagde Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen, i 'Go' morgen Danmark'.

Fire vandøkonomiske råd til haveejere

Vand enten morgen eller aften

For at planterne kan nå at suge mest muligt af vandet, skal man vande enten tidlig morgen eller om aftenen.
Ved ikke at gøre det når det er varmest, undgår man, at store dele af vandet fordamper.

Drop vandspredere

Vander man med en vandspreder, går meget af vandet til spilde, da den ikke vander særlig præcist.
Der er samtidig også en risiko for, at store dele af det når at fordampe.

Prioriter

Hække, buske og træer har et stort rodsystem og kan klare sig i længere tid uden vand. Det kan græsplænen også, selvom den begynder at se tør ud.
Ifølge konsulent hos Haveselskabet Louise Møller så er græs noget af det mest robuste, vi har, derfor er vandet bedre givet ud et andet sted. Skulle regnen lade vente på sig i længere tid, så understreger hun, at det er nemt at så noget nyt på de pletter, hvor græsset er tørret ud.
Urtehaven og potter er bedre steder at prioritere sit vand. Her kan man med en finger i jorden tjekke, om den stadig er fugtig, for så kan den godt klare sig en dag mere uden vand.

Skyggenet i drivhuset

Indehavere af drivhuse kan med fordel hænge et skyggenet op for på den måde at mindske fordampningen en smule.
Det vil samtidig gavne eventuelle tomater, der ikke tåler så meget kraftig sol, som vi oplever i øjeblikket.