Hun er lammet og vejede 137 kilo - nu er hun verdensmester for syvende gang

Marianne Hüche var altid misundelig på andre, der kunne løbe. Men en dag fik hun modet til at forsøge trods sit handicap.

Engang vejede Marianne Hüche 137 kilo. Hun var tung, træt og brugte hver dag i sofaen.

Hun troede nemlig, det var det eneste, hun kunne.

For 28 år siden var hun involveret i en trafikulykke. Den gav hende en rygskade, som gjorde hende delvist lam i venstre side fra taljen og ned.

Men i dag er hun en af verdens bedste para-triatleter. Faktisk blev hun verdensmester for syvende gang i weekenden. Her vandt hun guld ved Multisport World Championchips Festival på Fyn, hvor hun konkurrerer i fire forskellige discipliner.

Og hun kan nå at vinde to mere. 

Da Marianne Hüche var størst vejede hun 137 kilo. Her vejer hun omkring 110.
Da Marianne Hüche var størst vejede hun 137 kilo. Her vejer hun omkring 110. Foto: Lise Myltoft

Tog en u-vending i livet

Gennemfører hun alle fire discipliner, bliver kan 52-årige Marianne Hüche den første para-trialet i verden, der får titlen som 'Multisport Legend'. Det vil være det største i hendes karriere indtil videre.

Om VM i multisport

Fyn er i år vært for verdensmesterskaberne i triatlon, duatlon, aquatlon, aquabike og cross triatlon. 

Verdensmesterskaberne finder sted fra den 6. til 4. juli 2018. 

Begivenhederne spreder sig over hele Fyn med konkurrencer og events i Svendborg, Middelfart og Odense.

Det er anden gang, at de fem verdensmesterskaber afholdes samlet. Første gang var i Canada i 2017. 

Her lancerede canadiaerne bl.a. konceptet 'Multisport Legend', som tildeles atleter, der gennemfører adskillige discipliner. 

Kilde: Dansk Triatlon Forbund

Marianne Hüche har været på det danske triatlon-landshold siden 2013 og vandt sit første verdensmesterskab i september samme år. I dag er hendes kampvægt omkring 50 kilo afhængig af sæson og træning.

Men hvordan nåede hun dertil? For i 19 år sad hun i sin sofa og blev større og større.

Selv beskriver hun det, som om hun tog en u-vending i livet. Et skarpt sving, der begyndte med et los bagi fra hendes omgangskreds. Og det kom på det helt rigtige tidspunkt. 

- Jeg var moden til at få det her wake up-call og åben for at sige, at jeg var nødt til at ændre mit liv, for ellers ville jeg simpelthen ikke overleve. Alle livsstilssygdomme, som er forbundet med overvægt, stod jo i kø og bankede på døren, siger hun i 'Go' morgen Danmark'

Konkurrencemennesket blev holdt nede af hende, der sad i offerrollen hjemme i sofaen

Marianne Hüche

Derfor besluttede hun at lægge sit liv om. Blandt andet fik hun lavet et gastric bypass. Det vil sige, at hendes mavesæk blev opereret mindre, mens en del af hendes tyndtarm blev frakoblet, så næringsoptagelsen herfra blev begrænset. Og det hjalp Marianne det første, store skridt på vejen til et helt andet liv.

Løb mod nærmeste lygtepæl

Da det lykkedes, følte hun, at alt var muligt. Dengang så hun tit løbere på sit arbejde og kiggede altid på dem med misundelse i øjnene. 

- Jeg tænkte: "Det blev jeg aldrig en del af. Jeg var for stor og for tung, og stakkels handicappede Marianne kan selvfølgelig ikke løbe", gengiver hun.

Men det store vægttab havde vækket det konkurrencegen, som Marianne Hüche havde glemt, hun havde.  

- Konkurrencemennesket blev holdt nede af hende, der sad i offerrollen hjemme i sofaen, fortæller hun. 

- Det er fuldstændig fantastisk at mærke supporten, når man er ude på ruten, siger Marianne Hüche. Her krydser hun målstregen som den første i en duathlon under Multisport World Championships Festival på Fyn.
- Det er fuldstændig fantastisk at mærke supporten, når man er ude på ruten, siger Marianne Hüche. Her krydser hun målstregen som den første i en duathlon under Multisport World Championships Festival på Fyn. Foto: Lise Myltoft

Og selvom hun har en funktionsnedsættelse i sit venstre ben, satte hun sig en dag for at løbe med støtten fra en krykke. Bare 75 meter op til den nærmeste gadelygte. 

- Det var ikke kønt, men det lykkedes. Og så blev det en lygte mere og en lygte mere. Så fem kilometer, otte-ti kilometer, halvmarathon og en hel marathon, og så røg jeg ind i triatlonsporten, siger hun. 

Næste mål er Kilimanjaro

I dag klarer hun sig også igennem sine sportslige præstationer med støtten fra en krykke - og hun kan ikke vide sig sikker på, hvordan dagsformen er: 

- Når jeg vågner om morgenen, ved jeg ikke, om jeg ikke kan bevæge mig fra navlen og ned og derfor må bruge ekstra tid på at komme i gang. Men det er så de odds, jeg lever under, siger hun. 

Den nyeste guldmedalje i samlingen vandt hun i disciplinen 'Duathlon sprint', hvor man konkurrerer i 5 kilometer løb og 20 cykling efterfulgt af endnu 2,5 kilometer løb, der gennemføres som en sprint. Det gjorde hun på tiden 01:31:26. 

Marianne Hüches favoritdisciplin er festivalens længste distance. 3 kilometer svømning, 120 kilometer cykling og 30 kilometer løb venter på lørdag.
Marianne Hüches favoritdisciplin er festivalens længste distance. 3 kilometer svømning, 120 kilometer cykling og 30 kilometer løb venter på lørdag. Foto: Lise Myltoft.

Den tidligere professionelle roer Eskild Ebbesen, der er ambassadør for Multisport World Championchips Festival og selv dyster med i denne uge, er meget imponeret over Marianne Hüches præstation. 

- Jeg vil nødigt undvære det ene ben på nogle af de her ture, vi har været ude på. Jeg har stor respekt for det, siger han i 'Go' morgen Danmark'

Men for Marianne Hücke stopper det ikke her. Hun har stadig to discipliner tilbage på Fyn i denne omgang, blandt andet et triatlon. Målet lyder, at hun skal gennemføre de 3 kilometer i vandet, 120 kilometer på cyklen og 30 kilometers løb på under 12 timer. 

Derudover er der udsigt til endnu en multisportsfestival på Ibiza i efteråret. Og 2019 byder på en helt ny udfordring: 

- Jeg har planer om, at jeg skal en tur på Kilimanjaro, siger hun med et grin. 

Og der er ikke tale om en "tøsedrengetur". Marianne Hüche skal hele vejen. 

Se hele interviewet med Marianne Hüche på TV 2 PLAY