Snobbet, overklasse eller jordnær? Her er svarene på myter og fordomme om Herlufsholm

Hvad koster skolen og hvorfor skal eleverne bære uniform? Få svar på dine spørgsmål her.

Myterne og fordommene er mange, når det kommer til den mere end 400 år gamle kostskole Herlufsholm.

Det fortæller rektor på skolen, Flemming Zachariasen, og han bliver bakket op af en YouGov-undersøgelse, som skolen fik foretaget i 2017.

Fakta om Herlufsholm

  • Herlufsholm er et tidligere kloster, men er nu en privat dagsskole og kostskole. Herlufsholm ligger udenfor Næstved på Sjælland.
  • Skolens grundlæggere er Herluf Trolle og hans hustru Birgitte Gøye. De grundlagde skolen i 1565.
  • I de første mange hundrede år var skolen forbeholdt drenge. Piger fik adgang til skolen i 1966.
  • Man kan gå på skolen fra 6. klasse til 3.g.
  • Gennem tiden har eleverne på Herlufsholm Skole skabt et særligt Herlovianersprog, der indeholder en række specielle ord. For eksempel kaldes rektor for 'Heis', blækopgaver for 'blaver' og læsesal for 'lal'.

Her svarede 22 procent, at de forbinder skolen med at være 'for de rige' og 19 procent mener, at den er 'snobbet'. 21 procent nævner, at de tænker på 'disciplin' når de hører om Herlufsholm, og 18 procent tænker på ordet 'overklasse'.

Herlufsholm er lige nu aktuel i TV 2s nye dokumentarserie 'Herlufsholm for livet', hvor du blandt andet følger eleverne Henri Adam Benedict Fonnesbech-Wulff Estrup og Charlotte Blixen. Programmet bliver sendt på TV 2 mandage klokken 21.25, men du kan allerede nu se en bid på TV 2 PLAY.

Men hvad er egentlig fakta, og hvad er fordomme? Det kan du få svar på herunder.

Hvad koster det at gå på Herlufsholm?

Det koster 51.900 kroner for dagelever og 152.900 kroner for kostelever om året. Dagelever ankommer til skolen om morgenen og tager hjem om eftermiddagen ligesom på en ‘almindelig’ skole. Kostelever bor på skolen.

Hvad koster skoleuniformerne som eleverne bærer på kostskolen?

Pigerne i 3. g på Herlufsholm bærer slips, hat, våbenskjold og lang hvid nederdel.
Pigerne i 3. g på Herlufsholm bærer slips, hat, våbenskjold og lang hvid nederdel. Foto: TV 2

Det er muligt at købe dele af uniformen brugt, men det er der ikke garanti for. Skal du erhverve dig en ny uniform koster det mellem 15.000 og 20.000 kroner. En smule mindre for dagelever, der ikke skal have lige så mange sæt. Uniformen skal erstattes i takt med, at eleven vokser.

Er Herlufsholm forbeholdt velhavende familier?

Herlufsholm er en privat institution, og det koster derfor penge at gå på skolen. Skal et barn gå på skolen som dagselev, skal man cirka kunne lægge 4325 kroner om måneden til barnets skolegang. Skal barnet være kostelev koster det 152.900 kroner om året - og altså 12.741 kroner om måneden. Derudover kommer ekstraudgifter til udflugter, transport, lommepenge og efter skole aktiviteter.

Den gennemsnitlige danske husstandsindkomst lå i 2016 på 501.471 kroner før skat. Efter en trækprocent på 40, vil en familie derfor have cirka 25.000 kroner tilbage om måneden efter skat. En skoleudgift til et enkelt barn på Herlufsholms billigst mulige tilbud er derfor cirka en femtedel af en almindelig dansk hustandsindkomst. Skal barnet være kostelev vil det koste 12.741 kroner uden ekstraudgifterne indregnet. Det er cirka halvdelen af en gennemsnitlig dansk husstandsindkomst.

square to 16x9

Hvorfor har eleverne et værelse, hvis de alligevel sover på sovesale?

En af drengenes sovesale på Herlufsholm.
En af drengenes sovesale på Herlufsholm. Foto: TV 2

Sovesalene er en gammel tradition på Herlufsholm. De medvirker ifølge skolens ansatte til, at eleverne oplever større samhørighed og hurtigere kommer ind på livet af hinanden.

Det lille rum, som eleverne hver især derudover har, er tiltænkt lektietid, og hvis en elev har behov for at trække sig lidt tilbage. Rummet kaldes et hummer. Eleverne gør ofte deres hummer personligt med tæpper, møbler og plakater. Nogle deles to og to om et lidt større hummer.

Skolen er inddelt i forskellige bygninger, som bliver kaldt elevgårde. Nogle elevgårde er forbeholdt piger, andre drenge og nogle er blandede - men med opdelte sovesale. Hver elevgård rummer elevernes værelser, en fælles opholds- og tvstue, bad, køkken og selve sovesalen.

Går der nogle kendte på Herlufsholm?

Hans Højhed Prins Nikolai William Alexander Frederik går på Herlufholm kostskole. Kendisser som Christian Stadil, Pilou Asbæk og Kristian von Hornsleth har gået på skolen tidligere.

Skal kostskoleeleverne konstant være på skolen?

Skoleåret er inddelt i rejseweekender og mellemweekender for at tilgodese de elever, der kommer fra udlandet eller fjerne egne af Danmark.

I en rejseweekend tager eleverne hjem om fredagen og har først undervisning igen den følgende tirsdag. I mellemweekenderne har eleverne kun fri om søndagen, og altså undervisning om lørdagen.

Hvilke store traditioner har de på skolen?

Fugleskydningsdagen på Herlufsholm er både for elever, gamle elever og forældre.
Fugleskydningsdagen på Herlufsholm er både for elever, gamle elever og forældre. Foto: TV 2

Særligt to dage er store på Herlufsholm. Trolledag og Fugleskydning. På fugleskydningsdagen er der inviteret forældre og gamle elever, og her gælder det om med bue og pil at skyde en træfugl ned fra en høj pæl. Den kvindelige og mandelige vinder bliver hædret til slut.

På Trolledagen hædres Herluf Trolle og hans hustru, der grundlagde skolen. Her danses der lancier, og forældrene er inviteret til at overvære dansen.

Derudover har skolen vildtaften, komediebal, julebal, maskebal, gøyebal (et bal til ære for Herluf Trolles hustru, red) og koncertbal.

Er antallet af ansøgere stigende, stagneret eller faldende de seneste par år?

Rektor Flemming Zachariasen fortæller, at ansøgerantallet er faldende på Herlufsholms kostskoledel. 

Hvilke centrale regler er der på Herlufsholm?

Tiderne er vigtige at overholde på Herlufsholm. Eleverne skal blandt andet være på deres sovesal klokken 22.30, og der skal være ro klokken 23.

Derudover er der en alkoholpolitik der foreskriver, at eleverne ikke må købe, besidde eller drikke alkohol, som ikke bliver serveret af skolen, når de er på skolen eller i en af de nærliggende byer. Er de hjemme på weekend eller ferie bestemmer de selv.

Hvorfor skal eleverne gå i uniform?

En plakat ved administrationen viser, hvordan du klæder dig korrekt i din uniform.
En plakat ved administrationen viser, hvordan du klæder dig korrekt i din uniform. Foto: TV 2

Eleverne på Herlufsholm går i uniform for at opretholde en gammel tradition. Ifølge kostskolelederen oplever de unge et større fællesskab, når de bærer uniformer, og derudover afholder det de unge fra at skulle leve op til en bestemt trend og kunne adskille sig fra hinanden i forhold til, hvem der har råd og lyst til at følge trenden eller ej.

Derudover mener kostskolelederen, at "det ser pænt ud", og han fortæller, at eleverne synes det samme.

Til hverdag kan eleverne vælge mellem cardigan, tynd sweater og trøjer med V-udskæring. Pigerne kan vælge mellem nederdel og bukser. Det er valgfrit, om man vil bære det stribede slips.Til skolens forskellige fester i løbet af året skal eleverne desuden ankomme i hel eller halv galla.

Må eleverne aldrig drikke alkohol på kostskolen?

En proppet sal på skolens Trolledag.
En proppet sal på skolens Trolledag. Foto: TV 2

Eleverne må drikke alkohol, når det bliver serveret på skolen af en lærer.

Må eleverne være kærester?

Der har gået piger på Herlufsholm siden 1966.
Der har gået piger på Herlufsholm siden 1966. Foto: TV 2

Eleverne må gerne være kærester, men de må ikke sove på hinandens sovesale.

Hvad er en præfekt?

En præfekt er en gruppe udvalgte elever fra 3. g. Præfekterne har ikke magt over de andre elever, men de hjælper med at minde om regler, få de andre op om morgenen, agere "storesøskende" overfor de yngre elever og generelt hjælpe til med opgaver på skolen.

Svarene er udarbejdet efter samtaler med rektor Flemming Zachariasen og kostskoleleder Niels Christian Koefoed.