Kan man drikke rødvin til sushi?

Malene Smidt Hertz er Go'morgen Danmarks faste vinekspert. Hun giver dig svar på, hvilken vin, der går bedst til din menu

Malene Smidt Hertz er Go'morgen Danmarks faste vinekspert. Hun giver dig svar på, hvilken vin, der går bedst til lige præcis din menu, hvilke vine, der skal i kælderen et par år og hvilke der kan nydes med stort velbehag netop nu.

Nedenfor kan du se Malene Smidt Hertz svar på, hvorvidt man kan drikke rødvin til sushi og hvilke retter, der passer til Hardy's Crest:

Spørgsmål 1: Rødvin til sushi
Hvilken rødvin passer til både kinesisk buffet og sushi?

Svar:
Hvis Sushi blot bestod af ris og rå fisk, ville det være nemt at finde vin til. Men ingen sushi uden wasabi (japansk peberrod) eller gari (ingefær). Derfor er rødvin udelukket, fordi ikke mindst garvesyren i rødvinen vil støde sammen med både peberrod og ingefær samt den rå fisk.

Vil du på ingen måde undvære rødvin er det vigtigt at vælge vin på druer med meget lav garvesyre - eksempelvis Gamay-druen - godt bliver det dog aldrig.

Et velfungerende alternativ kunne i stedet være en god tør rosé, helst en vin hvor druerne har fået sol, så frugten er moden men uden at alkoholen overdøver vinen.

I hvidvin, kan du gå flere veje. Skal jeg give en general anbefaling vil det være Riesling-druen. Den viser sig også at fungere rigtig fint med det kinesiske køkken, især vine med en smule restsødme.

Da vi i Europa ikke har taget Japanernes tradition til os mht. at drikke Sake (risvin) til sushi, har flere klassiske producenter af Riesling fået øjnene op for behovet for en Sushi vin. Jeg har fundet et par af disse på det danske marked. Vælg gerne vine, der er halvtørre. I tyske vine vil de hedde Kabinett eller Spätlese, ellers er Riesling fra Alsace et oplagt bud.

Skal du kun spise Sushi fungerer champagne glimrende som ledsager.

2006 Riesling "C" Asia-Style, Weingut Johanninger, Rheinhessen
Pr. fl. kr. 85,-
Forhandler www.le-papillon.dk

2009 Maru, Dopff au Moulin, Alsace
Pr. fl. kr. 90,-
Forhandler www.yutaka.dk

Spørgsmål 2 - Retter til Hardy's Crest
Hvilke forretter og hovedretter kan passe til disse vine Hardy's Crest rødvin på druerne Cabernet/Shiraz/Merlot samt Hardy's Crest hvidvin på druerne Chardonnay/Sauvignon Blanc. Begge vine er fra Sydaustralien?

Svar:
Vinhuset Hardy's er en af pionererne indenfor den australske vinindustri og har over 150 års vinhistorie bag sig. Huset producerer en stor vifte af vine i forskellige smags- og prislejer.

Hardy's Crest er en fadlagret vin, der kræver nogen tyngde i retterne, både hvad angår smag og fedme. Man finder ofte vinen på tilbud herhjemme, og de to du nævner er blandt de mest populære.

Det vigtigste, når man skal sætte mad og vin sammen, er at tage udgangspunkt i sødme, syre, fedme og bitterhed. Udgangspunktet er, at vinen skal spille op til retten men også spille sammen. Dvs. at kraftige retter kræver kraftig vin, retter med syre skal have syrerig vin og retter med sødme skal matches af sødmefuld vin.

Hvidvinen Hardy's Crest Chardonnay/Sauvignon Blanc er en både fyldig og cremet hvidvin med mange anvendelsesmuligheder. Den kan anvendes både til forret og hovedret til fisk eksempelvis: fersk, kogt eller stegt laks, en cremet pasta ret, retter med svinekød med afdæmpet krydring eller gammeldags grydestegt kylling.

Rødvinen Hardy's Crest Cabernet/Shiraz/Merlot har masser af kraft og smag og en sødmefuld note. Det gør den egnet til især oksekød og hvis du kan lide at grille rødt kød er den oplagt hertil. Det skyldes at kødet når det brankes let opnår netop en sødmefuld smag. Desforuden vil den være fint til ovn- eller grillstegt lam.

2010 Hardy's Crest Cabernet/Shiraz/Merlot
2010 Hardy's Crest Chardonnay/Sauvgnon Blanc
Normalpris pr. fl. ca. 70,- ofte på tilbud
Forhandler: COOP - SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og Kvickly