Guide: Saml dig selv op efter EM-nedturen

16x9
Fodboldfan Foto:

Søndag aften ekspederede de tyske EM-favoritter Danmark ud af turneringen.

Danskerne levede i håbet indtil det sidste kvarter, hvos tyskerne slog til og scorede sejrsmålet til 2-1

Dagen derpå vil mange fodboldfans være mærket af nedturen.

Jesper Bergstrøm er specialist i kognitiv psykologi, og har arbejdet både med store erhvervsvirksomheder og sportsudøvere.

"Om du har en hælebar på Hovedbanen eller er chef hos Coloplast, drejer det her sig om Danmarks nationalsport. Når flere og flere begynder at tro på sejr, begynder man selv at tro på det. En slags massepsykose. Når så nederlaget kommer, rammer det hårdt."

Ekstremt kede af det
Ifølge Jesper Bergstrøm har vi skabt en masse forventninger om en fodboldsucces, som den anden part - landsholdet - ikke lever op til.

"Så bliver man skuffet ad h til. Vi har bygget en overbevisning op. Den har sat sig fast i vores mindset og forsvinder derfor ikke lige med det samme. Derfor bliver mange fodboldfans ekstremt kede af det," siger Jesper Bergstrøm.

Spark til noget
Han påpeger, at det er ok at være ærgerlig for en stund.

"Man kan ikke gå fra at være skuffet fodboldfan til en overlykkelig Ole Henriksen på et øjeblik. Så giv dig selv lov til at være skuffet i en time. Spark til døre, skæld ud og få bandet nederlaget langt væk. Derefter skal du få fokus på noget positivt," forklarer Jesper Bergstrøm.

Tak for kaffe
Taknemmelighed er ifølge Jesper Bergstrøm den nemmeste vej i mål.

"Hvad er konsekvensen af at jeg er skuffet, hvem går det ud over? Og hvad vil værdien være af at ændre det? Hvis man stiller sig selv de spørgsmål, kan man tvinge sig selv til at tænke konstruktivt."