De første Oscar-modtagere i 2013 udpeget

16x9
Oscar Foto:

Der er fem måneder til den næste Oscar-uddeling, men det amerikanske filmakademi har allerede udpeget de første modtagere i 2013, og instruktøren D.A. Pennebaker er en af dem. Han belønnes med en æres-Oscar.

Pennebaker får den gyldne statuette for sin indsats i dokumentarfilmkunstens tjeneste gennem en snart 60 år lang karriere.

Instruktøren er manden bag en række legendariske musikfilm. På hans CV finder man blandt andet "Don't Look Back" om Bob Dylan fra 1967 og "Jimi Plays Monterey" fra det følgende år. Den 87-årige filmskaber er dog også kendt for andet end musik. I 1992 stod han således bag kameraet på den politiske dokumentar "The War Room", der skildrede Bill Clintons præsidentvalgkamp og blev Oscar-nomineret. Desuden instruerede Pennebaker en række TV-dokumentarer.

Æres-Oscar og humanitær pris
Stuntmanden Hal Needham fra film som "Sheriffen skyder på det hele" er ligeledes tildelt en æres-Oscar og desuden har akademiet valgt at uddele sin fornemme humanitære pris næste år. Udmærkelsen er opkaldt efter den danske Hollywood-skuespiller Jean Hersholt og går til produceren Jeffrey Katzenberg.

Den næste Oscar-uddeling finder sted den 24. februar, men ærespriserne uddeles efter den nye model ved en fest nogle måneder forinden, denne gang allerede den 1. december.