Populær proptrækker dumper i test

16x9

En proptrækker skal gøre jobbet for dig, og den må ikke ødelægge proppen. Se hvilken variant, du skal trække julens vine op med

Danskernes foretrukne proptrækker - Balletdanseren - ødelægger proppen og i værste fald også vinen.

Den ene halvdel af proppen ligger som korksmuller på bordet - den anden halvdel sidder stadig fast nede i flasken. De populære proptrækkere af typen 'balletdanseren' er måske elegante at se på, men de er elendige til at trække vin op med.

Det viser tv2.dk's test af syv forskellige proptrækkere i prisspændet 20 - 800 kroner, hvor to af dem er af netop denne type. En fra Netto til 40 kroner, og en fra Tiger til 20 kroner.

Alligevel ligger de i godt hver anden danske køkkenskuffe, som et levn fra 70'erne, hvor danskerne for alvor begyndte at drikke vin, forklarer Malene Smidt Hertz, der er vinkyper og Go' morgen Danmarks faste vinekspert.

"De er simpelthen ikke gode nok. De ødelægger proppen, så du risikerer at få korksmuller i din vin. Hvis du overhovedet får proppen op," siger hun.

Skal bestå tændstiksprøven
En god proptrækker gør jobbet for dig. Den skal ligge godt i hånden og må ikke kræve så mange kræfter at bruge, at du risikerer at pjaske vin ud over dit tøj, når proppen endelig kommer op. Og så må den ikke ødelægge proppen.

Klarer den tændstiksprøven, har du formentlig fat i en god proptrækker: Du skal kunne føre en tændstik ned i centrum af proptrækkerens spiral.

Kan du ikke det, vil proptrækkeren højest sandsynligt ødelægge proppen, så du hverken kan få den ned - eller trække den op. Desuden er det en fordel, hvis spiralen er teflonbelagt - det får skruen til at glide let ind og ud af proppen.

De to Screwpull-proptrækkere fra Imerco lever bedst op til de kriterier, vuderer vineksperten.

"Der er en grund til, at screwpull-proptrækkerne er blevet så populære. They do the job," siger hun.

Det er vigtigt i en tid, hvor vinproducenterne sparer på propperne, og stadig flere er lavet i plast.

"Det at have en god proptrækker bliver mere og mere relevant, fordi propperne bliver dårligere og sværere at trække op," siger hun.